Адаптація – це не страшно. Доведено Запоріжжям

8 Жовтня 2008
47062
8 Жовтня 2008
13:34

Адаптація – це не страшно. Доведено Запоріжжям

47062
Адаптація – це не страшно. Доведено Запоріжжям
Віднині значення терміну «адаптація» цікаве не тільки філологам і працівникам інститутів вивчення мови – за словниками полізли можновладці, бізнесмени й політики. Причина стрімкого зростання популярності цього іноземного слова – славнозвісне рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 1 жовтня про заборону транслювати на території країни неадаптовані телеканали. Цьому рішенню судилося вивести одне зі східних міст на перші шпальти провідних українських інформресурсів.
 
У приймальні генерального директора найбільшого в Запоріжжі кабельного телепровайдера «Кабельна телевізійна система» на диво спекотно – він перший та єдиний серед запорізьких кабельників припинив транслювати «заборонені» канали. Чекаю на коментарі. Дзвінок. Секретарка вкотре починає щось терпляче розтлумачувати у слухавку. Судячи з усього, абоненти не дуже в курсі генеральних планів Нацради.
 
За словами гендиректора «КТС» Євгена Березняка, хвиля дзвінків уже пішла на спад. Найбільша абонентська активність спостерігалася ДО прийняття Нацрадою відповідного рішення, а оголошення про майбутнє зникнення з ефіру кількох провідних російських телеканалів було розміщене і транслювалося ще за два тижні до власне відключення. Втім, вимкнення програм катастрофи не спричинило – за словами Березняка, протягом тижня після виконання рішення Нацради від послуг кабельного телебачення відмовилися лише 37 абонентів, із них 31 – тимчасово. Ще 530 абонентів без зайвих вагань переключилися з «розширеного» пакету, де ретранслювався улюблений канал «Первый», на «базовий».
 
Певні політичні сили в Запоріжжі уже встигли охрестити рішення Нацради спрямованим на утиск російської мови і навіть замислили проведення акцій протесту біля стін мерії. Але представник Нацради в Запорізькій області Володимир Кучугурний вважає такі дії безпідставними, адже «адаптованими в Україні визнано 83 канали, серед них сімнадцять зареєстровані в Російській Федерації та є російськомовними, тож про жодні утиски російської не може бути й мови».
 
Щодо самої адаптації – все набагато прозаїчніше, ніж могло здатися на перший погляд. Масова істерія і будування найфантастичніших версій про причини цих подій були викликані не відсутністю пояснення, а банальним (чи клінічним?) незнанням законів. Як повідомив на прес-конференції представник Нацради, нова редакція закону «Про телебачення і радіомовлення» була прийнята ще 1 вересня 2006 року, де, зокрема, зазначалося про належну адаптацію ретрансльованих телеканалів до Європейської Конвенції «Про транскордонне телебачення», якою регулюються найактуальніші питання телетрансляції в Європі: кількість реклами та її частота, дотримування авторських і суміжних прав etc.
 
За законом, якщо країна – виробник телепродукції підписала вищезгадану Конвенцію, кожен із телеканалів може бути автоматично включений до мережі провайдерів кабельного телебачення за умови відповідності телеканалу вимогам самої Конвенції. Рішення про решту каналів приймається Нацрадою окремо. Перемовини з провайдерами ведуться з самого 2006 року й дотепер. Останні ж дії полягали в тому, що на спільній нараді представників Нацради і телепровайдерів було розроблено чіткі механізми для врегулювання питань щодо забезпечення авторських прав при транслюванні іноземних каналів на території України. Кучугурний зазначив, що недотримання телеканалами засад Конвенції призводить до відомих сумних фактів, як, наприклад, одночасне транслювання в Україні «Євробачення» власником ексклюзивних прав на трансляцію в Україні Першим національним та неадаптованим російським каналом «РТР-Планета». І провайдери, й посадовці сходяться у думці, що здійснені кроки покликані не обмежити доступ громадян до інформації, а навпаки – прискорити забезпечення людей якомога якіснішими і адекватними телепродуктами.
 
Цікаво також, що ситуації з відключенням через «неадаптацію» виникали у різних містах країни й раніше. Приміром, у серпні поточного року у Вінниці з тієї ж самої причини було відключено чотири, а у Кривому Розі – аж 20 каналів. Причини ж підвищеної уваги ЗМІ до Запоріжжя ані посадовці, ані бізнесмени коментувати не беруться. Останні, між іншим, не втомлюються пишатися перебуванням в авангарді євроінтеграційних процесів, при тому що російськомовний глядач продовжує атакувати їхні офісні телефони. Чому? Мабуть, так склалося історично.
 
«Детектор медіа» готова надати можливість висловитись тим, хто по-іншому оцінює процес відключення неадаптованих іноземних телеканалів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47062
Читайте також
01.12.2008 12:18
Тетяна Борисова
Олексій Руденко, для «Детектор медіа»
46 496
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SKS
5644 дн. тому
Самое парадоксальное, что Нац.совет по ТВ и РВ по каким-то неведомым причинам постоянно ссылается на свое лояльное отношение к производителям телепрограмм из стран, которые входят в Европейскую Конвенцию о трансграничном вещании. А какое отношение к этой Конвенции имеет Украина? Да, НИКАКОГО! Наша Рада до сих ее не ратифицировала. С таким же успехом мы можем ссылаться на Конвенцию папуасов о запрете канибализма.
Mark
5665 дн. тому
Та шо вы обсуждаете. Березняк в Запорожье перепугался сам своей смелости и снова включил каналы уже ччерез неделю. Ему пригрозили депутаты забрать у него права на вещения в Запорожье и он сразу начал рассказывать о антирусском слеед в действиях Нацсовета. Вернули русские каналы в и русскоязычном городе все успокиолось. Хотя буча была http://www.zabor.zp.ua/forum/viewtopic.php?t=17435
Яша
5666 дн. тому
Надо покупать тарелку... и ложить хрен на все эти "Хохлома ТВ" и ющенсковые указы..
PRAVO
5672 дн. тому
Право большинства или право власти? Вот главный вопрос на который должно ответить общество. Оглашаем движение в демократию, но так сладко упиваться правом власти. Помните вахтершу в общежитии советикус. Запретить ! А что она еще умела? А что мы еще умеем? Итак- право большинства или право власти? Туда и идем . (Дорогие товарищи демократы)
Высоцкий
5677 дн. тому
Вон он, змей, в окне маячит, За спиною штепсель прячет! Подал знак рукою — значит, Фельдшер вырвет провода! Весь этаж в припадке бьется, Нам осталось — уколоться И вновь упасть на дно колодца, — Как в Бермудах, навсегда!
Сергей
5682 дн. тому
Согласен с Климом. Сыкунов хватает. Его, что сильно интересует чем живет народ, деньги платят и хрен с ними. "Волна звонков пошла на спад", а что им остаеться делать за вилы браться. Они тебе поверили, подключились. Ведь эти каналы все операторы первыми впихивали в сети зная прекрасно, что это успех. 5 канал можно было днями не транслировать и ни одного звонка, а попробуй на маленько ОРТ притормози - не успеваешь отвечать. Так это простые люди. Так кто у нас в стране Главный - народ или сранннная Нацрада?
WRAG
5683 дн. тому
Проблема выдавливания русского языка "з українських теренів" существует. Под каким предлогом и с помощью каких средств, методов, законов и слов это происходит - не важно. Не получилось бы такого резонанса и с последним решением Нацрады, если бы перед этим, "многоуважаемый" президент, вместе с нацрадой, не поставил русскоязычных журналистов, работающих для русскоговорящего поля восточных регионов на колени. В частности в Запорожье нет возможности работать на родном уху и сердцу языке на телевидении. А попытка протестовать публично чуть не привела к закрытию одного из телеканалов. Хорошо, что Кучугурный - нормальный человек. Тешит одно. Не долго осталось пану президенту. и второе: у коммунистов в СССР больше власти было, чем у "проамериканцев" в Украине сегодня. Одни не победили за семь десятков лет вчера, Другие не победят сегодня и завтра.
Васяня
5684 дн. тому
Горсовет Запорожья сегодня "адаптировал" все российские каналы. Браво! Виталий Шевченко вместе с Виктором Ющенко раскурили бамбук. Это ближайшая перспектива для всех любителей шароварщины.
Сірожа
5684 дн. тому
Абсолютно коректна стаття. Основна вимога адаптації - це відповідність контенту (наповнення, програм) телеканалу закону України про авторські права. Ви подивіться на наші ведучі телеканали, там 70% програм закуплено у інших телеканалів та продакшн-студій. Майже в кожному з договорів прописано, що даний телеканал має виключне право на трансляцію на території України даного продукту. Ось і все!
Клим
5685 дн. тому
Женя!Березняк!До чего-же ты опустился.Ты-же театрал!Выдавливай из себя раба.Иначе пропадеш.
NFK
5685 дн. тому
Без комментариев, из уважения к Березняку. Статья 10 Конвенции о защите прав и свобод граждан, которая читается так: «Кожна людина має право на свободу виявлення поглядів. Це право включає свободу дотримуватись своїх поглядів, одержування і поширювати інформацію та ідеї без втручання держави і незалежно від кордонів.». ст. 61, 62 ЗУ О ТВР «Телеглядачі і радіослухачі мають право: - приймати програми телерадіоорганізацій, які доступні для прийому на території України».
5685 дн. тому
То най нацрада поїде до Ужгорода, та поставить на кордоні який небудь свинцевий кордон, аби мадяри та словаки не порушали її законів транскордонного телебачення, а шо робиться десь за 20 кілометрів від кордону з Росією де небудь на луганшині та харківшині, це ж жах! Куди диветься нацрада.
5685 дн. тому
«Про транскордонне телебачення», якою регулюються найактуальніші питання телетрансляції в Європі: кількість реклами та її частота, дотримування авторських і суміжних прав etc. - а наши каналы ее придерживаются?????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду