Микола Княжицький: «Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського»

Микола Княжицький: «Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського»

30 Квітня 2013
11086
30 Квітня 2013
14:55

Микола Княжицький: «Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського»

11086
Засновник ТВі – про те, як він шукав інвесторів для каналу, чому допомагав Кагаловському позбутися Гусинського, і про гроші опозиції
Микола Княжицький: «Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського»
Микола Княжицький: «Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського»

Приводом до розмови з Миколою Княжицьким, колишнім гендиректором каналу ТВі, а нині народним депутатом, став відкритий лист Олександра Альтмана, який називає себе новим власником ТВі, до Костянтина Кагаловського, попереднього власника каналу. У цьому листі в доволі хамській манері пан Альтман розповів про свої ділові відносини з паном Кагаловським. Як стверджує Олександр Альтман, пан Кагаловський у минулому «кинув» свого колишнього партнера Володимира Гусинського, а нині планував продати канал ТВі Віктору Медведчуку за 110 млн доларів.

 

Однак пан Княжицький не захотів коментувати цього листа, посилаючись на те, що пообіцяв Арсенію Яценюку вийти з конфлікту довкола ТВі. Від початку своє втручання в ситуацію пан Княжицький на зустрічі з колективом ТВі пояснив тим, що він був засновником ТВі і створював цей канал, тож на запрошення нового гендиректора Артема Шевченка прийшов розповісти колективу, що до чого, й показати документи, які в нього є.

 

Не коментуючи листа пана Альтмана, Микола Княжицький, утім, погодився прокоментувати низку інших питань, пов'язаних з історією ТВі.

 

 

- Пане Миколо, як ви прокоментуєте вчорашнє рішення колективу журналістів ТВі залишити канал?

- Мені дуже прикро, що не вдалося знайти спільну мову між журналістами і новим керівництвом каналу. Я ціную їхній внесок у роботу каналу і можу тільки подякувати за спільну роботу, коли я з ними працював.

 

- Ми б хотіли прояснити деякі моменти історії ТВі. Ліцензію ТОВ «Телерадіосвіт» отримало в Нацраді ще у 2004 році. Тоді засновниками і власниками компанії були ви і ТОВ «Медіадім» (медіахолдинг, який очолював пан Княжицький, до якого входили телеканал ТОНІС і «Газета 24». - ТК). Потім власником стали тільки ви. Розкажіть, яким був процес пошуку інвестора, хто першим з'явився - Гусинський чи Кагаловський?

- Мені зателефонував пан Альтман, який був другом пана Гусинського, і спитав, чи не хочу я створити телевізійний канал. Я сказав, що звичайно, мені це цікаво. Він сказав, що йому це теж було б цікаво, давай підемо до Гусинського поговоримо, тому що в нього є такий інтерес. І ми поїхали і заснували цей канал.

 

- Це було до того, як ви отримали ліцензію, чи вже після того?

- Після того. Ми отримали ліцензію, і були зовсім інші позивні (НБР). У мене була ідея робити діловий канал. Ми навіть вийшли в ефір ненадовго - на місяць чи на два. А потім припинили виходити, бо я не знайшов інвестора. А вже потім до мене звернувся пан Альтман, і ми залучили інвестора.

 

- Але коли ТВі розпочав мовлення, ви основним інвестором називали Костянтина Кагаловського, а Гусинського власником не називали.

- Ні, такого ніколи не було. Їх від початку було двоє, я завжди так казав, що інвесторів двоє. Як же я міг його не називати, якщо тут був і пан Малашенко (Ігор Малашенко, радник пана Гусинського. - ТК), і пан Якович (Євген Якович, колишній виконавчий директор ТВі. - ТК), і багато інших людей. І ми розказували, що будемо співпрацювати з RTVI (міжнародний російський супутниковий телеканал пана Гусинського, який він згодом продав. - ТК). Навпаки - спочатку я називав тільки Гусинського, а потім додався пан Кагаловський, якого залучив Гусинський.

 

- Я просто пам'ятаю нашу з вами розмову, коли ви тільки запускалися, і ви наполягали на тому, що основний акціонер - Костянтин Кагаловський, а Володимир Гусинський - «поки що один з партнерів» каналу.

- Я думаю, ви щось наплутали. Просто Гусинський сюди не приїжджав, а Кагаловський був тут.

 

- Обставини, за яких пана Гусинського позбавили частки в ТВі, як ви визнали, були нечесними по відношенню до нього, і це було зроблено вашими руками. Чому ви допомагали в той момент Кагаловському в діях, які пан Альтман зараз називає шахрайством?

- Тоді в мене був конфлікт з Гусинським, і Гусинський мені сказав: вирішуй усі справи з Кагаловським. Кагаловський надав мені тоді довіреність від керівника їхньої спільної компанії Iota, і Кагаловський попросив мене переоформити канал на іншу компанію, яка йому належить. І оскільки це було абсолютно законно (з Гусинським я тоді не спілкувався, я спілкувався тільки з Кагаловським, тому що Гусинський мені так сказав, ми півроку тоді з ним не спілкувалися), то очевидно, що я йому (Кагаловському. - ТК) підкорився як людині, яка казала, що вона є власником каналу. Принаймні фінансування забезпечувала, тобто давала команди.

 

- Чому ж зараз лунають тези, що це було незаконно зроблено, і суд це підтвердив, і Кагаловський обдурив Гусинського?

- Я не говорив публічно жодного разу, що Кагаловський обдурив Гусинського («Відеотека» зафіксувала інше. - ТК). Яка була ситуація? Гусинський пропонував купувати фільми для каналу за завищеною, з моєї точки зору, ціною, і з точки зору пана Кагаловського теж. Пан Кагаловський на це погоджувався дуже довго, а потім вирішив, що Гусинський його вводить в оману, що ціна насправді менша, і що він (Гусинський. - ТК) це робив, тому що в Кагаловського не було досвіду такої роботи. І тоді Кагаловський, як я розумію, надав мені цю довіреність. З моєї точки зору, я робив усе законно, претензій до мене в жодному із судів не було. А на якій підставі і як це відбувалося на Заході, я не знаю. Я читав висновки американського суду вже після, тому що до цього я очевидно цього не знав.

 

 

 

 

- Коли розходилися з Гусинським, ви говорили про те, що в такий спосіб хочете зробити український канал, тому що Гусинський хотів інакшого - «показати сусідній державі власний патріотизм». І зараз подібні тези лунають на адресу Кагаловського: що він хотів продати канал росіянам. Пояснення про розлучення з колишніми акціонерами повторюються...

- Нинішню ситуацію я б не хотів коментувати, тому що я пообіцяв Арсенію Яценюку не втручатися в процес. Мої пояснення ґрунтувалися на фактах. Якщо говорити про той період, коли Гусинський відійшов, то він справді дав інтерв'ю, здається, ізраїльській газеті «Маркер», де говорив, що він хотів би повернутися в Росію. І потім пан Малашенко, який був радником Гусинського, дав інтерв'ю газеті «Коммерсантъ», де він пояснював цей конфлікт світоглядними причинами. Тобто не один я про це говорив.

 

Справа в тому, що я завжди докладав зусиль, щоб канал залишався чесним, об'єктивним і українським. І в програмуванні, і в усьому. Деколи мені було непросто пояснити це тим людям, які забезпечували фінансування каналу - чи то пану Гусинському, чи то пану Кагаловському. Тому що вони просто не є українцями, і ті речі, які для мене є сентиментальними чи близькими, для них часом могли бути незрозумілими, і це потрібно було пояснювати.

 

- В інтерв'ю виданню Forbes.ua ви підтвердили, що володіли опціоном на придбання частки ТОВ «Телерадіосвіт». Коли виник цей опціон, за яких умов? І з боку кого вам було надане таке право?

- Коли я тільки починав працювати, мені Володимир Гусинський запропонував опціон. Потім, коли до нього доєднався як партнер пан Кагаловський, він підтвердив цей опціон.

 

- А за яких умов збільшився розмір опціону з 8% до 11%? Це відбулося при зміні власника, при виході Гусинського?

- Ні. Це сталося набагато пізніше. При виході Гусинського нічого не змінювалося. Це сталося, мені здається, минулого року. Я навіть цього не пам'ятаю, тому що я сказав пану Кагаловському, що я від цього опціону відмовляюся і ним користуватися не буду. Я буду обманювати, якщо скажу, що цього не було. Але я від нього відмовився, і сам пан Кагаловський про це сказав.

 

- В інтерв'ю Forbes.ua ви також повідомили, що представники опозиції Арсеній Яценюк і Микола Мартиненко фінансували ТВі - перераховували кошти каналу і пану Кагаловському. Одна з версій, чому опозиція мовчала і не втручалася в ситуацію з ТВі, полягає в тому, що в Миколи Мартиненка й Олександра Альтмана спільні інтереси в атомній енергетиці. І зараз вони розраховують повернутися в цей бізнес, а запорукою їхнього повернення є «здача ТВі» через пана Альтмана людям з провладного оточення. Як ви прокоментуєте цю версію? Чи дійсно в пана Мартиненка і пана Альтмана є спільні інтереси в атомній енергетиці?

- Пан Альтман і зараз працює в атомній енергетиці, коли, наскільки я розумію, пан Мартиненко жодного відношення до цього не має. Яким чином це може бути пов'язано, я не знаю. Це бізнес Альтмана тут уже багато років. Між іншим, спільний з Кагаловським спочатку, а потім вони вже посварилися між собою. Тому я таких підстав не бачу.

 

А коли я казав про перерахування коштів, то це теж не новина. Арсеній Яценюк на мітингу на захист ТВі вийшов на трибуну і сказав, що опозиція допоможе. І коли ми збирали кошти, я публічно заявив, що опозиція перерахувала кошти.

 

- Тобто коли говорили про фінансування опозицією ТВі, ви мали на увазі ті кошти, які були перераховані для сплати боргу податковій?

- Звичайно. Це робилося абсолютно публічно.

 

- І про інші кошти не йдеться?

- Звичайно. Я мав на увазі ті кошти, про які Арсеній Яценюк заявив на мітингу. Я нічого нового не сказав. Просто деколи не всі правильно все розуміють.

 

- Просто коли у вас уточнили суму, ви не змогли її назвати. А Арсеній Яценюк публічно заявляв про 2 млн грн на погашення боргів ТВі.

- Можливо. Я просто цього не пам'ятав, коли говорив із цим журналістом.

 

P.S. Уривок з інтерв'ю пана Княжицького Forbes.ua:

 

- Кагаловский утверждает, что именно он рекомендовал Арсению Яценюку включить вас в список «Батьківщини» на парламентских выборах. Это правда?

- Нет, этого не могло быть, потому что Кагаловский - иностранный гражданин и не имеет права участвовать в парламентской кампании в Украине. Это было бы преступлением. На самом деле с предложением баллотироваться ко мне обратились Арсений Яценюк и Николай Мартыненко. Когда я согласился, с ними связался Кагаловский. Он сказал им: если я иду в парламент по списку оппозиции, то было бы хорошо, чтобы оппозиция финансировала канал. Они согласились и перечислили деньги Кагаловскому.

 

- Кагаловскому или TBi?

- И каналу, и Кагаловскому лично

 

- О каких суммах идет речь?

- Я бы не хотел сейчас озвучивать конкретные суммы.

 

- Скажите, хотя бы приблизительно, речь идет о миллионах долларов, десятках миллионов?

- Не о десятках миллионов, но и не о тысячах.

 

Фото - з архіву ТК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду