Нацрада винесла припис каналу «Сонце»

Нацрада винесла припис каналу «Сонце»

23 Травня 2024
2297
23 Травня 2024
11:29

Нацрада винесла припис каналу «Сонце»

2297
Мовник не повідомляв в ефірі про День Чорнобильської трагедії у певних проміжках часу.
Нацрада винесла припис каналу «Сонце»
Нацрада винесла припис каналу «Сонце»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення застосувала припис до телеканалу «Сонце» (юридична особа ТОВ «Солар медіа»). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 23 травня.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, 26 квітня, у День Чорнобильської трагедії, відповідно до моніторингу,  були відсутні повідомлення про день трагедії  з  6:00 до 12:00 і з 12:00 до 24:00. Тоді як такі повідомлення мають з’являтися раз на дві години.

Відповідно до закону «Про медіа», це незначне порушення. Засобом реагування є припис.

Представниця каналу «Сонце» сказала, що і 26 квітня, і 8 травня рухомий рядок в ефірі був, але відображався некоректно. За її словами, технічні служби запевняли, що збою немає. Але представники ефірного обладнання це виправили лише згодом. «Причина не у недбалості, а через технічні причини. У нас була палаюча свічка, хвилина мовчання, ми забрали розважальні програми», — додала вона.

Втім регулятор проголосував за винесення припису.

 «Це не каральний захід. А сигнал для вас, щоб усунути порушення», — сказав Максим Онопрієнко.

За словами першого заступника голови Нацради Валентина Коваля, це не несе бізнесу загрози,  якщо впродовж місяця не відбувається п’ять порушень.

Нагадаємо, згідно із законом «Про медіа», припис — це захід реагування, покликаний застерегти суб’єкта від нових порушень. Основна мета цього механізму — відійти від винятково каральної системи. Незгодні можуть подати зустрічну заяву й викласти своє бачення проблеми. Якщо Нацрада з ним погодиться, то скасує такий припис. У кожного типу суб’єктів буде свій ліміт приписів (наприклад, п’ять за рік). Після них почне діяти наступна ланка реагування — штрафи. У вересні Нацрада вперше винесла припис через порушення в день пам’яті. Здебільшого приписи отримували саме за порушення правил у дні пам’яті та жалобичерез порушення програмної концепції мовлення. 

Детальніше про припис — у матеріалі «Детектора медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2297
Читайте також
11.04.2024 13:24
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду