Kharkiv MeetDocs 2021: що дивитися на фестивалі

Kharkiv MeetDocs 2021: що дивитися на фестивалі

28 Вересня 2021
2451
28 Вересня 2021
13:00

Kharkiv MeetDocs 2021: що дивитися на фестивалі

2451
Організатори кінофестивалю радять стрічки у конкурсних і позаконкурсних програмах, які не варто пропустити цього року.
Kharkiv MeetDocs 2021: що дивитися на фестивалі
Kharkiv MeetDocs 2021: що дивитися на фестивалі

26 вересня в Україні розпочався п'ятий кінофестиваль Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival. У довгій назві зашифровано найголовніші моменти: цей форум проходить у Харкові, демонструє переважно неігрове кіно, події якого відбуваються у східній Україні.

Цьогорічний фестиваль проходить у гібридному форматі, програма має понад 60 заходів: конкурсні та позаконкурсні покази, воркшопи, пітчинг. Охочим потрапити на офлайнові заходи доведеться придбати квитки, а на онлайнові — лише зареєструватися.

Про найцікавіші стрічки найбільшого у Східній Україні кінофестивалю «Детектор Медіа» поговорив із директоркою та засновницею Kharkiv MeetDocs Євгенією Крігсхайм, директоркою з розвитку напрямків та мереж Анастасією Пугач і координатором фестивалю короткометражного кіно «Бардак» Антоном Фроловим.

До національного та міжнародного конкурсу організатори відібрали по шість фільмів.

Національний конкурс

Анастасія Пугач зауважила, що три з шести фільмів національної конкурсної програми матимуть свої перші фестивальні прем’єри у національному конкурсі. Йдеться про фільми «Зірки на Землі» Сніжани Гусаревич, «Собаки не кусають хороших людей» Анастасії Максимчук і «Будьмо, гей! Діалоги про гідність» Андрія Трашкальова та Євгена Лєсного.

За словами Анастасії Пугач, стрічки Сніжани Гусаревич потрапляють в програму Kharkiv MeetDocs не вперше. Минулого року режисерка брала участь зі своїм дебютним документальним повним метром «Not alone», який отримав спеціальну відзнаку журі.

«Цього року взимку вона як режисерка та співавторка проєкту зняла документальний фільм Зірки на Землі. Це, власне, фільмування проєкту — унікального, мистецького воркшопу для дітей з особливими освітніми потребами. Він протягом двох тижнів відбувався у львівському навчально-реабілітаційному центрі Джерело. В одній групі поєднали вісім нормотипових дітей і вісім дітей із особливими потребами. Весь цей час з ними працювали викладачі, фахівці, майстри з анімації. З ними проводили заняття, щоб краще соціалізувати дітей, показати, що вони можуть, вміють та нормально взаємодіють з нормотиповими дітьми. Вони самі написали казку, намалювали героїв і за допомогою режисера створили анімаційну стрічку, яка теж стала частиною фільму. Сніжана Гусаревич фільмувала весь процес протягом 17 днів», — розповіла директорка з розвитку напрямків та мереж фестивалю.

Фільм Анастасії Максимчук «Собаки не кусають хороших людей» — дебютна повнометражна работа режисерки, яка народилася у Донецьку та багато навчалася за кордоном. Як пояснила Анастасія Пугач, пропонована стрічка — «історія про зіткнення борців за права тварин і мисливців на собак, дуже цікава документальна робота». Раніше мисткиня представляла короткометражну версію на цю тему на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

«Третя картина, яка матиме у нас фестивальну прем’єру — "Будьмо, гей! Діалоги про гідність". Фільм потім матиме потужну фестивальну історію, але ми дуже пишаємося, що фестивальна прем’єра відбудеться саме на Kharkiv MeetDocs. Це історія чотирьох зовсім різних людей. Їх збирають у одному місці, де вони розмовляють між собою. Їх об’єднує людська гідність, гідність як громадян України, а говорять вони про проблеми представників ЛГБТ-спільноти в нашій країні», — сказала представниця команди фестивалю, наголосивши, що один з героїв — український військовий Віктор Пилипенко, який зробив камінгаут. Переможця конкурсу визначатиме журі.

Міжнародний конкурс

«Це перший в історії Харкова та фестивалю міжнародний конкурс. Він називається "Україна очима світу". Тобто ми відібрали шість фільмів, які іноземці зняли про Україну за останні 30 років. Але це досить нові фільми, найстарішій — 2017 року. Серед них є і українські прем’єри, наприклад, "Останні австрійці" режисера Лукаша Пітчайдера, — ділиться засновниця Kharkiv MeetDocs Євгенія Крігсхайм. — Усі фільми будуть доступні з 27 по 29 вересня онлайн на нашому сайті за попередньою реєстрацією. Фільм-переможець обиратимуть саме глядачі. Тобто можна не просто переглянути кіно, а й проголосувати за фільм, що сподобався найбільше».

За її словами, такі стрічки важливі і для українського, і для іноземного глядача. Наприклад, щодо фільму «Останні австрійці»: «Україна — багатонаціональна держава. Це прекрасно, бо дає нам відчуття відкритості світу. В нас мультикультурна держава, яка піклується про кожну народність, про кожний етнос. Це треба показувати, про це треба говорити. Для іноземних глядачів… Дія цього фільму відбувається у Карпатах — варто просто поринути в атмосферу. Навіть якщо ці люди є потомками австрійців, але вони вже інтегрувалися в українське суспільство. На прикладі цього фільму можна бачити історію об’єднання, злиття народностей, поглинання однієї іншою. Історію людства можна побачити в історії цього фільму».           

«Бардак»

Також протягом трьох днів — 27–29 вересня — в онлайні можна подивитися 30 фільмів конкурсу незалежного українського кіно «Бардак». Його координатор Антон Фролов отримав понад 260 заявок, із яких обрали три десятки.

«Символічна цифра до Дня Незалежності, — уточнила засновниця Kharkiv MeetDocs. — Це найновіші фільми, що здебільшого зняті цього року. Багато українських прем’єр різножанрових. "Бардак" отримав широке схвалення. Добре, що є фестиваль, на який можуть подаватися як режисери-дебютанти, так і ті, хто мріють створювати кіно, але не отримали ще держфінансування».

Гранпрі конкурсу, як і у випадку з міжнародною програмою, визначається глядацьким голосуванням. Однак є й призи журі для найкращого фільму та спеціальні відзнаки від кожного члена окремо.

Антон Фролов виокремив із програми конкурсу «Бардак» два фільми — «Типові проблеми» режисера Михайла Рудя та «Домушники» Анатолія Сурми.

«Перший фільм радує роботою з акторами, саспенсом. І має соціальний аспект без вульгарного тиску. Другий — приклад дегенеративного мистецтва. Коли документальні події, банальність життя перетворюються на унікальну філософію та наповнюються фарбами. Тим більше, це робить людина без освіти, яка рідко виїжджає за межі селища міського типу», — пояснює координатор «Бардаку».

Зауважимо, що доступ до перегляду усіх конкурсних фільмів Kharkiv MeetDocs можливий лише один день із восьмої години ранку до опівночі.

Антон Фролов звернув увагу на деякі стрічки з міжнародного та національного конкурсу, згадавши «дуже страшне кіно про те, як впливає "патріотичне" виховання» «Воєнні канікули», «погляд на операцію Об’єднаних сил і Антитерористичну операцію від іноземців без іноземця в кадрі» «Віддалений гавкіт собак», «Собаки не кусають хороших людей», «Зірки на землі».

«Відкриття — "Стоп-Земля" Катерини Горностай: дивно, що таке кіно роблять в Україні, а не у Скандинавських країнах. Закриття — "Із зав’язаними очима" Тараса Дроня — приклад міцної сценарної роботи і продуманого конфлікту», — додає митець.

Позаконкурсна програма

Більшість позаконкурсних заходів відбуваються в офлайні — на різних локаціях. Виключення — ретроспектива фільмів останніх років, яку можуть подивитися глядачі місцевого телеканалу Simon. До 30-річчя Незалежності України організатори Kharkiv MeetDocs вирішили наситити програму знаковим вітчизняним кіно. Зокрема, до збірки потрапили по одній стрічці, знятій кожного року, починаючи з 2014-го.

Відкриття Kharkiv MeetDocs проходило 26 вересня в нещодавно відбудованій Харківській обласній філармонії. Гостям представили ігрову стрічку «Стоп-Земля» Катерини Горностай.

«Один з найважливіших фільмів року. Він отримав “Кришталевого Ведмедя” на Берлінале. Нещодавно на Одеському кінофестивалі отримав гран-прі, приз жюрі, приз акторам. У нас буде навіть раніше, ніж у Києві показаний, — вказує Анастасія Пугач. — А фільм-закриття — це теж не менш знакова українська картина, яка перегукується з нашою темою. Події фільму Із зав’язаними очима пов’язані з війною на Донбасі. Цей фільм отримав минулого року приз на Варшавскому кінофестивалі на конкурсі перших та других фільмів, отримав приз ФІПРЕССІ на Одеському кінофестивалі. На обидва фільма приїдуть актори, продюсери, режисери».     

«Із зав’язаними очима» можна подивитися 1 жовтня в Promodo Hub. Тоді ж проходитиме церемонія нагородження. Закриття фестивалю відбудеться наступного дня у Invite Hub. Присутнім покажуть фільми-переможці.

Інші стрічки позаконкурсної програми демонструватимуть 30 вересня та 1 жовтня у Promodo Hub.

«Дуже раджу подивитися, на мій погляд, одну з найкращих за всю історію Незалежності стрічку “Цей дощ ніколи не скінчиться”. Вона здобула на багатьох фестивалях численні нагороди. Також вартий уваги фільм “Сіль з Бонневілю” харківського режисера Семена Мозгового. Це талановитий режисер, який зараз знімає ігровий фільм “Свято хризантем”, що отримав державне фінансування. Він також знімав “Історію зимового саду”, яку ми показували у 2019 році, — запрошує Євгенія Крігсхайм. — У позаконкурсній програмі буде декілька спецпоказів. Це фільм “Тесла”, який нам надає партнер нашого фестивалю — стрімінгова платформа Megogo. Цей фільм демонструється в рамках їхньої програми “Дивись, як чутно”, з жестовою мовою.

Вартий уваги і фільм “Треба ще вижити”. Це українська прем’єра. Після показу проходитиме панельна дискусія зв участі продюсерки — головної редакторки “Української правди” Севгіль Мусаєвої — та лікарів. Це фільм про медиків, медичну реформу».        

Індустріальна секція

30 вересня та 1 жовтня проходитиме індустріальна секція Kharkiv MeetDocs – буде проведено 10 воркшопів і майстер-класів, а також — відкритий пітчинг кінопроєктів.

Аби придбати заохочувальні подарунки для переможців конкурсів і пітчингу, організатори запустили збір коштів на платформі «ВеликаІдея». «Ми придбаємо для кінематографістів, що перемогли у наших конкурсних програмах, якісну техніку, яка допоможе їм і далі знімати нові фільми та сприятиме розвитку їхньої творчості», — уточнюється в описі. До кінця кампанії залишається понад 70 днів, із запланованих 150 тисяч вдалося зібрати трохи більше двох тисяч гривень.

Фестиваль Kharkiv MeetDocs проходить за підтримки Auswärtiges Amt — Федерального міністерства закордонних справ Німеччини — та Державного агентства України з питань кіно.

Фото надані організаторами фестивалю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2451
Читайте також
03.11.2020 14:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
2 128
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду