Нацрада оштрафувала 4 канал через висловлювання Дроздова про глядачів «каналів Медведчука»

Нацрада оштрафувала 4 канал через висловлювання Дроздова про глядачів «каналів Медведчука»

10 Червня 2021
4988
10 Червня 2021
14:02

Нацрада оштрафувала 4 канал через висловлювання Дроздова про глядачів «каналів Медведчука»

4988
Сума штрафу складає 114 тисяч гривень.
Нацрада оштрафувала 4 канал через висловлювання Дроздова про глядачів «каналів Медведчука»
Нацрада оштрафувала 4 канал через висловлювання Дроздова про глядачів «каналів Медведчука»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження та штраф у розмірі 114 тисяч гривень 4 каналу (юридична особа ТОВ «ТРК «Інтеррадіо») через наявність в ефірі ознак дискримінаційних висловлювань та мови ворожнечі. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 10 червня.

Рішення прийняте за результатами позапланової перевірки. Мова йде про висловлювання ведучого Остапа Дроздова, який під час авторської програми «Прямим текстом» назвав глядачів «каналів Медведчука» «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

У цих висловлюваннях регулятор вбачає «розпалювання ворожнечі та ненависті, яка в умовах пропаганди РФ може завдати шкоди українській державі». На думку регулятора, «у наведених висловах є слова інтенсифікатори, які ведучий  спрямовує до всієї аудиторії каналів», звертає увагу на те, що «вони заслуговують на стигматизацію, осуд, приниження осуду». «Це може призвести в майбутньому до тяжких злочинів щодо нетерпимості, розколу у суспільстві тощо», – сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

Представник 4 каналу адвокат Тарас Боровський сказав: «Ми смиренно приймемо будь-яке законне рішення Нацради щодо цього питання».

Однак він просив пояснити як вираховувалась сума штрафу. Адже за його словами, штраф має вираховуватись від сплаченої суми ліцензійного збору, і відповідно, має бути удвічі нижчим.

Юристи та фінансисти намагались пояснити свою позицію і пообіцяли продовжити спілкування з ліцензіатом, щоб роз’яснити це питання.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2021 року Нацрада звернулась до 4 каналу з проханням надати запис ефіру та свої пояснення щодо висловлювань ведучого Остапа Дроздова.  Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

12 лютого заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що звернулась до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення через скандальні висловлювання телеведучого.

Ілюстрація: Скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4988
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду