NewsOne та «112 Україна» отримали нові штрафи від Нацради

NewsOne та «112 Україна» отримали нові штрафи від Нацради

27 Травня 2021
1533
27 Травня 2021
14:28

NewsOne та «112 Україна» отримали нові штрафи від Нацради

1533
Через висловлювання Петра Симоненка та В’ячеслава Піховшека. Кожна з телекомпаній має сплатити понад 100 тисяч гривень.
NewsOne та «112 Україна» отримали нові штрафи від Нацради
NewsOne та «112 Україна» отримали нові штрафи від Нацради

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення застосувала штрафні санкції до телеканалів «112 Україна» та NewsOne через мову ворожнечі. Таке рішення регулятор прийняв на засіданні 27 травня.

У ефірі «112 Україна» 29 січня під час прямої трансляції та на наступний день у повторі вийшла програма «Голос народу», учасником якої був Петро Симоненко. На думку регулятора його висловлювання мали дискримінаційний і провокативний характер. Політик казав, що в Україні на території окремих районів Луганської і Донецької областей триває внутрішній конфлікт, називав його «громадянською війною», а його ініціаторами «украинских националистов и неофашистов», яких підтримали США.

«Висловлювання Симоненка були спрямовані на компрометацію Збройних сил України, інших збройних формувань та політичного керівництва України, створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, створення додаткової напруженості в суспільстві та протестних настроїв серед громадян, розпалювання національної ворожнечі», – йдеться у рішенні регулятора.

Ведучі програми Тетяна Хмельницька і Анастасія Марченко не поставились критично і не спростували слова політика. Також зміни не були внесені в ефіру повторі.

Тому регулятор призначив штраф у розмірі понад 114 тисяч гривень, який мовник має сплатити упродовж 30 днів.

NewsOne отримав свій штраф через висловлювання В’ячеслава Піховшека, який 4 січня був гостем програми «Епіцентр української політики». А 5 січня вона вийшла у повторі. На думку регулятора, його висловлювання містили ксенофобські, дискримінаційні та принизливі ознаки, «оскільки частину українського суспільства за ознакою мови та прихильності до демократичного розвитку України було названо «ворогами» з агресивними намірами стосовно російськомовного населення України». «Вони були спрямовані не на критику держави чи певних посадових осіб, а мали ознаки підбурювання й ненависті до певних груп суспільства, об’єднаних промовцем до категорії «бандерівсько-орієнтоване національне суспільство України», «море бандеровщины», – звертає увагу Нацрада у своєму рішенні. 

Для аналізу деяких слів  Піховшека Нацрада звернулась до уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, який звернув увагу, що деякі з висловлювань учасників передачі містять ознаки маніпуляції, перекручувань і не відповідають дійсності. Це, зокрема, стосується тверджень про начебто запровадження «квот для російської мови» на телебаченні, «податку» для російськомовних газет, витіснення російської мови зі сфери обслуговування тощо.

Також згаданий ефір проаналізувала Комісія з журналістської етики, яка висловила телеканалу Newsone і ведучій Діані Панченко публічний осуд.

Тож Newsone регулятор також призначив штраф понад 114 тисяч гривень.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні два шрафи отримав канал «Наш» через ефіри з Бондаренко та Азаровим.

Ілюстрація: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду