detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
16.08.2021 15:30
ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia
ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia
Стрімке зростання пропозиції в українському ОТТ-сегменті і, зокрема, виробництво для нього ексклюзивних originals – це нова мильна бульбашка, яка надувається.

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» заявив СЕО StarLightMedia у 2018–2021 роках Михайло Царьов.

«На жаль, ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається. Я сподіваюся, власники все-таки тверезо на це подивляться. Україна з точки зору свого економічного потенціалу, кількості передплатників, готових платити, вартості передплати витримає максимум дві платформи і то ті, які не будуть іти в міжнародні бібліотеки, а сфокусуються на локальному виробництві. Потрібно національне об'єднання. В іншому випадку навіть якщо всі власники в п'ятирічному горизонті викладуть сотні мільйонів доларів, то всі просто з задоволенням подивляться ці фільми, як зараз відбувається в Росії: дякуємо, “Газпром-медіа”», – сказав він.

На його думку, інвестиції в виробництво ексклюзивних originals себе не окуплять в жодному самостійному ОТТ-проєкті жодної української медіагрупи.

«Щоби зберегти передплатників, потрібно щомісяця пропонувати якийсь original. Ми всі бачимо по першому проекту Oll.tv: на серіал потрібно 1,5–2 млн доларів. У році 12 місяців, тобто мова про інвестиції 20–25 млн доларів тільки в оригінальний контент. А це всього 12 тайтлів», – пояснив пан Царьов.

Він додав, що необхідним є об’єднання ресурсів, що також підтверджує і американський досвід. Не варто забувати і про російські ОТТ-платформи, які доступні українським користувачам.

«І я точно можу сказати, що списувати лінійне телебачення – це помилка. Воно нікуди не дінеться і буде повертатися в інших форматах. Netflix тестує лінійні канали, в Британії розвивається новий напрямок FAST (free ad-supported streaming television. – Ред.). Платформи кажуть, що люди вже відмовляються від підписок і хочуть лінійного телебачення. У США на домогосподарство припадає в середньому п'ять підписок і ця кількість знижується до чотирьох, тому що відстежувати п'ять неможливо. Найуспішніші ОТТ-платформи – ті, в яких всередині є лінійне телебачення. З цієї причини зараз і Disney+, і Hulu включають лінійні телеканали. Netflix і Prime буде складно, вони тримаються тільки за рахунок великих інвестицій в originals», – додав Михайло Царьов.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року перший оригінальний серіал «Зломовчання» вийде на Oll.tv. Над ним працюють кінокомпанія StarMedia в партнерстві з хорватською компанією Drugi plan, німецьким дистриб'ютором BetaFilm і ОТТ-платформою Oll.tv. В Україні 6-серійний проєкт вийде ексклюзивно на Oll.tv. Це єдиний в нашій країні серіал для ОТТ, який озвучує свій виробничий бюджет: 260 тис. євро за серію.

Натомість1+1 media та Film.ua працюють над серіалом «Скажені сусіди» за мотивами кінофраншизи «Скажене весілля». Він складатиметься з 24 серій, і в лютому-березні 2022 року вийде на «Київстар ТБ», а за деякий час – і на телеканалі «1+1». Також у планах «Київстар ТБ» на наступний рік – презентувати перший ексклюзивний серіал, який буде призначений виключно для ОТТ і не буде показаний на телебаченні.

Проєкт серіалу«Скажені сусіди» став одним із переможців другого пітчингу патріотичних фільмів від Мінкульту, він отримав фінансування у розмірі 900 450 грн.

Восени 2020 року телеканал «2+2» та ОТТ-платформа Megogo випустили спільний 16-серійний серіал «Ангели», який показали на Megogo, «2+2», 1+1 video та «Київстар ТБ». Раніше директор зі стратегічного розвитку Megogo Іван Шестаков розповідав «Детектору медіа», що Megogo увійшов у копродукцію по декількох проєктах, проте деталі не повідомляв.

У грудні 2020 року 1+1 media випустила 12-серійний диджитал-онлі серіал «Секс, Інста і ЗНО», який показали на 1+1 video, Volia і «Київстар ТБ».

Новий канал влітку випустив веб-серіал Fake, який показали на YouTube і Teleportal і який містив масштабну рекламну інтеграцію Nescafe.

Фото: StarLightMedia

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY