Радіогрупи «Люкс», Tavr media та Козлітіна підписали угоду щодо виплати авторського роялті з організацією Харчишина

Радіогрупи «Люкс», Tavr media та Козлітіна підписали угоду щодо виплати авторського роялті з організацією Харчишина

26 Червня 2023
1627
26 Червня 2023
10:26

Радіогрупи «Люкс», Tavr media та Козлітіна підписали угоду щодо виплати авторського роялті з організацією Харчишина

1627
На час воєнного стану радіостанції та канали сплачувати роялті зареєстрованим ОКУ, які здійснюють добровільне колективне управління.
Радіогрупи «Люкс», Tavr media та Козлітіна підписали угоду щодо виплати авторського роялті з організацією Харчишина
Радіогрупи «Люкс», Tavr media та Козлітіна підписали угоду щодо виплати авторського роялті з організацією Харчишина

Tavr media уклав договір з організацією колективного управління Валерія Харчишина — «Українською агенцією з авторських і суміжних прав» (УАССП) — щодо виплат роялті за авторські та суміжні права. Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» розказав очільник групи Ігор Чернишов.

Пресслужба Tavr media повідомила, що угоду з УАССП, окрім їхніх радіостанцій, також підписали радіо «Люкс» та Maximum, «Авторадіо», радіо «П’ятниця» та інші. 

«Ми вважаємо компанію найбільш серйозним гравцем на ринку. У мене є оптимістичні передчуття щодо цієї співпраці. Далі ми плануємо низку договорів з іншими правовласниками. Ми — цивілізований гравець і наша мета — виплачувати винагороду авторам. У світі в середньому радіостанції сплачують роялті у розмірі 3% від валового доходу радіостанцій. На цей тариф ми й домовилися. Звісно, у деяких країнах це 1-2%, а в інших 5-6%. Ми десь посередині», — розказав Ігор Чернишов.

Нагадаємо, реформа розпочалася ще у 2018 році з прийняття закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Згідно з ним, держава мала провести акредитацію організацій колективного управління (ОКУ) в різних сферах. Такі організації — це посередник між авторами та правовласниками, вони мають збирати роялті (наприклад, із радіостанцій, каналів чи провайдерів), а далі розподіляти їх між виконавцями, насамперед музикантами, але також і письменниками, художниками та іншими. Після акредитації ОКУ разом з індустрією мали погодити тарифи, укласти угоди та здійснювати виплати. Акредитація дійсна три роки.

Акредитацію від Мінекономіки отримала громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка мала збирати роялті за суміжні права з радіостанцій.

Радійники з УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. Сторони розпочали цей процес, і він тривав до завершення акредитації. При цьому вже згадана компанія «Світова музика» позивалася на сотні тисяч гривень проти українських радіостанцій в інтересах російського представника.

У вересні 2022 року завершилась акредитація УМА.

Верховна Рада прийняла новий закон про авторські права, який вніс зміни до законодавства, що регулює роботу ОКУ та виплату авторської винагороди. Зокрема, у прикінцевих положеннях враховується запровадження воєнного стану. За цих умов припиняються всі зобов’язання, які виникли з початку наступу щодо сплати штрафів, процентів та інфляційних виплат акредитованим ОКУ. Також припиняються переговори про тарифи.

У законодавстві передбачена тимчасова процедура, за якою навіть в умовах відсутності акредитації телеканали та радіостанції можуть сплачувати виконавцям авторську винагороду. Цю процедуру регулюють пункти 3(2) та 3(4) «Прикінцевих і перехідних положень» Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» («Закон № 2415»). Згідно з цими нормами, радіостанції та канали можуть сплачувати роялті зареєстрованим ОКУ, які здійснюють добровільне колективне управління.

Фото: Jordi HD / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1627
Читайте також
09.06.2023 15:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 959
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду