Орлиці доведеться сповідатися: Ірину Фаріон розкритикували через провокаційні заяви щодо українських військовослужбовців

Орлиці доведеться сповідатися: Ірину Фаріон розкритикували через провокаційні заяви щодо українських військовослужбовців

Українська мовознавиця Ірина Фаріон зробила скандальну заяву в етері програми «Рандеву з Яніною Соколовою» і нарвалася на критику від військовослужбовців та українського омбудсмана Дмитра Лубінця.
Орлиці доведеться сповідатися: Ірину Фаріон розкритикували через провокаційні заяви щодо українських військовослужбовців
Орлиці доведеться сповідатися: Ірину Фаріон розкритикували через провокаційні заяви щодо українських військовослужбовців
7 Лист 2023
2
6527

4 листопада на 5 каналі вийшла програма Яніни Соколової «Рандеву», в якій узяла участь Ірина Фаріон — українська мовознавиця, колишня депутатка, громадська діячка, педагогиня та орлиця, що не сповідається перед гієнами.

В інтерв’ю Фаріон традиційно говорила про українську мову: «Треба чітко визначити поняття. Немає “рускоязичного насєлєнія”. Є українці і є кацапи. І є болото. А це болото називається яничари, відступники, зрадники. […] І це огидно, бо немає нічого огиднішого, ніж рідну матір зрадити. Бо хто матір забуває, того Бог карає».

На це журналістка Яніна Соколова зауважила, що в Україні є військовослужбовці, що спілкуються російською мовою, зокрема її друзі з полку «Азов», 3-тя штурмова бригада. Ірина Фаріон не забарилася з відповіддю: «Це питання до них. Що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні і дуже розумні, що вам заважає виконувати 29-ту статтю Закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді».

Соколова заперечила, що несправедливо військовослужбовців називати кацапами, проте Ірина Фаріон категорично не приймала іншої думки та не спинялася (а варто було б, бажано кілька років тому): «Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускімі”. Що їм заважає? Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти — покажи свій патріотизм, вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка […] Ну шо це за бздура — воювати в українській армії і говорити російською мовою?».

Ірина Фаріон фактично йде в руслі російського дезінформаційного наративу про те, що в Україні нібито є утиски російськомовних українців. Саме цим Росія виправдовує повномасштабне вторгнення — вона нібито прийшла захищати саме цих «ущімльонних» громадян.

З відповіддю не забарився народний депутат України Єгор Чернєв, який написав у фейсбуці про Фаріон: «На моє переконання, ця особа тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями».

Також Чернєв як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки «закликав Службу безпеки України здійснити перевірку висловлювань Ірини Фаріон протягом воєнного стану на предмет вчинення кримінальних злочинів та вжити всіх заходів для недопущення ведення будь-якої підривної діяльності у нашому тилу».

Український омбудсман Дмитро Лубінець повідомив у своєму телеграм-каналі, що негативні висловлювання Ірини Фаріон є утисками та формою дискримінації, і особисто звернувся до відповідних органів державної влади — Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування.

«Адже порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками — карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України», — наголосив Лубінець.

Відповідь надав у своєму телеграм-каналі і Максим Жорін, заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, зробивши допис спеціально для пані Ірини російською мовою. Він зазначив, що Фаріон «розколює суспільство за ФСБшними методичками».

А український громадський активіст Сергій Стерненко у своєму телеграм-каналі порівняв її з іще однією, мабуть, не менш одіозною особою: «Фаріон — це вивернутий Арестович із такою ж користю для консолідації суспільства». Парамедикиня, захисниця «Азовсталі» Катерина «Пташка» Поліщук написала пост в інстаграмі, де зазначила: «Ваша позиція не проукраїнська, і я вважаю вас проєктом Кремля. Ви — ворог, що просуває отруйні гидкі наративи». Не змовчали й командир підрозділу «Химера» Олександр Капшин, журналіст, історик та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані, український боксер Олександр Усик.

Ця традиційно провокативна заява Фаріон дуже збурила українське суспільство, адже коли ти намагаєшся образити українських військових, які тебе захищають, — такого не стерплять навіть ті громадяни, які зазвичай оминають будь-які скандали. Та й чи варто це продовжувати терпіти? Можливо, настав час, коли орлиці, яка «не сповідається перед гієнами», доведеться таки сповідатися і перепросити за свої висловлювання, що малоймовірно.

Після того, як хвиля збурення прокотилася соцмережами, Ірина Фаріон вирішила виправдатися у своєму телеграм-каналі. Проте зробила це у свій спосіб, здається, закопуючи себе ще глибше. «Нарід. Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ. Гражданє досі не вивчили, що мова ЗСУ — українська, ст. 29. Дякую всім ненависникам. Ви сміття, яке вигребемо з країни неминуче. Інакше війна буде вічно. Суки і далі служать путіну. Він вам, бидло, аплодує. А нам своє робити»,написала Ірина Фаріон.

Найцікавіше в цій історії те, що раніше Ірина Фаріон відстоювала іншу мову, російську, з якою зараз так показово й активно бореться.

Кілька місяців тому український журналіст-розслідувач Данило Мокрик в інтерв’ю ведучому Сергію Лиховоді на запитання про Ірину Фаріон відповів: «Особисто для мене історія з Іриною Фаріон закрилася у 2013 році, коли я знайшов підтвердження, що вона була членкинею КПРС. І що в рекомендаційному листі щодо прийняття її до КПРС була позитивна характеристика у зв’язку з тим, що вона сприяла вивченню іноземними студентами російської мови».

Яку ж позицію насправді відстоює Ірина Фаріон — це нам повідомлять компетентні органи після перевірки, якщо вона відбудеться. Проте хотілося б, щоби в Україні було менше майданчиків для пані Ірини, де вона могла би поширювати свої радикальні й шкідливі меседжі. Адже допоки ми самі даємо їй слово, доти нормалізуємо її позицію.

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
157 дн. тому
Хай пані Фаріон сама загляне в закон про Збройні Сили України. Тільки не статтю 29 якої нема у Законі, а статтю 13 : "Стаття 13. Мова у Збройних Силах України Мовою Збройних Сил України є державна мова." "Орлиця" ж мордує не україномовних вояків, ображаючи їх" " Мовою статутів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у Збройних Силах України є державна мова."
Датебайо
172 дн. тому
Москвороті українці підігрують московській пропаганді про наявність великої кількості москворотих громадян, яких треба захистити. Але згадано лише про нібито збіги пропаганди та реторики Фаріон. То тоді й мовне законодавство про надання послуг скасувати через використання його московитами як приклад дискримінації? Звісно ні. Що характерно, військовики не виконують законодавство, а винна Фаріон. Навіть у присутности західних журналістів на камеру. Це точно не допоможе переконати трампістів, що думають ніби одні росіяни воюють з иншими росіянами, навіть однією мовою розмовляють. Здавалося б усі в школі вчили на уроках гісторії про денаціоналізацію та чули, що межі російської держави є там де російська мова з вуст Путіна, а все одно нуль висновків. На що тільки не піде малорос, аби виправдати свою москворотість та небажання виконувати накази й міняти звичку. Кіт, що гавкає - не кіт. Якщо є окремі коти, що видають схожі на гавкіт звуки, то є окремі винятки. І звісно в опонентів тільки і є що матюччя, ad hominem, какая разніца, прикривання військовиками (ніби ця героїка дає індульгенції на инші речі) та відверті перекручування й невігластво. Як у горе-журналіста Кіпіані, який заявив, що Фаріон нікого не переконала перейти на українську, хоч просто зайти на її ютюб-канал і можна побачити купу людей, що попри її експресивність таки перейшли. І це не кажучи про її дописи з доказами та той факт, що культура сорому дуже добре працює в Китаї, Японії та Південній Кореї, хоч і занадто і часто там, де не треба, на жаль.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
866
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 383
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 113
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 374
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
485
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
742
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду