Реалістичний прогноз для телереклами — вийти хоча б на 40% від 2021 року

Реалістичний прогноз для телереклами — вийти хоча б на 40% від 2021 року

7 Лютого 2023
3562
7 Лютого 2023
09:00

Реалістичний прогноз для телереклами — вийти хоча б на 40% від 2021 року

Валерій Варениця
комерційний директор 1+1 media
3562
Про поточну ситуацію на ринку реклами в порівнянні з початком повномасштабного вторгнення, прогнози на 2023 рік та тенденції відновлення галузі.
Реалістичний прогноз для телереклами — вийти хоча б на 40% від 2021 року
Реалістичний прогноз для телереклами — вийти хоча б на 40% від 2021 року

З початком повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року реклама як явище зникла і з диджиталу, і з телебачення. Ми з колегами ще тоді прогнозували, що активна фаза війни триватиме сім-вісім місяців, після чого розпочнеться поступове відновлення ринку. І, на жаль, звикання людей до нових умов життя. Такими були тенденції в часи найбільших світових конфліктів.

Вже з початком осіннього телевізійного сезону, в четвертому кварталі 2022 року, в обсягах реклами група «1+1 media» вийшла на третину 2021 року. У своїх прогнозах ми хочемо, аби ринок реклами 2023 року становив хоча би половину від довоєнного 2021 року. Проте є дуже багато «але», які стосуються відновлення роботи самих рекламодавців. Хтось працює на 70% у порівнянні з довоєнним рівнем, хтось — частіше — на 50–60%. Тому реалістичний прогноз — вийти хоча б на 40%. Чи вдасться нам це? Поки що вдається, адже це віддзеркалюється в діалогах із рекламодавцями та агенціями.

Водночас із початком повномасштабної війни звільнилися певні ніші, які поступово займають інші компанії. Будуються нові заводи, корпорації перевозять свої виробничі потужності в безпечніші регіони. Відповідно, попит на рекламу не зникне, адже потрібно знайомити споживачів із новими продуктами та зберігати інтерес до вже наявних. Крім цього, український бізнес наростив свою частку в категоріях, де домінували іноземні компанії.

Якщо говорити про галузі, то ринок фармацевтичної продукції відновився майже на 80%, і ми очікуємо, що більша частина рекламодавців із цього сегменту в 2023 році залишиться в тих же обсягах, що й у 2022 році, або ж матиме невелике зростання. А за рахунок повернення частини міжнародних FMCG-рекламодавців (товарів масового вжитку. — «ДМ»), власне, й відбудеться зростання ринку в цілому, якщо порівнювати друге півріччя 2022 року з першим півріччям 2023-го. Ми вже оперуємо не роками, а півріччями, бо планувати в річній перспективі практично неможливо. Тому й цінову політику ми вивели лише на півріччя.

Валерій Варениця (фото: Руслан Новосьол / «Детектора медіа»)

Великим показником того, що маркетинг і телевізійна реклама як його частина працює під час війни, є той факт, що всі, хто були першими рекламодавцями на телебаченні навесні-влітку 2022-го, залишилися до кінця року. І весь час з’являються нові рекламодавці. Не було жодного випадку, щоби хтось почав рекламуватися й зупинився через відсутність результату. В діалозі з рекламодавцями призупинення активностей траплялося лише у випадках, коли вони не могли забезпечити логістику — бо розпродали все, що планували. Коли почалися масові відключення електрики, лише троє рекламодавців призупинили активності, але натомість четверо інших збільшили обсяг.

Ми дуже обережно прогнозували грудень і побоювалися, що рекламодавці можуть почати масово нас залишати. Навіть коли в середині листопада керівництво запитувало в нас про прогнози на грудень, ми їх не робили. Але, на щастя, наші страхи не справдилися.

Про телевимірювання й панель

Довоєнна панель Nielsen, якою користувалися всі гравці ринку, дозволяла робити глибокий аналіз програмування і відповідати на запитання, як цільова аудиторія подивилася окремо взяту програму. Зараз панель скорочена до 1000 домогосподарств. Аналізувати окремі програми в розрізі дня майже неможливо. Сьогодні якась сім’я, яка дивилася вашу програму, залишилася без світла. І навпаки, сім’я, яка її не дивилася, світло отримала. Тобто стрибки в панелі так само карколомні, як і напруга в мережі. Але на щотижневій основі принаймні щоденні програми можна аналізувати повноцінно. Рекламодавці ж проводять кампанії на місячній основі, а місячні цифри є тим паче прогнозованими.

І хоча панель із січня працює, ми починаємо продавати перший квартал за однією аудиторією: 18–54, 50 тисяч+. Зимові відключення електроенергії найбільш агресивні, бо перш за все потрібно забезпечити теплопостачання. Сподіваємося, що з лютого дозволимо брати різні цільові аудиторії. Але агентства можуть уже зараз трансформувати для своїх клієнтів аудиторію 18–54, 50 тисяч+ і робити будь-які цільові оцінки. Плюс ми запроваджуємо ще два спліти з категоризацією жіночої та чоловічої аудиторій. Але купувати все одно буде потрібно 18–54, 50 тисяч+.

Якщо за підсумками першого кварталу ми будемо бачити стабільність показників і відсутність великої кількості відключень, то почнемо надавати ринку довоєнні можливості. Відповідно, будемо нарощувати обсяг панелі.

Про контент «1+1 media» та телеканал «1+1 Україна»

Зараз «1+1 media» як телегрупа більше орієнтована на виробництво інформаційного контенту. І наші сайти й телевізійні програми, яких зараз немає в ефірі національного телебачення, такі як «ТСН», мовлять у ютубі й мають там мільйонні аудиторії. Або програма «Гроші»: вона теж б’є всі рекорди за аудиторією в ютубі. Те саме можна сказати і про елементи інформаційного мовлення, які ми створюємо для «Єдиних новин» і «FreeДома». Але цей контент за політиками Google не монетизується.

Щодо розважального контенту: наприкінці 2022 року ми відновили «Голос країни» і навіть фінальний епізод зняли вже під час великої війни. «Сніданок з “1+1”» фактично не припиняв виробництво на час війни, він як був острівцем позитивних новин та спецпроєктів для глядачів, так і залишається.

Зрозуміло, що найближчим часом ми не зможемо вийти на довоєнні обсяги виробництва розважального контенту. В цьому й немає потреби. Але «Голос країни» ми плануємо знімати і в 2023 році в партнерстві з іноземними колегами.

У грудні 2022 року стартувало мовлення телеканалу «1+1 Україна». Основна причина цього рішення — маркетингова. Ми розуміємо, що телеканал «1+1» — це асоціація з обличчями, новинами «ТСН», «Сніданком з “1+1”», великими шоу і «Вечірнім кварталом». З усього цього «1+1» втратив усе. «Сніданок з “1+1”» транслювався на ТЕТа, великі шоу перейшли туди ж, усі наші ведучі новин були розпорошені між марафонами «Єдині новини» і «FreeДом», а хтось узагалі залишався поза ефіром чи був у ньому мінімально. Наші брендові прив’язки почали потроху слабшати. І ми розуміли, що коли настане перемога, то ми, повертаючи «1+1» до нормального мовлення, можемо вже й не отримати настільки потужний канал, яким він був. «1+1» — це найдорожчий бренд на українському телевізійному ринку. І ми не хотіли втрачати цю додаткову цінність, яка б нам знову допомогла реанімувати лідерські позиції каналу.

Другою причиною запуску «1+1 Україна» була комерційна. Ринок продажу телереклами після відходу медіагрупи «Україна» скоротився, а показник перегляду Other TV з 32–33% за час великої війни зріс 50%. Крім цього, ємність рейтингу зменшилася, бо близько 7 мільйонів людей тимчасово емігрували. Відповідно, нам потрібно було дати додаткову пропозицію на ринок, яка б покривала потреби рекламодавців.

Разом із тим, за час війни масштабувалися телеканали ТЕТ і «2+2», упевнено закріпившись на передових позиціях у топдесятці. Для цих телеканалів готуються нові премʼєрні продукти, показ серіалів власного виробництва та найкраще зі світового кінематографу.

Валерій Варениця, комерційний директор «1+1 media»

Головне фото: pixabay.com 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3562
Читайте також
22.11.2022 09:00
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
2 840
11.11.2022 16:09
Орест Білоскурський, «sostav.ua»
3 655
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду