Нацрада продовжила «Зеонбуду» всі ліцензії провайдера цифрового ТБ

Нацрада продовжила «Зеонбуду» всі ліцензії провайдера цифрового ТБ

29 Жовтня 2020
4745
29 Жовтня 2020
15:02

Нацрада продовжила «Зеонбуду» всі ліцензії провайдера цифрового ТБ

4745
Компанія «Зеонбуд» узяла на себе зобов’язання щодо встановлення 47 додаткових передавачів, зміни модуляції сигналу та роботи системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації.
Нацрада продовжила «Зеонбуду» всі ліцензії провайдера цифрового ТБ
Нацрада продовжила «Зеонбуду» всі ліцензії провайдера цифрового ТБ

29 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення продовжила ліцензії провайдера-монополіста цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 ТОВ «Зеонбуд». Регулятор продовжив на 10 років усі чотири ліцензії «Зеонбуду» на мультиплекси МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, строк дії яких завершується 9 грудня.

Напередодні компанія «Зеонбуд» надіслала регулятору гарантійний лист, у якому гарантувала:

1. Система оповіщення населення про надзвичайні ситуації в цифровій мережі Т2 дає можливість розмістити інформаційний відеоматеріал на загальнонаціональних каналах. «Зеонбуд» готовий одночасно розмістити наданий Державною службою з надзвичайних ситуацій відеоматеріал на всіх загальнонаціональних каналах у повному обсязі у визначений Національною радою день.

2. «Зеонбуд» зобов’язується добудувати 47 передавальних станцій для розширення покриття МХ-1. Сім станцій в Одеській області вже введено в експлуатацію, й вони працюють у штатному режимі. Для 14 станцій у серпні підписано контракт з німецьким виробником на постачання обладнання, і компанія планує ввести їх в експлуатацію в грудні 2020 року. Для 26 передавальних станцій, відповідно до інформації «Українського державного центру радіочастот», частотний ресурс вивільниться після повного відключення аналогового телебачення в Україні. «Зеонбуд» гарантує, що протягом чотирьох місяців після вивільнення частот введе ці станції в експлуатацію, враховуючи, що для постачання обладнання потрібно три місяці.

3. «Зеонбуд» має намір у 2021 році змінити модуляцію сигналу 256 QAM на 64 QAM, що покращить покриття цифровим телебаченням. Компанія гарантує, що протягом січня 2021 року подасть до Національної ради заявки на зміну модуляції. Зміна модуляції відбудеться протягом року, оскільки потрібно внести зміни до дозволів УДЦР на 671 передавач.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк запропонувала зафіксувати в мотивувальній та резолютивній частині рішень Нацради про продовження ліцензій «Зеонбуду» всі надані компанією обіцянки. Колеги погодилися з нею.

Відтак, Нацрада вирішила:

  • Зобов’язати «Зеонбуд» виконати взяті на себе в листі зобов’язання щодо стабільного функціонування системи оповіщення цифрової мережі Т2 з одночасним розміщенням на всіх загальнонаціональних каналах інформаційного відеоматеріалу в строк до 1 лютого 2021 року.
  • Зобов’язати «Зеонбуд» виконати взяті на себе в листі зобов’язання щодо введення в експлуатацію додаткових передавальних станцій для мультиплексу МХ-1: 14 станцій до кінця грудня 2020 року, 26 станцій – протягом чотирьох місяців після вивільнення частотного ресурсу після вимкнення аналогового телебачення.
  • Зобов’язати «Зеонбуд» виконати взяті на себе в листі зобов’язання щодо подання заявки про зміну модуляції сигналу з 256 QAM на 64 QAM у строк до 1 лютого 2021 року.
  • Продовжити ТОВ «Зеонбуд» ліцензії провайдера програмної послуги багатоканальних телевізійних мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5. Строк дії продовжених ліцензій – до 9 грудня 2030 року.
  • Вжити заходів з метою перевірки виконання зобов’язань. У разі невиконання «Зеонбудом» узятих на себе зобов’язань, Національна рада має право скасувати прийняті рішення про продовження ліцензій.

Усі члени Нацради одноголосно підтримали ці рішення.

«Зеонбуд» подав заяви про продовження своїх ліцензій у вересні. За 10 років діяльності в компанії пройшли п'ять перевірок Нацради. По трьох із них Нацрада оголосила провайдеру попередження. Але дві санкції були скасовані судом. Тож наразі компанія мала одну не скасовану санкцію: попередження 2014 року за кодований сигнал каналів. Але 31 грудня 2014 року «Зеонбуд» усунув порушення, яке стало причиною санкції: розкодував сигнал, і з цього дня всі канали мовлять у DVB-T2 у відкритому доступі. Про це нагадав член Нацради Олександр Ільяшенко, доповідаючи питання.

Останніми місяцями в Нацраді тривала дискусія щодо майбутнього «Зеонбуду», зокрема чи має право провайдер продовжувати ліцензію, чи повинен отримувати нову. Член Нацради Олег Черниш узагалі пропонував не продовжувати ліцензію провайдера, щоб «Зеонбуд» працював просто як оператор телекомунікацій, зафіксований у ліцензіях телеканалів, які мовлять в цифрових мультиплексах. Але генеральна директорка «Зеонбуду» Ірина Аляб'єва під час засідання Нацради 29 жовтня пояснила, що правовими підставами діяльності її компанії в цій сфері є саме ліцензія провайдера програмної послуги.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4745
Читайте також
25.09.2020 14:08
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 040
22.05.2020 11:24
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 060
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду