detector.media
Тетяна Борисова
, для «Детектор медіа»
08.10.2008 13:34
Адаптація – це не страшно. Доведено Запоріжжям
Адаптація – це не страшно. Доведено Запоріжжям
Віднині значення терміну «адаптація» цікаве не тільки філологам і працівникам інститутів вивчення мови – за словниками полізли можновладці, бізнесмени й політики. Причина стрімкого зростання популярності цього іноземного слова – славнозвісне рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 1 жовтня про заборону транслювати на території країни неадаптовані телеканали. Цьому рішенню судилося вивести одне зі східних міст на перші шпальти провідних українських інформресурсів.
 
У приймальні генерального директора найбільшого в Запоріжжі кабельного телепровайдера «Кабельна телевізійна система» на диво спекотно – він перший та єдиний серед запорізьких кабельників припинив транслювати «заборонені» канали. Чекаю на коментарі. Дзвінок. Секретарка вкотре починає щось терпляче розтлумачувати у слухавку. Судячи з усього, абоненти не дуже в курсі генеральних планів Нацради.
 
За словами гендиректора «КТС» Євгена Березняка, хвиля дзвінків уже пішла на спад. Найбільша абонентська активність спостерігалася ДО прийняття Нацрадою відповідного рішення, а оголошення про майбутнє зникнення з ефіру кількох провідних російських телеканалів було розміщене і транслювалося ще за два тижні до власне відключення. Втім, вимкнення програм катастрофи не спричинило – за словами Березняка, протягом тижня після виконання рішення Нацради від послуг кабельного телебачення відмовилися лише 37 абонентів, із них 31 – тимчасово. Ще 530 абонентів без зайвих вагань переключилися з «розширеного» пакету, де ретранслювався улюблений канал «Первый», на «базовий».
 
Певні політичні сили в Запоріжжі уже встигли охрестити рішення Нацради спрямованим на утиск російської мови і навіть замислили проведення акцій протесту біля стін мерії. Але представник Нацради в Запорізькій області Володимир Кучугурний вважає такі дії безпідставними, адже «адаптованими в Україні визнано 83 канали, серед них сімнадцять зареєстровані в Російській Федерації та є російськомовними, тож про жодні утиски російської не може бути й мови».
 
Щодо самої адаптації – все набагато прозаїчніше, ніж могло здатися на перший погляд. Масова істерія і будування найфантастичніших версій про причини цих подій були викликані не відсутністю пояснення, а банальним (чи клінічним?) незнанням законів. Як повідомив на прес-конференції представник Нацради, нова редакція закону «Про телебачення і радіомовлення» була прийнята ще 1 вересня 2006 року, де, зокрема, зазначалося про належну адаптацію ретрансльованих телеканалів до Європейської Конвенції «Про транскордонне телебачення», якою регулюються найактуальніші питання телетрансляції в Європі: кількість реклами та її частота, дотримування авторських і суміжних прав etc.
 
За законом, якщо країна – виробник телепродукції підписала вищезгадану Конвенцію, кожен із телеканалів може бути автоматично включений до мережі провайдерів кабельного телебачення за умови відповідності телеканалу вимогам самої Конвенції. Рішення про решту каналів приймається Нацрадою окремо. Перемовини з провайдерами ведуться з самого 2006 року й дотепер. Останні ж дії полягали в тому, що на спільній нараді представників Нацради і телепровайдерів було розроблено чіткі механізми для врегулювання питань щодо забезпечення авторських прав при транслюванні іноземних каналів на території України. Кучугурний зазначив, що недотримання телеканалами засад Конвенції призводить до відомих сумних фактів, як, наприклад, одночасне транслювання в Україні «Євробачення» власником ексклюзивних прав на трансляцію в Україні Першим національним та неадаптованим російським каналом «РТР-Планета». І провайдери, й посадовці сходяться у думці, що здійснені кроки покликані не обмежити доступ громадян до інформації, а навпаки – прискорити забезпечення людей якомога якіснішими і адекватними телепродуктами.
 
Цікаво також, що ситуації з відключенням через «неадаптацію» виникали у різних містах країни й раніше. Приміром, у серпні поточного року у Вінниці з тієї ж самої причини було відключено чотири, а у Кривому Розі – аж 20 каналів. Причини ж підвищеної уваги ЗМІ до Запоріжжя ані посадовці, ані бізнесмени коментувати не беруться. Останні, між іншим, не втомлюються пишатися перебуванням в авангарді євроінтеграційних процесів, при тому що російськомовний глядач продовжує атакувати їхні офісні телефони. Чому? Мабуть, так склалося історично.
 
«Детектор медіа» готова надати можливість висловитись тим, хто по-іншому оцінює процес відключення неадаптованих іноземних телеканалів.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY