Анастасія Риженко, ОТТ-сервіс Volia: «У червні марафон “Єдині новини” вже не потрапляв у топп’ятірку»

Анастасія Риженко, ОТТ-сервіс Volia: «У червні марафон “Єдині новини” вже не потрапляв у топп’ятірку»

6 Жовтня 2022
4283
6 Жовтня 2022
10:00

Анастасія Риженко, ОТТ-сервіс Volia: «У червні марафон “Єдині новини” вже не потрапляв у топп’ятірку»

4283
Які канали глядачі Volia дивилися найкраще на початку повномасштабної війни, а які — зараз? Скільки каналів пішло з ринку?Наскільки впав ринок платного телебачення, чому ОТТ — важливий сервіс для України, і як подолати піратство, яке гальмує розвиток цієї технології.
Анастасія Риженко, ОТТ-сервіс Volia: «У червні марафон “Єдині новини” вже не потрапляв у топп’ятірку»
Анастасія Риженко, ОТТ-сервіс Volia: «У червні марафон “Єдині новини” вже не потрапляв у топп’ятірку»

Велика війна вдарила по всіх провайдерах платного телебачення, і компанія Volia — не виняток. Чимало клієнтів виїхали з зони активних бойових дій, зокрема в Харкові, який обстрілюють російські війська. Втрати в сегменті кабельного телебачення Volia намагається компенсувати, просуваючи свій ОТТ-сервіс, у якому зробила ставку на топовий контент. Volia стала партнером Megogo й отримала права на показ футбольних матчів УЄФА; збільшила бібліотеку власного контенту й тепер планує почати дистрибуцію своїх каналів. Керівниця департаменту медіаконтенту Volia Анастасія Риженко розповіла «Детектору медіа» про роботу сервісу в перші місяці великої війни, про популярність каналів, купівлю контенту в мейджорів, піратство і стан ринку платного телебачення.

— Анастасіє, що відбувалось із Volia у перші дні війни?

— Хоча компанія готувалась до повномасштабного вторгнення, до такого ніколи не можна бути готовим на всі 100%. Нашим завданням було зібрати колектив і бути з ним на зв’язку. Частина наших працівників опинилась на окупованих територіях, дехто був мобілізований, дехто пішов у територіальну оборону. Керівник одного з ключових відділів, який відповідає за наші платні канали, опинився на окупованій території у Київській області, і з ним кілька тижнів майже не було зв’язку. Але робота команди дозволила продовжити мовлення. У перші дні був найбільший запит на інформацію, і ми запустили ключові канали у відкритий доступ. Далі ми передивились усю бібліотеку онлайн-кінотеатру і виключили весь продукт, пов’язаний із Росією. Його було небагато, тому що в нас суворий контроль добору контенту.

У перші дні великої війни ми запустили проєкт шкільного онлайн-навчання та відкрили вільний доступ до багатьох українських каналів за кордоном, адже в цей час багато хто мусив виїхати з країни. Згодом ми звузили цей пакет до міжнародних версій каналів та інформаційних форматів. Адже зараз багато мовників відновили трансляції, права на які доступні лише для території України.

Координація з медіагрупами дозволила нам створити кілька шляхів отримання сигналу каналів. Це важливо, бо йшли атаки на всі мережі. Ми ж постійно переключались на різні з’єднання з каналами, тому в нас не було випадків, коли зникала трансляція. Загалом ресурси компанії зазнали півтори тисячі кібератак, однак усі вони були відбиті.

— Як медіагрупи змінювали свої умови щодо роялті? Ви могли не сплачувати за канали?

— Не зможу відповісти через конфіденційність цієї інформації. Знаю, що медіагрупи багато всього зробили для забезпечення сигналу. У кожного була своя зона відповідальності.

— Як поводились ваші користувачі? На який період ви надавали їм кредит і коли вони знов почали платити за послуги?

— У перші дні ми зняли всі обмеження доступу до контенту та інтернету. Такі послуги ми надавали абонентам майже всю весну. Навіть відкрили вільний доступ до футбольних трансляцій. Однак згодом, коли частина каналів вийшла з марафону, розпочались нові проєкти, кодування на час показу футбольних трансляцій, ми забрали цей контент у платні пакети. Спільний телемарафон досі доступний усім безкоштовно.

— Як змінився перегляд каналів, доступних на вашій ОТТ-платформі?

— Можемо простежити тенденції з січня по серпень. Ці зміни корелюються з іншими платформами та даними Big Datа. У січні перша п’ятірка виглядала так: «1+1», ICTV, СТБ, Новий канал та «Україна». Раніше динаміка перших десяти каналів майже не змінювалась місяцями або це були зовсім несуттєві зміни. Зараз зовсім інша ситуація. У лютому новинні канали змінили в топі фільмові канали. У березні впав перегляд абсолютно всіх каналів. На це вплинула окупація та переміщення людей по країні та за кордон. У квітні зросла увага до фільмових каналів. У травні деякі канали перестали показувати марафон, і вже в червні Новий канал вийшов на перше місце. Адже аудиторія марафону розподілялась поміж кількох флагманських каналів.

— На якому каналі ваші користувачі найчастіше дивились марафон?

— «1+1», одразу за ним ICTV (це дані серпня). У червні марафон «Єдині новини» вже не потрапляв у топп’ятірку. Натомість на четверте місце злетів канал «Індіго». Це сталось, зокрема, і через показ футболу. У вересні на першому місці був «2+2», далі СТБ, Новий і ТЕТ.

— Як змінилась ваша база з початку повномасштабного вторгнення? Зараз є зростання?

— Суттєвого зростання в нас не було. Адже ми маємо велику мережу на сході. Харків — це друге місто, де ми мали найбільшу базу користувачів. Зараз ми бачимо, що лише третина пристроїв у місті активна. Це не означає втрату бази. Ми всі очікуємо на перемогу та повернення людей до своїх рідних міст. Тоді ми зможемо підрахувати і зрозуміти, хто повернувся та продовжив користуватись нашими послугами. Дуже сподіваюся, що тенденція зростання з’явиться в жовтні.

— Хто у вашій компанії зараз опікується ОТТ-платформою, а хто — каналами?

— Є кілька секторів: робота з міжнародними каналами, створення власних каналів Cine+, які зараз дуже популярні (ми готуємо плейлисти, закуповуємо контент тощо). Також маємо сектор «кінотеатр», де намагаємось запустити багато топових продуктів від міжнародних студій. Окрім фільмів ми маємо топові футбольні матчі, зокрема Лігу чемпіонів УЄФА, які транслюємо за угодою з Megogo. Крім власне футбольних каналів, користувачі можуть обрати перегляд будь-якого матчу, навіть якщо він не увійшов до сітки мовників. Останній сектор — це дистрибуція.

— Раніше українські ОТТ-сервіси могли отримати права на топовий контент американських студій через російських посередників, наприклад, компанію «Амедіатека». А зараз?

— Рішенням усіх великих міжнародних партнерів був вихід із російського ринку. Однак на це потрібен час, адже слід було вирішити питання з командами, реформувати їх. Зараз мейджори мають представництва в інших європейських країнах.

— І як зараз українським сервісам, наприклад, купити продукт НВО?

— НВО в нас немає. Але можу сказати, що оскільки влітку відбулось злиття компаній, то Warner Media, Discovery та НВО, можливо, вийдуть зі спільною пропозицією. Ці переходи потребують часу. З досвіду знаю, що коли Universal Pictures купив DreamWorks або коли Disney купив Fox, то десь лише за рік ми отримали можливості укладати угоду. До кінця року права на НВО продані. А далі, певно, з’явиться нова пропозиція.

— Чи цікава вашому сервісу бібліотека контенту медіагрупи «Україна»?

— В нашому кінотеатрі здебільшого фільми. Контент медіагрупи «Україна» здебільшого був на ютубі. Поки що ми не плануємо додавати цей контент на платформу.

— В оновленому списку іноземних каналів, трансляція яких дозволена в Україні, не було тих мовників, які ви дистрибутуєте. Наприклад, Fox. Що завадило цьому?

— Документи були подані. До деяких пакетів документів були зауваження, здебільшого технічні. Адже достатньо складно було отримати оригінали з-за кордону. Ми дистрибутуємо близько 30 каналів (Fox, Fox Life, NGG, CNN, Cartoon Network, XSport, CINE+, FilmBox та інші). В оновленому списку немає декількох із них, щодо них ми працюємо. З ними все буде гаразд.

— Як змінилась дистрибуція після початку великої війни? Чи зменшилася кількість провайдерів, готових купувати іноземні канали?

— Кількість не зменшилась. Звісно, багато провайдерів на сході постраждали. Ми працюємо зі всіма.

— Чи зменшують правовласники роялті за іноземні канали для українських провайдерів?

— Це комерційна таємниця. Але можу сказати, що ми допомагаємо хто чим може. Ми не відключаємо канали провайдерам. Також зараз ми спостерігаємо значний попит на наші власні канали Cine+, які мають українську ліцензію. З 2016 року ми перевели всі наші фільмові канали на українську мову. А зараз зростає попит на український продукт.

— Скільки партнерів зараз мають ваші Cine+?

— Близько десяти. Щоби збільшити їхню кількість, ми дуже чекаємо на ухвалення закону «Про медіа», бо тоді ми зможемо продавати наші канали всім провайдерам, які схочуть їх купити, в тому числі за межами України — без територіальних обмежень. Ми пишаємось нашими каналами, особливо дитячим. Він показує виключно повнометражні анімаційні фільми, а не серіали, як решта дитячих каналів. Ми ретельно обирали цей продукт із контенту різних країн, і зазвичай таку анімацію показують великі, не нішеві, канали. Формат унікальний, такого немає в інших країнах.

— Який із ваших фільмових каналів має найдорожчий контент?

— Мабуть, Cine+ Hit. Це логічно, бо там ідуть блокбастери, оскарівські фільми та новинки. Він орієнтований на молоду, більш чоловічу аудиторію. Він входить у топтридцятку в рейтингу переглядів. Але наш фільмовий канал Cine+ дивляться краще, бо він орієнтований на сімейну аудиторію.

— Чи актуальна для вас проблема нестачі українських каналів?

— Ми аналізували це питання. Воно нас насторожує. Адже з ринку з початку великої війни пішло близько 20 каналів. Звісно, квоту національного продукту ми виконуємо. Але, можливо, будуть зміни на ринку і ще якісь канали закриватимуться. Ми дуже не хочемо відключати міжнародні канали для дотримання цієї квоти. Зараз квота 50%, у новому законі «Про медіа» частка каналів з українською ліцензією — 60%. Але з іншого боку, якщо українських каналів не ставатиме більше, то з часом ми опинимось у пастці й будемо змушені відмовлятись від міжнародних мовників.

— Яке місце ОТТ-сервісу Volia на ринку?

— ОТТ — це необхідна технологія для нашого ринку, адже вона дає вибір та нові можливості для користувачів телебачення. Тому ми й надалі розвиватимемо нашу платформу Volia TV. Пріоритетами на наступні пів року є покращення клієнтського досвіду, інтерфейсу, спрощення всіх функцій.

Що ж до місця на ринку, то скільки в нас залишилось ОТТ-сервісів? Торік якраз восени була дискусія під час  Kyiv media week, де були Megogo, Sweet.TV, Oll.tv, «Київстар ТБ» і ми. Ми тоді обговорювали нові реалії і скільки платформ зможе прогодувати ринок. Зупинились на чотирьох, і навіть більше схилялись до трьох. Зараз великих гравців якраз четверо, ми серед них. Решта — нішеві. І це нормальна практика для ринку довоєнного рівня.

— У чому унікальність вашого сервісу?

— 20% продукту генерує 80% переглядів. І от ці 20% топового контенту, який генерує перегляди, є в нас. У нас є ключові канали, футбол УЄФА, кінопоказ тощо. Наш фокус — глобальний, масовий продукт для ринку. Нашою сильною стороною є бандл — можливість надавати кілька послуг у пакеті. Наприклад, купуючи в нас інтернет+телебачення+ОТТ, можна зекономити. Це ключова західна тенденція, яка набирає обертів у США. Наприклад, Megogo має велику бібліотеку контенту, однак вони не надають послуги інтернету та кабельного телебачення. Також на нашій платформі зібрані продукти різних компаній. Тому ми радше розглядаємо себе як агрегатор контенту та каналів.

— Яка ситуація зараз із платним ринком? На скільки він упав?

— Ринок за переглядами впав на 60%. Щодо грошей важко сказати. І ми розуміємо, що повернення на довоєнний рівень найближчим часом не буде, і у 2023 році цього також не станеться. Дуже важливою для ринку платного телебачення є боротьба з піратством, яка зараз не надто активна. Наприклад, ми з Megogo маємо спільний продукт — футбол УЄФА. Ми все закодували, УЄФА також намагається блокувати можливості для піратства. І в цій ніші ми бачимо зростання.

— Як подолати піратство?

— Мені імпонує ідея так званих white-листів. У правовласників дорогих спортивних прав (наприклад, УЄФА) є повний список тих, кому вони їх продали. І вони входять у white-листи. Ресурси, які туди не включені, автоматично блокуються. White-листи створити легше, ніж black-лист. Бо виловлювати піратів складніше, адже їм просто створити нові сайти. Втім думаю, що вимоги щодо блокування реклами на піратських сайтах ключові, адже якщо туди не надходять гроші, то продовжувати цей бізнес на певній території їм немає сенсу.

Фото: Volia

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4283
Читайте також
21.09.2022 12:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду