Теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена

Теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена

29 Квітня 2022
3826
29 Квітня 2022
14:04

Теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена

Валерій Варениця
комерційний директор 1+1 media
3826
Як відновлюється ринок реклами і яких змін варто чекати на телебаченні найближчим часом.
Теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена
Теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена

Телевізійна реклама повільно, але повертається в ефір загальнонаціональних каналів. Чи задоволені ми попитом? Звісно, так, бо це «щось» — значно більше, ніж нічого. Наша група першою призупинила рекламу і так само однією з перших її поновила. Пропозиція ринку поки що обмежена й ми не розміщуємо рекламу на флагманському каналі групи — «1+1», який далі транслює спільний телемарафон «Єдині новини», але канали «2+2», ТЕТ, «Плюсплюс» і «Бігуді» вже доступні для рекламодавців.

Згідно з даними «Київстар ТБ», саме «Єдині новини» є найбільш популярним телевізійним продуктом, його дивляться щодня щонайменше 40% глядачів цього сервісу. Приємно, що канал «1+1» серед глядачів «Київстар ТБ» є безумовним лідером телемарафону зі щоденною часткою 19,3% за минулий тиждень (18-24 квітня), що в порівнянні з каналом «Україна», частка якого 1,7%, чи з «Інтером» з 0,7% говорить про силу бренда й довіру глядача цієї платформи.

За відсутності даних про телеперегляд від компанії Nielsen цікаво подивитися на дані компанії Big Data щодо ситуації на телеринку (вимірює дивлення ОТТ/IPTV у операторів/провайдерів «Воля», Oll.tv, «Тріолан», YouTV. – ДМ): так, частка групи 1+1 media за останній тиждень становила 20,5%, що лише на 0,5% менше за лідера — компанії Starlight Media. «Медіа Група України» в цих OTT/IPTV має трохи більше 9%, а всі канали групи «Інтер» не збирають і 4,5%. Якщо ж з цих показників забрати канали, що транслюють «Єдині новини», то, наприклад, сумарна частка двох телегруп — «України» та «Інтера» — ледве досягає 4%, за даними Big Data. За даними «Київстар ТБ» ця цифра навіть менша 2%, саме вони втратили найбільше за останні два місяці. Канали ж групи 1+1 media навіть приросли, особливо ТЕТ і «Плюсплюс», тому теза про «смерть» телебачення під час війни дещо перебільшена. Радше треба констатувати його переформатування, що є добрим підґрунтям для післявоєнного оновлення.

Повертаючись до реклами, мушу сказати, що в умовах відсутності піплметричних досліджень ми повернули застарілий, але єдино прийнятний на сьогодні принцип продажу реклами  — «послотово», тобто не за рейтингами, а за кількістю виходів. Погоджуюсь, що це не так зручно, як було раніше, але це реалії, з якими нам жити до кінця 2023 року, а, може, й довше. Це залежатиме від того, коли відновляться повноцінні дослідження.

На сьогодні ми продаємо на ринку пакетну угоду з чотирьох каналів нашої групи за єдиною ціною — тисяча гривень за тридцятисекундний вихід на одному каналі. Ціни фіксовані й не змінюються залежно від бюджету чи часу виходу. Для компаній, які продовжують працювати й рекламуватися на ринку Росії, діє 50% націнка. Є низка компаній, яким ми повністю відмовляємо в розміщені навіть за завищеними цінами. Все розміщення здійснюються за умови стовідсоткової попередньої оплати. Така цінова пропозиція діятиме до першого червня, після чого, залежно від попиту, ми залишаємо за собою право переглянути умови.

Крім прямої реклами, ми поновили й спонсорські продажі. Найкраща ранкова програма 2021 року «Сніданок з 1+1» виходить паралельно на двох каналах медіагрупи — «2+2» й ТЕТ. Судячи з реакції глядачів у соцмережах, це лише збільшує аудиторію. Саме «Сніданок» став нашим основним майданчиком для інтеграційного спонсорства, інтерес до якого поступово відновлюється.

Ми постійно вивчаємо попит на ринку й готові оперативно відновлювати за потреби «мирний» ефір наших каналів. Так, сьогодні ми не все можемо собі дозволити й не все буде доречним, але життя продовжується. І популярність благодійного концерту гурту «Океан Ельзи» під назвою «І все буде добре» з київського метрополітену чи останнього матчу «Динамо» з дортмундською «Боруссією» підтверджують, що ми на правильному шляху.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду