Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»

Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»

23 Липня 2021
1727

Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»

1727
Гендиректор «Заборона Медіа» пояснив, що матеріал розмістили в розділі сайту, де редакція публікує історії, що не співзвучні з масовою культурою чи наражаються на безпідставну цензуру в ЗМІ і в соцмережах.
Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»
Комісія з журналістської етики не знайшла порушень у матеріалі «Заборони»

Комісія з журналістської етики 23 липня повідомила, що не знайшла порушень в матеріалі інтернет-видання «Заборона» «Усміхнені і добрі обличчя. Ігор Дудник – в "Рівні цензури"» від 27 вересня 2020 року.

«Публікація складається з 20 портретних фото осіб східно-азіатської зовнішності з замальованими очима. Кожне фото має підпис, що є рефлексією автора на певну реалію його життя у Китаї протягом трьох років та його спробою розвінчати міфи, що обвивають потенційний переїзд українців до Китаю», – йдеться в повідомленні.

На матеріал 5 травня 2021 року поскаржилася Каміла-Моніка Лі, яка вважала, що в матеріалі поширили мову ворожнечі щодо етнічних груп, які також проживають на території України або є громадянами України (пункт 15 Кодексу етики українського журналіста – ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання).

Генеральний директор організації «Заборона Медіа» Роман Степанович пояснив, що матеріал розмістили в розділі сайту, де редакція публікує історії, що не співзвучні з масовою культурою чи наражаються на безпідставну цензуру в ЗМІ і в соціальних мережах. Рубрика була створена для висловлення особистої думки без обмежень та містить художні проєкти з мінімальним втручанням з боку редакції.

За його словами, «Заборона» не вбачає в творах автора дискримінації щодо людей східно-азіатського регіону. «Матеріал містить особисту думку автора, який перебуваючи в Китаї протягом трьох років, скоріше сам відносився до національної меншини і міг відчувати дискримінацію щодо себе в чужій країні, що є основною темою його роботи. Написи на фотографіях не містять образливих висловлювань чи нецензурної лексики та несуть інформацію про те, що автор побачив під час життя в Китаї», – йдеться у відповіді «Заборони».

Комісія з журналістської етики погодилася з доводами редакції, що цей матеріал «радше рефлексія автора на свій досвід життя у Китаї».

«Ця робота є мистецькою і закликає читачів задуматися над тим, чи варто ідеалізувати потенційний переїзд до Китаю як до однієї зі світових супердержав, яка, втім, не гребує порушувати права людини. У цій мистецькій роботі Ігор Дудник провокує та висловлює думки, що можуть бути образливими для низки категорій читачів. Втім, Комісія вважає, що не кожна робота, яка ображає певну категорію населення, містить в собі розпалювання ворожнечі. Її контекст, а також відсутність намірів розпалювати ворожнечу Ігорем Дудником свідчать про відсутність мови ворожнечі у публікації, розміщеній інтернет-виданням "Заборона". Виходячи з цього, Комісія доходить висновку про відсутність порушень вимог пункту 15 Кодексу в цій публікації», – сказали в КЖЕ.

Крім того, у мистецьких матеріалах, що мають на меті підняття соціально важливої тематики та можуть провокувати певну категорію споживачів, Комісія рекомендує медіа:

  • утримуватися від розпалювання ворожнечі;
  • враховувати ризик можливості образити частину читачів та бути готовими до цього;
  • надати майданчик для публічної дискусії щодо елементів матеріалу, які можуть шокувати частину користувачів, зокрема через надання права висловитися особам, які відчувають дискомфорт від перегляду матеріалу, у коментарях або окремих матеріалах;
  • модерувати відповідну дискусію належним чином аби не допустити її перетворення у майданчик з розпалювання ворожнечі.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2021 року Нацрада звернулась до 4 каналу з проханням надати запис ефіру та свої пояснення щодо висловлювань ведучого Остапа Дроздова. Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою».

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд журналісту, телеведучому Остапу Дроздову за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука». Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, своєю чергою, винесла попередження та штраф у розмірі 114 тисяч гривень 4 каналу (юридична особа ТОВ «ТРК «Інтеррадіо») через наявність в ефірі ознак дискримінаційних висловлювань та мови ворожнечі.

Фото: Заборона 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1727
Читайте також
26.03.2021 13:30
Єлизавета Сокуренко
для «Детектора медіа»
3 635
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
1006 дн. тому
Скільки такого було на ,.Нащому,,То їм нічого.А тут штраф.Зразу видно кому більше імпонує ця влада.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду