«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?

«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?

25 Травня 2020
3341
25 Травня 2020
16:30

«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?

3341
«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?
«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?

Як стало відомо у четвер 21 травня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення (Національна рада) прийняла рішення про проведення позапланової перевірки компанії «Зеонбуд» - оператора цифрової телемережі Т2. За офіційною версією регулятора, під час проведення моніторингу 12 травня були виявлені ознаки порушення ліцензіатом вимог умов ліцензії, а саме – зафіксовано відсутність поширення в мережі тестової інформації Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), в якій остання просить телеглядачів залишатись вдома у зв’язку з COVID-19.

Це офіційна версія Національної ради, а що ж відбувалося насправді.

Так, дійсно, 8 травня ми отримали лист ДСНС із пропозицією провести тестування обладнання цифрової мережі, за допомогою якого може проводитися оповіщення населення про надзвичайні ситуації, і з цією метою розмістити певну тестову інформацію 12 травня у період часу з 03 до 06 години ночі.

У той же день, 8 травня, «Зеонбуд» направив ДСНС відповідь про те, що виконати пропозиції ДСНС неможливо без порушення норм чинного законодавства, адже запропонований формат передачі інформації передбачав внесення «Зеонбуд» змін до аудіо-візуального ряду програм телеканалів, що категорично заборонено законом «Про телебачення і радіомовлення».

У листі нами також було зазначено, що система оповіщення цифрової мережі має технічну можливість виконати пропозицію ДСНС без внесення змін у програми телеканалів, а саме за допомогою системи умовного доступу (CAS) приймачів телеглядачів, але ще в жовтні 2014 року Національна рада своїм рішенням № 296 заборонила «Зеонбуд» використовувати в своїй мережі систему умовного доступу і таким чином переважна більшість телеглядачів втратила можливість приймання інформації у такому форматі. Ми неодноразово звертали увагу Національної ради на те, що таке рішення протирічить питанням безпеки на державному рівні, але наші аргументи залишились непочутими.

Копія листа в ДСНС була направлена і до Національної ради. Таким чином, регуляторному органу було достеменно відомо, що 12 травня не буде відбуватися трансляції тестової інформації в цифровій мережі, тому проведення моніторингу було фактично фарсом.

Більше того, вже 15 травня «Зеонбуд» направив у ДСНС ще один лист із власною пропозицією організувати проведення тестового оповіщення у форматі, який надає можливість уникнути значних протиріч з чинним законодавством. Копію листа також отримала і Національна рада.

Таким чином, станом на сьогодні, між ДСНС і «Зеонбуд» йде конструктивний діалог з пошуку оптимального варіанту організації взаємодії у питанні оповіщення населення про можливі надзвичайні ситуації за допомогою ресурсу цифрової мережі.

Все це прекрасно відомо і членам Національної ради. Але це не заважає їм у терміновому порядку, з голосу, без попереднього обговорення та з грубим порушенням чинного законодавства, приймати рішення про призначення позапланової перевірки «Зеонбуд».

Такі дії Національної ради не кореспондуються з заявами Президента України, що дерегулювання і створення сприятливих умов для ведення бізнесу є одним  з пріоритетів команди Президента.

Отже, постає питання, а чи є Національна рада командою Президента ?! Адже очевидно, що вона в своїй роботі керується зовсім іншими пріоритетами.

Пресслужба ТОВ «Зеонбуд»

Матеріал опубліковано на правах реклами

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду