Організація Харчишина домовилась про тарифи щодо авторської винагороди з НАМом, Atlas Weekend та Zaxidfest

Організація Харчишина домовилась про тарифи щодо авторської винагороди з НАМом, Atlas Weekend та Zaxidfest

24 Січня 2022
3564
24 Січня 2022
13:28

Організація Харчишина домовилась про тарифи щодо авторської винагороди з НАМом, Atlas Weekend та Zaxidfest

3564
Мовники прогнозують, що у 2022 році збори роялті зростуть на 60%.
Організація Харчишина домовилась про тарифи щодо авторської винагороди з НАМом, Atlas Weekend та Zaxidfest
Організація Харчишина домовилась про тарифи щодо авторської винагороди з НАМом, Atlas Weekend та Zaxidfest

Громадська організація «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП) підписала меморандум з Незалежною асоціацією мовників України, Atlas Weekend та Zaxidfest щодо виплат авторської винагороди у 2022 році. Підписання відбулось 24 січня під час пресконференції.

Наприкінці минулого року  Верховна Рада прийняла у другому читанні закон «Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління». Його суть у тому, щоб дозволити зареєстрованим організаціям колективного управління добровільно збирати роялті, поки Міністерство економіки не ухвалить рішення про акредитацію організацій.

Цим шляхом і вирішила піти УААСП.

«Ще до акредитації ми пішли домовлятись з мовниками та маємо підтримку щодо адекватного тарифу, який ми вже погодили. Це досягнення в межах добровільного колективного управління», – сказав Валерій Харчишин, генеральний директор ГО «УААСП», лідер гурту «Друга Ріка».

За його словами, так само організація домовляється і з концертною індустрією: «Тут не йдеться про "нагинання", витребування коштів через суд. Тому ми домовились про взаємодію та співпрацю. Ми вже підписали меморандум про співпрацю з найяскравішими представниками концертної індустрії».

Також переговори ведуться про підписання меморандуму з асоціацією рітейлерів та з асоціацією рестораторів. Тарас Тополя, віцепрезидент Авторської ради ГО «УААСП», лідер гурту «Антитіла», наголосив на тому, що коли не має довіри між гравцями, тоді починаються судові позови. Саме тому користувачі мають розуміти механізм виплати роялті та довіряти організації, яка її збирає.

«Меморандум – це про гроші. Має бути адекватний тариф і розуміння того, що ці гроші потраплять до авторів», – підкреслив Валерій Харчишин.

Катерина М’яснікова, виконавчий директор Незалежної асоціації мовників України, звернула увагу на те, що мовники, радіостанції та телеканали готові сплачувати роялті, їм лише потрібен зрозумілий тариф і «спокій»: «Для нас важливе зрозуміле ціноутворення, відкритість, партнерство. Важливо, що ми домовились. Для нас важливий захист правовласників на отримання винагороди. Ми спільно працюватимемо над збільшенням авторської винагороди».

Вона переконана, що у 2022 році  організації колективного управління зможуть зібрати на 60% більше за ті суми, які вказані у звітах щодо суміжних прав (2,2 млн, які задекларував «Український музичний альянс»).

Мар’яна Мокринська, GR-менеджерка фестивалю Atlas Weekend, також задекларувала готовність виплачувати роялті: «Але тим організаціям, які дійсно мають міжнародні угоди, і коли будемо впевнені в тому, що ці кошти дійдуть до авторів та правовласників».

Тарас Тополя також спростував звинувачення щодо стосунку до російського сервісу Fonmix/Розум: «Ми не просуваємо жодні сервіси, які надають сервіси для ритейлу. Ми співпрацюємо з Мінцифри, Міністерством економіки, Мінкультом щодо провадження єдиного вікна через дію та рішення за принципом Shazam. Ми хочемо цифровізувати цей процес, щоб кошти напряму від користувачів потрапляли на картки авторів. Є багато цікавих ідей».

Також він звернув увагу на те, що видавці та субвидавці не можуть мати 80% прав на музику. Тому що роялті надаються від ОКУ однією до ОКУ іншої країни. Валерій Харчишин розказав, що його організація за 2021 рік  зібрала понад 9 млн грн, а сума розподіленої авторської винагороди складає 18 млн грн через затримку виплат попереднього періоду. За його оцінкою, перспектива ринку роялті в Україні – близько мільярда гривень.

Учасники пресконференції наголосили на необхідності провести прозору акредитацію організацій колективного управління.

«Сподіваємось на якісний конкурс Комісії з акредитації. Ми сподіваємось, що вона відбудеться, а далі ми зможемо підписувати вже не декларативні  документи, а угоди про виплату авторської винагороди», – каже Катерина М’ясникова.

Нагадаємо, 15 грудня 2021 року Верховна Рада скасувала конкурси на акредитацію організацій колективного управління, де переможцями були громадська спілка «Автори та видавці», яку очолює Руслана Лижичко, та «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП). Очікується, що президент підпише закон найближчим часом і тоді можна буде проводити нові конкурси на акредитацію.

Організації колективного управління (ОКУ) — це посередники між користувачами та авторами. Ці організації мають зібрати винагороду за використання авторських та суміжних прав у різних сферах, розподілити її та віддати українським та іноземним авторам і правовласникам, тобто музикантам, письменникам, художникам тощо. За законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають ОКУ, акредитовані в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері наразі були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3564
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду