Небезпечна реклама

26 Серпня 2009
38834
26 Серпня 2009
10:03

Небезпечна реклама

38834
Небезпечна реклама

16 серпня у випуску «Подробиць тижня» на «Інтері» було показано сюжет про телемагазини. Наслухавшись реклами, жінка замовила «пояс від хвороб спини», при використанні цього засобу стан її здоров'я незабаром різко погіршився. Виявилося, що пояс той насправді був поясом для схуднення, а де шукати недобросовісну фірму-рекламодавця, невідомо.

 

Від лікарів знаю й інші історії людей, що «клюнули» на ту саму рекламу, а тепер збирають медичні довідки, прагнучи довести, що погіршення стану їхнього здоров'я було спричинене застосуванням саме цих чудодійних поясів.

 

Але це - не єдиний випадок небезпечної реклами. От уже протягом дуже тривалого часу перший радіоканал, що його ділять Національне радіо та радіо «Ера», по кілька разів щодня передає рекламу ламінарину. «Матеріал прозвучав на правах реклами», ‑ ця фраза, іноді вимовлена скоромовкою, завершує кожен «ламінариновий» блок. За змістом та побудовою це типова реклама, але в цільової аудиторії - людей похилого віку - слово «матеріал» мусить викликати більшу довіру. Це - перша хитрість.

 

Мусить викликати довіру й назва фірми-продавця: «Інститут передових технологій». Той самий інститут, до речі, рекламує по радіо ще й інший лікарський засіб - матрикс. Інших згадок про нього я ніколи не зустрічав, аж поки, роздивляючись видану кілька років тому карту Києва, не знайшов у вихідних даних ту саму назву - Інститут передових технологій. Той це інститут чи ні, так і не знаю, але якщо фірма займається то картографією, то виготовленням та продажем ліків, це насторожує.

 

Щодо реальних якостей ламінарину нічого не можу сказати: номеру реєстраційного свідоцтва у щоденних «матеріалах на правах реклами» немає, а в жодній відвіданій аптеці мені не змогли надати ніякої інформації.

 

Мова зараз не про лікувальні властивості - цілком можливо, що й реальні, а про форму рекламування. «Серцево-судинні захворювання є найголовнішою причиною смертності!» - лякає аудиторію суворий чоловічий голос. Далі йде сумна статистика, й, нарешті, згадується чудодійний порятунок - звісно ж, ламінарин.

 

Але це - не єдина формула заохочення аудиторії. Таких форм існує декілька, вони чергуються. «Матеріал на правах реклами» може початися із запевнення: традиційні ліки усувають лише симптоми хвороб, а не їхні причини. А може, із застереження: традиційні ліки шкідливі, вони мають побічні ефекти, й шкода від них перевищує користь. Мовляв, в усьому світі доведено небезпечність традиційних ліків, і ніде в розвинених країнах їх уже не вживають! Початком може бути проста констатація: традиційні ліки не дають ніякої користі та викликають звикання організму. Може бути ще яка-небудь сувора пересторога, зміст якої зводиться до того самого заклику - не вживати традиційні ліки. До цього можуть додати, що ледь не в усьому світі лікарі перейшли на нові лікарські засоби.

 

А тепер увага: ламінарин рекламують як засіб проти серцево-судинних хвороб, конче потрібний людям, яким загрожують інфаркт або інсульт, або які вже перенесли їх. Ці люди не можуть обходитися без ліків, і відмова від вживання їх може становити загрозу не лише для здоров'я, але й для життя. Але ж саме до цього їх і спонукають - відмовитися від уживання «шкідливих» традиційних ліків! А отже, й відмовитися від консультацій у традиційних лікарів, які їх прописують!

 

Так само протягом дуже довгого часу на тому самому радіоканалі лунала наполеглива - по кілька разів щодня - реклама договорів довічного утримання, які заключає організація з назвою «Центр соціальної допомоги пенсіонерам» або подібною, що викликає асоціації із державною або комунальною службами. Ця реклама починалася з того, що пенсіонерам категорично не рекомендували укладати подібні договори з родичами або знайомими - тільки з «Центром».

 

Навесні минулого року я вже писав у «Телекритиці» про небезпеку, яку несла в собі реклама ліків буцімто від грипу: в аудиторії складалося хибне уявлення, ніби вони є засобами радикального, а не паліативного, симптоматичного лікування. Минулого зимово-весняного сезону реклама антигрипозних засобів зазнала змін.

 

Найпоширенішим сюжетом був приблизно такий: сидить на лавочці жінка. Підсідає до неї чоловік, хворий на грип, і вона ділиться з ним: виявляється, вона теж хворіє на грип, тільки вживає антигрипозні засоби, які усувають кашель, нежить та інші прояви хвороби. А відтак вона може вести звичний спосіб життя, як і здорові люди.

 

Багато лікарів вважають: подібні засоби, що усувають симптоми та прояви грипу, послаблюють та сповільнюють спротив організму хворобі, а отже, ускладнюють її перебіг; безоглядне користування ними шкодить здоров'ю. Але в даному разі йдеться про небезпеку не лише для самого хворого. Вживши антигрипозні засоби, здорова на вигляд людина й надалі залишається носієм вірусу й передає його тим, із ким спілкується. Вона й надалі становить небезпеку для оточення. Але сенс реклами полягав у тому, що за допомогою цих ліків людина може перебувати серед інших, розмовляти та спілкуватися з ними. Ані про яку необхідність дотримуватися застережних заходів, щоби не поширювати захворювання, жоден із бачених мною сюжетів не містив. До якої міри подібна реклама загострює епідемії, можна лише здогадуватися.

 

Досить довго на наших телеекранах з'являлася така от реклама прального порошку. Нібито хазяйка готелю розмірковувала вголос: зараз, мовляв, криза, електроенергія дорожчає, а от завдяки цьому порошку вона може прати постільну білизну постояльців при температурі не 60, а 30 градусів.

 

Зрозуміло: після прання при температурі прання у 30 градусів білизна може стати чистою на вигляд, але ні про яку її дезінфекцію мови бути не може. От чи можете ви собі уявити рекламу якого-небудь засобу для миття посуду, у якій буцімто працівниця ресторану казала би: цим засобом достатньо легенько протерти посуд, а то й просто побризкати, і можна вже його не мити - виглядає, мов новий? Отак само й реклама прального порошку провокувала працівників готелів, поїздів та інших закладів, де однією й тією самою постільною білизною користуються різні випадкові люди, не дотримуватися гігієнічних норм. Наражати своїх клієнтів на небезпеку.

 

За зміст рекламних оголошень відповідає рекламодавець. Це загальне правило, й воно є цілковито виправданим. Хоча й пам'ятати про те, що, як засіб донесення реклами до споживача, як комунікативний засіб між рекламодавцем та аудиторією, ЗМІ несуть свою частку моральної відповідальності, теж було би не зле. Але ж в усіх перелічених випадках ідеться не про зміст, а про форму! І для того, щоби зрозуміти: така форма рекламування товарів є небезпечною, не треба бути ані експертом із рекламованих товарів, ані юристом.

 

Потрібне єдине - не вважати гасло «Гроші не пахнуть» за життєве кредо мас-медіа. Отоді, напевне, й зникне з екранів та ефіру реклама, замовлена та проплачена невідомо ким із невідомими координатами.

 

Постер - www.seoblog.biz

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38834
Читайте також
31.07.2010 08:30
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
26 259
24.07.2010 12:20
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
11 656
01.02.2010 17:28
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
57 975
07.01.2010 14:22
Борис Бахтеев
, для «Детектор медіа»
37 909
10.11.2009 12:00
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
12 745
29.10.2009 09:15
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
25 464
14.10.2009 12:50
Игорь Бахарев, Полина Быховская, Gazeta.ru
20 871
13.10.2009 15:08
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
34 770
24.09.2009 07:43
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
28 195
14.05.2009 14:36
Оксана Ковтонюк, газета «Новая»
23 072
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Добрий лікар
5364 дн. тому
Ну який же я фашист - я простий жидо-масон за суттю і буржуазний-націоналіст за формою - ату мене, ату (Вішинський мертвий, але його справа живе і процвітає серед журналястів). Ми не будемо палити у пічці - ми будемо колисати українську інфантильність і безпорадність, бо саме це дозволяє облічать і співчувать в наших нетленках. І у нас великі психологічні і соціальні причини не робити зранку зарядку - цигарка в одній руці і опохмелка в іншій заважають зробити берізку.
Otar Dovzhenko
5365 дн. тому
Добрий лікар, опа-опа, та ви ж фашист :) "Нема ручок - немає цукерочки". Є люди, які НЕ МОЖУТЬ робити отого, що ви сказали. З різних причин, переважно психологічних і соціальних. ТАК, ВОНИ САМІ ВИННІ. І що? Спалимо їх у пічці?
Добрий лікар
5365 дн. тому
2Otar Dovzhenko: почуватися не дуже добре сьогодні можна і від учорашніх вустриць, і це не привід не піти на роботу. І це ніяк не пов*язано із вірусними хворобами і їх ускладненнями. Набагато дешевше і корисніше робити зарядку, раціонально харчуватися іі загартовуватися, але ж для цього треба мати силу волі і розум. Тому більшість надає перевагу чудовому розрекламованому засобу з найближчої аптеки.
Otar Dovzhenko
5365 дн. тому
Добрий лікар, я працюю вдома, тому заразитися від мене можуть лише члени моєї сім'ї. А загалом радий за вас, якщо у вас є можливість щоразу, коли ви почуваєтесь не дуже добре, лягати в ліжко на тиждень чи два.
Добрий лікар
5365 дн. тому
2Otar Dovzhenko: це точно... якщо вам пояснюють вашу небезпеку для оточуючих, але вам пофіг - ви можете робити, що хочете... А усі розповіді про графік, роботу - лише виправдання власній ницості..., бо серед людей з якими ви спілкуєтесь може бути вагітна жінка чи мати або батько малого (старого), які підчеплять ваші віруси і ... але кого гребе чуже горе, якщо Отар Довженко заробить ще трошки грошенят. А ще ж є інші гарні хвороби, які чудово передаються від людини до людини ... немає чого перейматися. Туберкульоз чи СНІД - якщо не лікуються, то їх симптоми можна довго приховувати.
Otar Dovzhenko
5365 дн. тому
Борисе, за всієї поваги, про грип не можу погодитись. Люди хворіють на грип чи ГРВІ щороку, часом по 2-3 рази за холодний сезон. Звісно, ідеальний вихід, якщо в тебе полилися шмарклі та підскочила температура - лягти в ліжко й полежати в ньому тиждень. Але багато хто не може собі цього дозволити, бо треба працювати, водити дітей до школи, займатись господарством. І не кожен роботодавець терпітиме від свого працівника, окрім трьох тижнів відпустки, ще три тижні лікарняного щороку. Треба втягувати соплі і ставати до роботи. Так, це - погано, неправильно, але в такі умови ставить нас життя. І в таких умовах засіб, здатний притлумити симптоми ГРВІ і дати можливість спокійно попрацювати, справді дуже потрібен, тому реклама стовідсотково влучає.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду