Перерозподіл місць у цифрі. Які нові канали претендують на появу в ефірі

Перерозподіл місць у цифрі. Які нові канали претендують на появу в ефірі

29 Червня 2024
6466
29 Червня 2024
12:00

Перерозподіл місць у цифрі. Які нові канали претендують на появу в ефірі

6466
З початком великої війни медіагруп стало менше, але каналів у них побільшало.
Перерозподіл місць у цифрі. Які нові канали претендують на появу в ефірі
Перерозподіл місць у цифрі. Які нові канали претендують на появу в ефірі

Поки готується новий цифровий конкурс у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення, розкажемо про нові канали, які братимуть у ньому участь.

Після повномасштабного вторгнення, коли частина телеканалів припинила мовлення або закрилася, залишились вільні місця у цифрових мультиплексах. До того ж, і самих мультиплексів стало більше. «Концерн РРТ» запустив МХ-7. Таким чином з’явилися можливості для отримання цифрового покриття.

Вільних місць у мультиплексах майже не було до великої війни. Бо цифровий ресурс обмежений. Місця у мультиплексах розподілили ще на першому конкурсі 2011 року, й відтоді ліцензії лише перепродували. Бо навіть ті гравці, які мали гроші на трансляцію у цифрі (а це понад мільйон щомісяця), не могли туди потрапити, не придбавши компанію з чинною ліцензією.

Згадаємо кілька історій. Коли у 2019-му медіагрупа Ріната Ахметова хотіла запустити новинний канал «Україна 24», вона придбала компанію ТОВ «Аспера 2011» із цифровою ліцензією на канал «Ескулап ТБ» (темну конячку, що була створена під цифровий конкурс 2011 року).

Так само у 2021 році «ТРК Інтеррадіо», яка володіє 4-м каналом, придбала компанію «Корона Санрайс», яка мала ліцензію на телеканал «Вінтаж-ТБ». А вже після повномасштабного вторгнення цю ліцензію перекупив бізнесмен Віталій Кропачов, який зараз під арештом за підозрою у махінаціях у вугільній сфері.

Але війну пережили не всі канали. У 2022 році закрилися канали «України», залишилися вільні місця в цифрі від каналів Медведчука. Окрім цього, у мультиплексах «Зеонбуду» були місця, які планували під запуск платного пакета. Спершу Нацрада не могла проводити конкурси через обмеження воєнного стану, тому впровадила процедуру видачі дозволів на вільних каналах. Таким чином місця у цифрі дісталися новим каналам «Ми – Україна»«1+1 Україна» і ICTV2, а також «Сонцю» та «Малятку», які опинились у цифрі вперше.

Але не всім зі згаданих каналів вдалося втриматися у цифровому ефірі. Перші чотири взяли участь у конкурсах у 2023 році, коли через зміни у законодавстві їх дозволили. Так, «Сонце» і «Ми — Україна» обрали державний мультиплекс МХ-7, а «1+1 Україна» та ICTV2 — мультиплекси «Зеонбуду».

Канал «Малятко ТV» припинив мовлення в липні 2023 року. «Інколи обставини та воля людей сильніші. Дякуємо всім, хто був із нами. Пробачте, ми дуже старалися», — йшлося в повідомленні каналу.

Цифрові конкурси та розподіл цифрового ефіру

Два перші цифрові конкурси й розпочали перерозподіл цифрових частот. Переважно їх отримували дві найбільші медіагрупи, які залишилися на ринку — «1+1» і StarLightMedia, а також новостворена «Ми — Україна», яка вже має два канали й радіо. При цьому отримує в Нацраді все, що хоче. На останньому засіданні заступник голови Нацради Олег Черниш навіть попросив компанію: «Обмежтеся Києвом, не потрібно робити загальну мережу, бо частот немає».

Окрім цих трьох гравців, місця у державному мультиплексі отримали державні канали («Рада» й «Армія ТБ» на підставі тимчасового дозволу), а також «Сонцю» від «Солар медіа» та «Світлу» від Film.ua. Суспільне через колізію у законодавстві не змогло взяти участь у конкурсах. Телемагазини «Sonata TV» та «Тюсо» регулятор не підтримав. Так само як і луцький канал «Конкурент», канал від нової власниці медіагрупи Столара Ганни Коваленко «Новини Live» і канал політтехнолога Петрова «Ісландію».

Найбільше — п’ять частот — на обох конкурсах отримали «Плюси»: «Віжн-2», «Віжн-3», «Уніан-2», «Бігуді», «1+1 Україна». Всі ці канали мають нові юридичні особи з умовної групи «Віжн». Певно, таким чином медіагрупа переводить усі свої активи на нових власників. Нагадаємо, що окрім цих нових конкурсів, «Плюси» мають ще місця у цифрі для «1+1», «2+2» «Плюс плюс», УНІАН і ТЕТ. Таким чином, за ними — десять місць. Це чверть усього цифрового ефіру. Нові канали під назвами «Віжн-2» та «Віжн-3» у МХ-7 ще не запустили.

Три місця на конкурсах 2023 року дісталися каналам StarLightMedia: «Оце», ICTV2 та новоствореному каналу «Твій серіал». Медіагрупа не брала участь у конкурсі МХ-7, її цікавлять поки лише мультиплекси «Зеонбуду», де окрім згаданих мовлять ще чотири канали: Новий, СТБ, ICTV та М1.

Два місця — у каналів «Ми — Україна».

Нові конкурси й нові канали

Але медіагрупи беруть участь і в нових конкурсах.

Нацрада оголосила конкурс на чотири місця в мультиплексах «Зеонбуду» МХ-1, МХ-3 та МХ-5, який пройде 11 липня. На перемогу претендує 10 компаній. Серед них ще три нові канали медіагруп, навіть попри велику війну.

Від групи StarLightMedia подано дві заявки — від компаній ТОВ «Хмарочос медіа» та ТОВ «Новий канал». Ці компанії представлятимуть нових мовників із логотипами «Super+» і «Твій Mult». Окрім цих назв, медіагрупа зареєструвала ще торгову марку «Твій гумор», можливо незабаром з’явиться і такий мовник.

«Плюси» представлені ТОВ «Віжн 1+1», яка подала заяву з логотипом «1+1 Україна+». Нагадаємо, торік ТОВ «Віжн 1+1» перемогла на конкурсі в мультиплексах «Зеонбуду» з логотипом «1+1 Україна».

«Детектор медіа» звернувся до згаданих медіагруп із проханням розказати детальніше про нові канали та чекає на відповідь.

Але і це ще не все. Зараз канали зі знаком «+» хочуть запускати й інші гравці. Розвиток своєї групи продовжує ТОВ «Солар медіа», яке хоче запустити канал «Сонце+». Генеральна директорка телеканалу «Сонце» Крістіна Хлапоніна сказала «Детектору медіа», що деталі формату будуть відомі під час презентації на конкурсі у Нацраді.

У попередньому конкурсі на місця у мультиплексах «Зеонбуду» Нацрада все розділила між трьома медіагрупами. Як буде цього разу — невідомо, але згадані мовники мають шанси на ліцензію у Т2. Взагалі є чотири місця в мультиплексах «Зеонбуду» МХ-1, МХ-3 та МХ-5. Найбільше місць і найбільша конкуренція — на МХ-1: туди хочуть потрапити «Хмарочос медіа», «Віжн 1+1», а конкуренцію їм складають Прямий, НБМ і канал телемагазинів «Розпакуй ТВ».

На МХ-3 претендує «Сонце+», Новий канал, два канали телемагазинів (окрім «Розпакуй ТВ» ще й «Тюсо»). Також «Сонце» подалось і на МХ-5, де за місце у цифрі з ним змагатиметься «Тюсо», третій канал телемагазинів Sonata TV (ТОВ «Країна ТВ») та ТОВ «Телерадіоконтент».

Але й на цьому новий розподіл місць у цифрі не завершиться. 27 червня спливає час, коли можна подавати заяви на участь у конкурсі на державний мультиплекс МХ-7. Є два вільні місця. Регулятор оголосить претендентів після вичерпання цього часу. Однак, імовірно, конкуренція на державний мультиплекс буде меншою. Також участь у конкурсі, можливо, братиме група «Інтер». Вона має вісім каналів у цифрі й зараз намагається вижити з новим керівництвом.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6466
Читайте також
24.11.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 684
26.07.2022 16:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 188
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду