detector.media
Дарина Синицька
для «Детектора медіа»
06.09.2023 12:00
«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів
«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів
Держпідприємcтво Мінкульту підписало 13 нових контрактів на фільми й серіали на 50 млн грн — більшість із них не документальні.

Дарина Синицька, журналістка проєкту Dozorro Transparency International Ukraine

Місяць тому Мінкульт замовив зйомки серіалів і фільмів на кілька сотень мільйонів гривень. Найдорожчою закупівлею тоді став серіал «‎Смт Інгулець» за 33,6 млн грн, сюжет якого містив прототип кіровоградського фермера й президента місцевого футбольного клубу «Інгулець», пов’язаного з криміналом Олександра Поворознюка — неоднозначного персонажа, який став мемом.

Тоді впродовж тижня ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке належить до сфери управління Міністерства культури та інформполітики, замовило виробництво 20 патріотичних серіалів і двох фільмів на 200 млн грн. Перед цим держпідприємство провело конкурс на виробництво аудіовізуальних творів й обрало для фінансування 53 проєкти.

Після обурення представників громадськості президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні засудив подібне нераціональне використання коштів і зазначив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури. За тиждень Верховна Рада звільнила з цієї посади Олександра Ткаченка, а наступного дня т.в.о. керівника Мінкульту призначили його заступника Ростислава Карандєєва.

Останній у коментарі «‎Еспресо» сказав, що вважає виробництво серіалів актуальним, попри критику. Хоча й говорив, що варто більше зосередитися на документалістиці.

Старі договори виконують і оплачують

Відтоді минув місяць, договір на серіал «‎Смт Інгулець» із 24 епізодами, який мала знімати компанія ведучого Юрія Горбунова, розірвали. Це ініціював сам підрядник. А от контрактів з іншими кіновиробниками розривати не стали. Ба більше — частина вже отримала оплату за свої послуги.

Наприклад, ТОВ «Гуд Монінг Дістрібьюшн» заплатили вже 1,6 млн грн за документальний фільм-дослідження до 90-ї річниці Голодомору «‎Сімейний альбом».

ТОВ «‎Ми — Україна» отримало неповну оплату в 1,6 млн грн за документальні серіали «Fuhrer 2.0» і «Цілі». ТОВ «‎Фільмстрім» заплатили 416 тис. грн з 9,8 млн грн за мелодраматичний серіал «‎Продовження роду», а ТОВ «‎Лайт Коммунікейшн» — 810 тис. грн за документальний фільм «‎Вміст чутливого характеру» та документальний серіал «‎Homo amans», які загалом коштуватимуть понад 4 млн грн. Ще 194,7 тис. грн ДП «‎МПІУ» перерахувало ТОВ «‎Прокіно» за мелодраматичний серіал «‎Одна родина».

Тобто загалом на виробництво серіалів уже витратили 4,6 млн грн. Більша частина з цих коштів пішла на зйомки документальних творів.

Нові угоди з переможцями того ж творчого конкурсу

Паралельно держпідприємство Мінкульту пробувало провести поодинокі закупівлі й підписало кілька договорів. На це публічно ніхто не відреагував, і з 29 серпня ДП «‎МПІУ» поновило темпи замовлень у переможців конкурсів.

Так, до 22 (а точніше 21, бо мінус «Смт Інгулець») замовлень додалися ще 13, загальна ціна яких складає 50,2 млн грн. Тепер для телеканалів «‎Дім» та «‎FreeДом» (Uatv) зніматимуть ще й:

ТОВ «‎Фільмстрім» — серіал «Пором» у жанрі воєнної мелодрами на 4 епізоди по 45 хвилин, за 9,8 млн грн (переміг у конкурсі як «‎Паром»).

ТОВ «Енержи Фільм Продакшен»:

ПП «‎Продюсерська Агенція “‎АССА”» — короткометражний фільм «‎Солдатик» у жанрі психологічної драми, на 25-30 хвилин за 3,1 млн грн.

ТОВ «‎Український продюсерський хаб» (компанія зі структури колишньої Star media) — драмеді-серіал «‎Серце знає» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого оцінили у 17,2 млн грн.

ТОВ «Мейнстрім Пікчерз»:

ТОВ «‎Мамас Продакшн»: детективний телесеріал «‎Кронін» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 14,5 млн грн.

Компанії зі структури Starlight media (всі вони входять у групу «‎Істван» Віктора Пінчука, а засновником є ТОВ «‎Старлайт медіа»):

Отже, попри наголоси про важливість саме документального кіно під час війни, із 13 нових проєктів лише чотири будуть документальними. А загалом Мінкульт замовив виробництво уже 35 серіалів і фільмів з 52 (не рахуємо «‎Смт Інгулець») на загальну суму 216 млн грн. З них сплатили за початок зйомок 4,6 млн грн. Загалом Міністерство культури передбачило для  ДП «‎МПІУ» видатків на ці послуги 448,1 млн грн. Таку відповідь держпідприємство надало Dozorro на інформаційний запит.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY