Як боротися з джинсою: приклад філіппінської журналістки

22 Грудня 2008
14042
22 Грудня 2008
16:36

Як боротися з джинсою: приклад філіппінської журналістки

14042
Як боротися з джинсою: приклад філіппінської журналістки
Філіппіни часто називають найдемократичнішою країною Південно-Східної Азії, яка має «найбільш вільні» вибори. Також ця острівна країна може похвалитися чи не найбільшою кількістю новинних ЗМІ – як друкованих, так і телевізійних. Але коли говорять про найбільш корумповану пресу, теж згадують Філіппіни.
 
Як відомо, перший крок до вирішення проблеми – її визнання. І Філіппіни зробили цей крок багато в чому завдяки Марітес Дангілан Вайтаг (Marites Danguilan Vitug) – відомій філіппінській журналістці.
 
«Нещодавно я отримала книжку від конгресмена, чию діяльність висвітлювала у 80-х, коли лише почала працювати. До книги була докладена записка, яка викликала мої перші журналістські спогади», – пише Марітес Вайтаг у своїй авторській колонці. Політик писав: «Не можу забути, як якось на Різдво я обгорнув шоколадні цукерки, поклав туди, здається, 100 песо та записку: Купіть собі подарунок, і передав це парламентській журналістці. Мені повернули готівку з запискою: Дякую за солодощі, але заберіть, будь ласка, гроші. Ніколи не забуду, як соромно мені було у той момент».
 
Минуло багато років, ця журналістка, Марітес Вайтаг, стала головним редактором щоденного видання Newsbreak, заснувала агенцію журналістських розслідувань, видала чотири книжки, а практика конвертів нікуди не зникла. Втім, як мінімум один політик виніс свій урок: наступного року на Різдво він прислав Вайтаг мітлу: мовляв, щоб назавжди вимести минуле. «Нарешті корисний подарунок!» – пожартувала журналістка.
 
Пізніше конгресмен розповідав, як ще під час виборчої кампанії його попередили: хабарі журналістам – стандартна практика, майже норма професійної етики, і без них про вас не писатимуть. На Філіппінах, втім, як і в багатьох країнах, політики не розуміють, що сама робота політичних оглядачів полягає в тому, щоби висвітлювати діяльність політиків. І висвітлювати об’єктивно, а на це не вплинеш грошима. Ватаг розповідає, що загалом її намагалися підкупити лише двічі – вона відмовилась, а далі репутація принципової журналістки йшла попереду неї.
 
Своєю діяльністю Вайтаг демонструє стандарти журналістської етики для філіппінських журналістів. Ставши дописувачем таких міжнародних видань, як Christian Science Monitor, Guardian, Newsweek, Вайтаг привернула увагу міжнародних НГО до проблем філіппінської журналістики. На її думку, коріння джинси для Філіппін полягає не тільки і не стільки у низькій зарплатні журналістів, а більшою мірою у браку освіти та розуміння журналістської етики. Вона допомогла організувати низку тренінгів для журналістів, залучивши західних донорів та викладачів.
 
Проплачені матеріали у філіппінській пресі мають тяжкі наслідки. Це етнічно та релігійно неоднорідна країна, де часто спалахують заворушення у мусульманських провінціях. Расизм та релігійну нетолерантність, міцно вкорінені у суспільстві, підкріплюють медіа із замовними матеріалами та усталеною практикою конвертів. Фактично це стало питанням національної безпеки. В країні, де медіа не розглядають як соціально відповідальні інститути, а виключно як елемент пропаганди, суспільство виявилося розділеним навпіл, а велика кількість населення опинилася поза інформаційним простором. Історично склалося, що майже всі медіа охоплюють лише Манілу: у незаможній країні будь-який бізнес, як відомо, легше вести у столиці, де і зосереджені майже всі філіппінські ЗМІ. Щоби нормалізувати медійне середовище, слід було змінити ставлення до засобів масової інформації та журналістів. Хабарництво в журналістиці – лише один із елементів проблеми. Марітес Вайтаг вже не одне десятиліття доводить власним прикладом, що ситуацію можна і треба змінити.
 

Рішучі і, можливо, пропіарені дії однієї особи можуть стати уроком для багатьох – як у своїй країні, так і за її межами. Багато де можновладцям слід було би подарувати журналістам мітлу – щоби вимести хибні практики з редакцій і владних коридорів.

 

Вивчення міжнародного досвіду боротьби з корупцією в медіа відбувається за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14042
Теги:
Читайте також
03.02.2009 08:18
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
15 910
20.01.2009 07:02
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
17 611
27.11.2008 06:44
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 436
28.10.2008 07:50
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
12 444
13.10.2008 18:41
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 594
25.09.2008 10:29
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
16 071
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду