Праймові одноденки

3 Квітня 2009
11104
3 Квітня 2009
10:58

Праймові одноденки

11104
Огляд розважального програмування вихідних днів на центральних українських телеканалах.
Праймові одноденки

Вихідні для українських телеканалів – важливий час для виходу в ефір продукту, спрямованого на зміцнення бренду. Утім, нагромадження одноманітного розважального продукту розмиває позиціонування каналів. І суботньо-недільний ефір починає скидатись на ефір новорічний – такий собі затяжний концертний проект, розтягнутий на десяток екранів із різними логотипами. Брак свіжих ідей на українському телеринку - тенденція, яка не тільки затягнулась, але й законсервувала глядача, звиклого до одноманітного набридливо-наркотичного ефіру (на який підсаджують як не серіали, так другі, треті й енні сезони успішних шоу). Для цього використовуються стабільні слоти вихідних, в заплутані тенета яких глядач потрапляє - й поволі втягується. Весняний телесезон не приніс у телеефір свіжих ідей, проте дав трохи нових проектів: більшість великих прем'єр власного виробництва – це великі шоу вихідного дня. «Інтер» вигадав черговий власний формат – «Місце зустрічі», «1+1» випробовує глядачів другим сезоном «Танцюю для тебе», а Новий канал вирішив змагатись інтелектом із тими, хто проти блондинок.

 

Година пік вікенду

Вихідні можна умовно розділити на день великих шоу (субота) та день прем'єрного чи напівпрем'єрного кінопоказу (неділя). За такою схемою мовлять і російські телеканали першого ешелону: приміром, Перший канал у суботу до і після новинного випуску розміщує черговий сезон «Льодовикового періоду», а наступного дня показує прем'єри телефільмів переважно російського виробництва. В Україні суботні праймові слоти стабільно зайнято великими телеканалами, які й змагаються за глядачів, тимчасом як канали другого ешелону відсувають свої розважальні проекти в пізніші слоти (як «Фабрика зірок» на Новому каналі) або шукають менш конкурентних днів – переважно це неділя («Телезірка-суперзірка» на ТРК «Україна»), однак, як показав досить удалий досвід «Танцюють всі» (СТБ), таким днем може бути й п'ятниця. В решту буднів великі розважальні проекти не змогли завоювати увагу глядацької аудиторії. Експеримент ТРК «Україна» з вечірнім праймом четверга, де минулого сезону виходило «Шоу Верки Сердючки», поки що не вдався, однак канал продовжує зберігати цю нішу, розміщуючи о цій порі російські гумористичні проекти (приміром, «Бенефіс Олени Воробей та Юрія Гальцева»), не ризикуючи з власним виробництвом.

 

На кінопоказ у неділю орієнтуються «Інтер», «1+1», СТБ і ICTV. «Інтер» і час від часу «1+1» намагаються показувати в цьому слоті прем'єри. Крім «Золотого фонду "Мосфільму"», який разом із проектом «Невідома версія» вже встиг стати вагомою складовою позиціонування каналу, СТБ володіє пакетами «Стар медіа» та Film.ua, які наповнюють недільну рубрику «Наше нове кіно». ICTV у вихідні користується зарубіжним американським кінопоказом: на сьогодні в ці дні найчастіше використовуються фільми з пакетів Warner Brothers та Paramount Pictures.

 

Час від часу відсутність розважальних проектів або прем'єрних телефільмів у сітках каналів компенсують серіали. Та на відміну від звичної для буднів лінійної схеми розміщення, субота й неділя – єдині дні, коли канали вдаються до вертикального серіального програмування. Взагалі, така подача серіалів у сітці більш характерна для західних країн та каналів із активнішою аудиторією. До того ж продукт, розміщений за вертикаллю, зазвичай має значно вищу якість, ніж багатосерійні теленовели. Зокрема, така схема притаманна американським каналам: серіал «Доктор Хаус» на каналах мережі Fox розміщено саме за такою схемою, він виходить щопонеділка о 20.00. Тим часом лінійне програмування серіалів поширене, приміром, у Латинській Америці. Втім, в українському ефірі поступовий перехід до вертикального розміщення багатосерійних фільмів не віддаляє нас від горизонтального, а лише збільшує кількість такого продукту (не тільки в будні, а й у вихідні). До запуску «Танцюю для тебе» «1+1» транслював серіал «Даїшники» в суботу о 20.00. Канал хоча й заповнив прайм іншим продуктом, але до кінця від вертикально серіальних слотів не відмовився, продовжуючи розміщувати їх у денний час (наприклад, «Не краса по-американськи»). Так само й «Інтер» о 18.50 транслює серіал «Сільська комедія»; до таких кроків час від часу вдається й ТРК «Україна».

 

Інколи канал «Інтер» удало використовує вихідні, контрпрограмуючи й епізодично розміщуючи серіали в праймі вихідних. Так, казкові показники дали останні серії «Тетяниного дня», «І все-таки я люблю...» та прем'єра «Зачарованого кохання». Цього тижня на екрани також вийшли перші серії «Території краси», які майже вдвічі вищими показниками випередили «Ворожку» на «1+1» (частка 25,77% проти 13,19%, а за показниками у «50 тис.+» – 25,92% проти 8,7%).

 

 

Вічні «Танці»

Урізноманітнили тележиття вихідних із початком весняного сезону, коли канали трохи оговталися від зимово-кризового просоння, якраз великі розважальні шоу. Такий успішний проект у вихідні – мрія кожного каналу, адже тут можна охопити одразу два напрямки: отримати високі показники й розвинути позиціонування каналу в створенні брендового проекту. Таким чином «1+1» кілька років тому створив бренд танцювальної програми за допомогою формату Бі-бі-сі Strictly Come Dancing, яким і досі користуються – тепер уже за форматом мексиканської компанії Televisa – Bailando por un Sueño.

 

Наскільки вдалим було використання марки старого проекту при позиціонуванні нового, сказати складно – звісно, проект має значно нижчі показники, однак на фоні інших власних програм каналу (яких, до того ж, після рятівної оптимізації залишилося не так уже й багато) «Танці» виглядають досить пристойно (частка 19,09%). Утім, показники виправдовують себе тільки за загальнонаціональною панеллю, оскільки за комерційною для каналу «50 тис.+» цифри не такі вже й оптимістичні – частка 14,14%. Це при тому, що прем'єра мала 23,74% за загальнонаціональною панеллю і 18,24% за «50 тис.+».

 

Тож канал має всі підстави бути незадоволеним рейтингами й активно вносить у свій новий проект різноманітні елементи з бі-бі-сішного формату. Перш за все це стосувалося формування пар учасників для збільшення видовищності танців. А нещодавно канал ще й змінив режисера-постановника: ним став Олексій Гончаренко, який ще у складі «Стар медіа» працював над «Танцями з зірками».

 

Однак проблема проекту не лише в нижчій якості. «Танцюю для тебе», хоч як би хто до проекту не ставився, – це спроба поєднати непоєднуване: жанри розважального шоу й благодійної місії. Навіть якщо ця місія й не першочерговий елемент проекту, вона додає йому певного присмаку: поруч із яскравою постановкою, яка розважає глядачів, є ще й сюжети, після деяких із них просто сльози навертаються. Ця ідея потребує й інших принципів добору учасників і драматургії, адже замість умовно конфліктних пар (Скрипка-Кошовий, Могилевська-Зеленський) чи образів журі, на яких трималась інтрига шоу, всі учасники підкреслено «хороші». Іншими вони не можуть бути за визначенням, оскільки танцюють заради «благородної мети». А таке шоу, створене не за законами розважального жанру, вимагає й специфічної аудиторії. Звісно, не можна заперечувати того факту, що й у Румунії, і в інших країнах цей формат мав неабиякий успіх, але на вітчизняному ефірі такі формати створюються як соціальні чи іміджеві й не претендують на роль рейтинготворчого праймового проекту. Дещо подібним за ідеєю до плюсівського є проект Нового каналу «Гордість країни», де так само поєднуються естрадний концерт і зворушливі документальні сюжети. Однак це виключно іміджевий проект, на який канал не покладає інших сподівань, транслюючи його раз на рік.

 

 

Суботній вечір для «Місця зустрічі»

Інший тенденційний формат втілив у життя минулого тижня телеканал «Інтер», під бадьорим гаслом «зірки стають ближчими» випустивши в ефір «Місце зустрічі». Лідер телеефіру останніх років не так часто радує глядачів подібними форматами, адже прем'єрні розважальні шоу власного виробництва зникли з прайму каналу після приходу нового менеджменту. «Службовий романс» минулого сезону спокійно відспівав ефір о 18.00 і разом зі своїми не надто високими показниками пішов в історію. А найбільш успішним проектом цього слоту залишився «Вечірній квартал», особливо його прем'єрні випуски (так само вдало цей формат нині йде в ефірі К1, де український гумор створює успішну альтернативу музично кіношному вікенду).

 

Натомість «Інтер» у цей час й далі орієнтується на концертний продукт. Та російські концерти в суботньому слоті з часом почали давати нижчі показники (приміром, останній «Антикризовий концерт Михаїла Задорнова» у праймі суботи взагалі приніс частку 16,77%). До того ж, за словами генерального продюсера Ганни Безлюдної, цікавих пропозицій у цьому жанрі поменшало. Тому канал вирішив не покладатися на якійсь там другий сезон «Співочих офісів» і розродився вже згаданим новим проектом за оригінальною ідеєю – «Місцем зустрічі». До речі, всі новинки прайму вихідних є проектами за міжнародними форматами, і лише «Інтер» порадував власною ідеєю шоу. Воно й не дивно, адже канал уже оголосив про власний курс на виробництво й продаж форматів, від якого не збирається відступати (хоч і не розголошує деталей своєї стратегії). Тож, очевидно, самим лише форматом «Свободи» ці плани не обмежуються. Однак продати цей формат, приміром, у Росію, навряд чи б вийшло: «Місце зустрічі» підозріло нагадує «Суботній вечір», запущений минулого року телеканалом «Россия». Обидва проекти побудовані за принципом щотижневого «блакитного вогника». Зірки, телеведучі, співаки й актори у невимушеній атмосфері блискучого інтер'єру діляться цікавинками зі свого життя, жартують і співають. «Суботній вечір» на початку року транслювала ТРК «Україна», але з 9 березня канал придбав не менш престижний проект «Дві зірки», два сезони якого свого часу виходили на телеканалі «Інтер», і тепер «Суботній вечір» повернеться до ефіру аж після його завершення, влітку цього року.

 

Тож «Інтер» спокійно може обійти конкуренцію схожого російського формату. Натомість саме шоу «Місце зустрічі» створить належну конкуренцію «Танцям» на «1+1», які щойно почали втілювати в життя нову тактику завоювання слоту. Перший ефір інтерівського проекту, звісно, підвищив частку слоту після концерту Задорнова і мав вищі за середні показники - рейтинг 10,3%, частку 22,87% (за «50 тис.+» частка становила 21,97%), однак «Місце зустрічі» на «Інтері» за весь час прем'єрної трансляції з 20.30 до 22.00 жодного разу не переривалося рекламними блоками. Таким чином канал, напевно, хотів утримати глядача й не дати йому перейти, приміром, на плюсівське «Танцюю для тебе», забезпечивши сильний старт. Утім, на показники танцювального шоу свого найближчого конкурента прем'єра суттєво не вплинула.

 

 

Нескандальні білявки

Ще одну адаптацію міжнародного формату в недільний пізній прайм випустив Новий канал, відкривши новий етап у житті телевікторин. Після «Першого мільйону» варіації цього жанру не залишають український ефір. Приміром, телеканал ICTV придбав права на формат «Амнезія», однак поки що його вихід відкладено через кризу.

 

Вихід шоу «Хто проти блондинок?» анонсувався вже досить давно, формат канал придбав рік тому і спершу готував проект до виходу восени 2007 року. Тоді на адресу проекту навіть лунали закиди представників громадської організації «Адаптаційний чоловічий центр», які протестували проти намірів каналу випустити це шоу в ефір: «Таке шоу ображає людську гідність української жінки, принижує роль жінок у суспільно-культурному житті країни, підриває норми моралі та порушує засадничий принцип сучасної демократії – принцип гендерної рівності». Однак борці за права 50 білявок не дочекались ефіру й забули про свої благородні наміри захистити моральні норми, а шоу вийшло без скандального шлейфа і нікого не ображає. Канал обрав досить незвичайний час для такого жанру, як телевікторини (які останнім часом відсунулися в більш ранні слоти), й поставив проект у неділю о 21.30. Новий вирішив надалі не ставити розважальних проектів у суботу о 22.00, де минулого року виходила «Фабрика зірок».  Проект, звісно, пройшов із досить високими показниками (в середньому «Хто проти блондинок?» має рейтинг 5,68%, частку 15,74% (за «50 тис.+» рейтинг 5,83%, частка 17,06%), аудиторія 14-49)), однак він лише продовжив низку «дотепних вікторин» каналу. Минулого сезону, приміром, в ефірі каналу виходило шоу «Чи розумніший ти за п'ятикласника?», учасники якого так само опинялися в кумедній ситуації, не знаючи відповідей на запитання зі шкільної програми 5 класу. Подібні ролі покладаються на білявок нового шоу, які мають не стільки змагатися за перемогу, відповідаючи на простенькі запитання, скільки говорити дурниці з чарівною усмішкою, підтримуючи імідж білявок і викликаючи сміх у героїв програми та глядачів.

 

Тож усі весняні новинки, які вже встигли побувати в ефірі вихідних, виявилися продовженням попередніх тенденцій у доборі жанрів і форматів. І навряд чи хтось із них зможе стати подією українського ефіру. Як метелики-одноденки, вони яскраво спалахнуть і зникнуть, зіллються з тлом усіх попередніх і наступних сезонів чи подібних форматів, бо, не приносячи нічого нового в ефір, вони просто не здатні запам'ятатися. Навряд чи «Місце зустрічі» додасть якийсь штрих до позиціонування «Інтера», та й «Танцюю для тебе» навряд чи хтось згадає інакше як чергові «Танці». Проекти, які робили колись обличчя каналу впізнаваним, виконавши свою велику місію, залишили ефір, а теперішні новинки знову і знову накладають новий шар фарби на давно знайомий образ – синій, червоний чи зелений.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11104
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 939
22.05.2009 14:39
Наталія Данькова
14 630
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду