Німеччина: сила закону vs сила грошей

27 Листопада 2008
14435
27 Листопада 2008
06:44

Німеччина: сила закону vs сила грошей

14435
Німеччина: сила закону vs сила грошей
На перший погляд, у Європі немає джинси та подібних проблем. Але, як відомо, винятки лише підтверджують правила. Франкфуртський суд ухвалив рішення щодо корупції окремо взятого журналіста – відомого спортивного журналіста Юргена Еміга (Juergen Emig) засудили до майже трьох років ув’язнення за корупцію, фактично за джинсу. Із такими проблемами в Європі борються відповідно до закону. І карають тих, хто ці закони порушує – все просто. Справа Еміга – яскравий приклад.
 
63-річного журналіста заарештували влітку цього року. Еміг багато років працював спортивним коментатором, ведучим та очолював відділ спортивних програм на Hessischer Rundfunk – каналі суспільного мовлення.
 
Його звинувачували та у жовтні визнали винним в отриманні понад 300 000 євро хабарів від спонсорів своїх програм протягом 2001 – 2004 років. За це під час ефірів журналіст приділяв увагу продукції спонсорів або висвітленню маловідомих видів спорту в їх інтересах.
 
Приклад: у трансляцію велоперегонів Еміг постійно включав кадри, до яких потрапляли плакати з рекламами спонсорів, їх продукція тощо. Суспільне телебачення в Німеччині містить рекламу, але за законом воно не повинне вдаватися до product placement – включення до сюжету товарів чи торгових марок за гроші. Цей хід часто використовують у художніх фільмах, де герой, наприклад, чомусь п’є саме «Кока-колу» або їздить саме на «Мерседесі». Те, що цілком припустимо у художньому фільмі (хоча щодо цього так само жваво дискутують), може легко перетворитися на комерційну джинсу на телевізійному екрані.
 
Канал, на якому працював Еміг, належить до системи суспільного мовлення Німеччини. Згідно з Кодексом громадського мовлення та низкою законів, канали суспільного мовлення можуть розміщувати обумовлений відсоток реклами, але – реклами відповідно позначеної. Будь-яка прихована реклама, в тому числі product placement, заборонені.
 
У 2004 – 2005 роках у Німеччині виникли скандали щодо прихованої реклами у телесеріалах та фільмах виробництва каналів суспільного мовлення. Тоді найбільше критики зібрав канал ARD, який був змушений визнати співпрацю з «третіми сторонами» під час зйомок трьох своїх серіалів, повідомляє Deutsche Welle. Тоді ж почалися розмови про необхідність регулювання product placement на рівні Європейського Союзу.
 
Тоді як в Ірландії та Фінляндії такі рекламні технології повністю заборонили, в Німеччині це питання регулюється складніше. Німецький закон про рекламу виділяє окремо рекламу та «телемагазини», а також дає чітке визначення прихованої реклами: «Прихована реклама – це згадка або представлення продуктів, послуг, імен чи торгових марок, або ж діяльності виробника чи постачальника послуг, присутні у програмах із рекламними цілями та які можуть ввести аудиторію в оману щодо їх справжньої мети». Чітко прописано: згадка про товари або виробника з метою їх реклами або введення споживача в оману – це прихована реклама. Прихована реклама за німецьким законом – це те, що в Україні дістало назву «комерційної джинси». Бренд може з’являтися на екрані за режисерським задумом, якщо того вимагає сюжет, але не з рекламною метою.
 
У випадку спірних ситуацій (яких виникає багато) істину встановлює суд. У нас непідкупність та авторитет судової влади, як то кажуть, зовсім інша історія, та до них потрібно прагнути. Але якщо закон працює – це дуже ефективний метод боротьби з корупцією. Все просто.
 

Ксенія Арова, Інститут масової інформації

 

Вивчення міжнародного досвіду боротьби з корупцією в медіа відбувається за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14435
Теги:
Читайте також
03.02.2009 08:18
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
15 909
20.01.2009 07:02
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
17 610
22.12.2008 16:36
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 042
28.10.2008 07:50
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
12 443
13.10.2008 18:41
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 594
25.09.2008 10:29
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
16 071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду