Нацрада оштрафувала «Ісландію» на 268 тисяч гривень через нецензурну лексику

Нацрада оштрафувала «Ісландію» на 268 тисяч гривень через нецензурну лексику

21 Грудня 2023
3124
21 Грудня 2023
12:50

Нацрада оштрафувала «Ісландію» на 268 тисяч гривень через нецензурну лексику

3124
Регулятор встановив порушення закону «Про медіа».
Нацрада оштрафувала «Ісландію» на 268 тисяч гривень через нецензурну лексику
Нацрада оштрафувала «Ісландію» на 268 тисяч гривень через нецензурну лексику

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила штраф каналу «Ісландія» за результатами позапланової безвиїзної перевірки. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 21 грудня.

Перевірка каналу призначалася через те, що моніторинг Нацради зафіксував порушення закону «Про медіа».

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, 3 та 4 жовтня у програмах «Розрив», «Антиподи» та «Супер live» виявили вживання нецензурної лексики, яка може завдати шкоди психічному або морального розвитку дітей.

Нацрада надіслала запит до Інституту української мови Національної академії наук, який підтвердив, що слова, зазначені в акті,  є нецензурними, тобто неприйнятними для літературного вжитку в українському медійному просторі. Також, за словами Максима Онопрієнка, у  положеннях статуту «Ісландії» йдеться про те, що програми каналу можуть дивитись діти, тому потрібно враховувати чутливість дітей, також у статуті забороняється поширювати контент, який може завдати шкоди дітям.

За словами Максима Онопрієнка, канал не вжив заходів, щоб модерувати ці програми, тому що в повторі вони могли маркуватись або вийти з аудіомодерацією. Але цього не відбулось.

«Встановлення порушення каналу "Ісландія" закону "Про медіа"», — сказав він.

Рівень суспільної небезпеки  регулятор визначив як високий, оскільки програми з нецензурною лексикою вийшли в час, коли їх могли дивитись діти. Згідно із законом «Про медіа», це значне порушення. Для нього регулятор визначив найвищий штраф 268 тисяч гривень.

«Велись дискусії про те, як обмежити ці програми для дітей. За ОТТ-технологією ми не можемо поширювати у закодованому вигляді. Абонентами можуть стати лише люди 18+. У відкритих пакетах без авторизації “Ісландії” немає. Ми розглядали можливість переведення каналу у дорослі пакети з умовним доступом. Але не у всіх провайдерів є такі пакети та можливості умовного доступу. Зрештою прийшли до висновку, що потрібно робити позначку 18+ та плашку, що ця програма може нести шкоду для дітей. Це досить довгий текст. Закон не дає права на різне трактування», — сказав представник каналу Андрій Соломаха.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила: «Чи не можна простіше? Спробувати не матюкатись в ефірі?».

За словами Андрія Соломахи, програмний директор дає такі поради та по кожному випуску програми прийматиметься окреме рішення.

«Ми вчора фіксували словосполучення, яке я не буду повторювати, в ефірі каналу. Треба робити це ретельніше», — додала Ольга Герасим’юк. За її словами, хоч ютуб не регулюється, однак він дуже доступний для дітей. Тому регулятор планує звертатись до соціальної мережі. «Вести дискусію та критикувати дуже потрібно. Але можна це вести у цивілізований спосіб», — додала голова Нацради.

Нагадаємо, 26 жовтня Нацрада призначила перевірку каналу «Ісландія» через нецензурну лексику. Канал політтехнолога Володимира Петрова «Ісландія» раніше мав супутникову ліцензію, однак після набуття чинності закону «Про медіа» змінив технологію на інтернет-мовлення (ОТТ). 11 грудня регулятор призначив ще одну перевірку каналу через нецензурну лексику.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3124
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
129 дн. тому
Дуже вибачаюсь, але здається, що автор статті не вміє користуватися навіть цензурною лексикою "також у статут зібароняється" - що це взагалі? Помилка на помилці!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду