«Зеонбуд» вмикав кодування на вихідних – Олег Черниш

«Зеонбуд» вмикав кодування на вихідних – Олег Черниш

13 Жовтня 2014
7984
13 Жовтня 2014
14:17

«Зеонбуд» вмикав кодування на вихідних – Олег Черниш

7984
«Зеонбуд» вмикав кодування на вихідних – Олег Черниш
«Зеонбуд» вмикав кодування на вихідних – Олег Черниш

Компанія «Зеонбуд», яка є провайдером чотирьох загальнонаціональних мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5, вмикала систему умовного доступу (кодування) 32 телеканалів у мультиплексах на вихідних. Про це «Детектор медіа» повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш, посилаючись на дані кількох незалежних джерел - дистрибуторів телевізійної техніки.

 

«Я отримав підтвердження з трьох різних джерел, що в п'ятницю (10 жовтня. - ТК) в другій половині дня було увімкнено кодування всіх телеканалів. Протягом п'ятничного вечора, суботи і неділі були закодовані всі канали, крім "112-Україна". Національна рада не контролювала цифрове мовлення в цей період, але не довіряти людям, з якими я спілкувався, у мене підстав немає», - повідомив пан Черниш.

 

За даними апарату Національної ради, станом на 11:30 13 жовтня закодованими виявилися 12 каналів, 20 - знову розкодовані, повідомив пан Черниш.

 

За словами пана Черниша, Національна рада робитиме свої висновки із ситуації, виноситиме питання «Зеонбуду» на засідання і вирішуватиме, чи застосовувати щодо компанії санкції.

 

Олег Черниш пов'язує повторне закодування «Зеонбудом» сигналу телеканалів із появою на ринку дешевих сет-топ-боксів ціною 310-350 грн, які приймають відкритий цифровий сигнал стандарту DVB-T2.

 

«Моє припущення - ці дії "Зеонбуду" спрямовані на те, щоб не пускати інших продавців сет-топ-боксів на ринок і підтримати монополію на дорогі телетюнери. Це прозорий натяк "Зеонбуду" для продавців техніки, що вони можуть у будь-який момент вмикати і вимикати кодування», - припустив пан Черниш.

 

У свою чергу член Громадської ради при Нацраді Роман Хімич вважає, що відновлення кодування - це «виклик власників і компанії "Зеонбуд" і діючій владі, і народу України». «Ці люди демонструють, що саме вони фактично визначають порядок денний у галузі телебачення. Іншими словами, вони утверджують свою владу в цій галузі, - вважає він. - Очевидно, що це не технологічна і не регуляторна, але на 100% політична проблема».

 

Як писала «Детектор медіа» з посиланням на члена Громадської ради при Нацраді Олександра Глущенка, у суботу, 11 жовтня, компанія «Зеонбуд» знову увімкнула систему умовного доступу, повернувши кодування 32 телеканалів у мультиплексах. У прес-служб компанії «Зеонбуд» цю інформацію спростували, запевнивши, що станом на 13 жовтня розкодованими залишаються 20 телеканалів із 32.

 

Нагадаємо, що 17 липня Нацрада зобов'язала «Зеонбуд» протягом місяця розкодувати сигнал цифрового ефірного телебачення і забезпечити виконання умов ліцензій телеканалів щодо розповсюдження програм у відкритому вигляді. Протягом місяця цього не відбулося. Відтак, 21 серпня Нацрада оголосила попередження «Зеонбуду» за невиконання рішення і дала два тижні на виправлення порушень (тобто розкодування).

 

10 вересня «Зеонбуд» розкодував 16 каналів: НТН, Новий канал, СТБ, ТЕТ, Tonis, Перший національний, «Україна», «Мега», М1, К1, «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, «2+2», БТБ.

 

Станом на 25 вересня «Зеонбуд» розкодував сигнал 20 телеканалів із 32 (16 загальнонаціональних і 4 регіональних). За даними Нацради, закодованими залишалися телеканали «Ентер-фільм», Zoom, «Кіноточка», К2, «Піксель», Xsport, НЛО TV, Dobro, «Голдберрі», Business, «Вінтаж ТВ», «Ескулап-TV».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7984
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай
3483 дн. тому
а вообще у нас в стране Т2 -это тупо зарабатывание денег себе в карманы верхушки...и согласен с коментом про то что Т2 нам нафиг не нужен и пора запускать уже давно свой спутник на котором можно будет очень много чего осуществить!
buster
3483 дн. тому
Підтверджую також!
kgchk
3484 дн. тому
Нужно ли в Украине Т2? Предлагаю просто проанализировать тенденции и цифры: Урбанизация: По состоянию на 1 января 2014 городское население 31336,6тыс. ( 68.9 %) сельское население 14089,6 тыс. ( 31.1 %) Панель Нильсена, размещение пиплметров по типам приёма: Кабельное 36,78% Спутниковое 27,71% Эфирное 35,51% Затраты телеканалов на распространение сигнала по типам приёма: Кабельное распространение 36,78% населения Украины – 0 гривен для каналов входящих в УПУ, для спутниковых каналов от 3 000 000 грн. в год до 10 000 000 грн. в год в зависимости от амбиций и стратегии развития сети вещания; Спутниковое распространение 27,71% населения Украины – от 2 500 000 грн. в год до 3 000 000 грн. в год в зависимости от выбранного спутника и продолжает дешеветь; Эфирное 35,51% населения Украины – 30 000 000 грн. в год согласно тарифам «Зеонбуда»; Тенденции: Урбанизация Украины будет продолжаться, это как мировая тенденция, отражённая в докладе Конференции Организации Объединенных Наций по жилью и устойчивому городскому развитию http://unhabitat.org/wp-content/uploads/2014/07/Progress-to-date-outcome-Habitat-II-RUSSIAN1.pdf так и подтверждается данными статистических служб, к примеру каждый год население Киева увеличивается на 30 000 человек, это значит что за пределами Киева каждый год исчезает по небольшому району. Выводы: Абсолютно бессмысленно инвестировать в переход с аналогового эфирного формата в цифровой эфирный формат. Намного проще, дешевле и перспективнее перевести население на спутниковый тип приёма. Для этого есть всё: - дешевое приёмное оборудование, в том числе и мощнейших Украинских производителей, например легендарный Openbox http://www.openbox.ua/ - устойчивая и разветвлённая сеть сервисных центров и дилеров - и наконец, запуск национального государственного спутника «Лыбедь» Выгоды: экономия государственных денег и средств телеканалов, для медиа групп это не десятки, а уже сотни миллионов гривен в год. Моментальное получение частотного ресурса под 3G и LTE, что позволит государству привлечь миллиарды гривен в бюджет. Надеюсь что все думающие люди отрасли осмыслят аргументы приведенные в статье и приложат максимум усилий для того что бы прекратить внедрение Т2, я бы сказал внедрение ради внедрения.
цвк
3484 дн. тому
Підтверджую. З вечора п'ятниці по ранок понеділка канали були закодовані.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду