Нацрада перевірить Перший незалежний через нового власника Нестора Шуфрича

Нацрада перевірить Перший незалежний через нового власника Нестора Шуфрича

8 Грудня 2021
2107
8 Грудня 2021
12:30

Нацрада перевірить Перший незалежний через нового власника Нестора Шуфрича

2107
На думку регулятора, голова парламентського комітету має ознаки конфлікту інтересів.
Нацрада перевірить Перший незалежний через нового власника Нестора Шуфрича
Нацрада перевірить Перший незалежний через нового власника Нестора Шуфрича

Національна рада Erhf]yb з питань телебачення та радіомовлення призначила додаткову виїзну перевірку ТОВ «Тайм медіа» (логотип Перший незалежний) через нові зміни у складі власності. Таке рішення регулятор прийняв 8 грудня на своєму засіданні.

Нацрада проводила перевірку після того, як отримала лист від СБУ.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, 98 співробітників каналу, які володіють відсотком його власності, передали Діані Панченко ці частки в управління. Сумарно частка Діани Панченко у статутному капіталі складає 99%. Тобто інформації про 1% у регулятора немає, а фактично інформація про повне 100% володіння компанією лишається невідомою.

Регулятор провів перевірку компанії. У результаті Нацраді надали документи про те, що Діана Панченко голосувала та одноосібно приймала рішення на загальних зборах учасників ТОВ «Медіахолдинг новини». Надані копії звітів та інші документи.

Однак Максим Онопрієнко звернув увагу на те, що кінцевий бенефіціарний власник має здійснювати вирішальний вплив на господарську діяльність компанії.

«Надані пояснення, копії протоколів та звітів не дають у повній мірі проаналізувати вплив Діани Панченко на прийняття рішень», – зазначив Максим Онопрієнко.

Також Нацрада звернула увагу на те, що народний депутат України від «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич оголосив, що став мажоритарним акціонером телеканалу Перший незалежний. За повідомленням сайту колишнього телеканалу «112», частка Нестора Шуфрича — 60%. Решта 40% залишилась у власності колективу. 

«Є ознаки конфлікту інтересів у голови парламентського комітету», – сказав пан Онопрієнко. На його думку, Шуфрич може впливати на рішення і комітету, і мовника.

«Представник комітету є нашим ліцензіатом», – підкреслила голова Нацради Ольга Герасим’юк.

У зв’язку з цим компанія подала нові відомості про зміну власності. Однак ця інформація була невідома регулятору на момент здійснення перевірки. Тому була призначена додаткова перевірка.

Нагадаємо, Нацрада перенесла питання переоформлення ліцензії ТОВ «Тайм медіа» (логотип Перший незалежний) через бажання поспілкуватись із Діаною Панченко.

Згідно реєстру, власником Першого незалежного (юридична особа ТОВ «Тайм медіа») є ТОВ «Медіахолдинг новини», а його власниками є 100 осіб. Серед них і Діана Панченко, а також інші співробітники каналу. Усі мають частку 1%, окрім Андрія Шевцова, у якого 2%.

ТОВ «Медіахолдинг Новини», яке зараз володіє Першим незалежним, створене 18 лютого 2021 року 100 працівниками «каналів Медведчука». Розмір внеску до статутного фонду склав 375 тисяч гривень, хоча статутний капітал ТОВ «Медіахолдинг Новини» складає 100 гривень.

23 лютого стало відомо, що співробітники медіахолдингу Тараса Козака стали власниками львівського каналу Перший незалежний, який до того належав Роману Любицькому. Інформація про це розміщена в Єдиному державному реєстрі. Канал має ліцензію на цілодобове супутникове мовлення, видану 2019 року. 

Сам Роман Любицький заявив, що не мав жодного відношення до продажу каналу новоутвореній юридичній особі ТОВ «Медіахолдинг новини», яку створили 100 працівників «каналів Медведчука».

26 лютого почав мовити новий канал Перший незалежний, створений командою співробітників холдингу Тараса Козака. Однак в етері він пробув лише трохи більше години, раптово припинивши мовлення на супутнику.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2107
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду