Нацрада перевірить «Зеонбуд»

Нацрада перевірить «Зеонбуд»

22 Травня 2020
2034
22 Травня 2020
11:24

Нацрада перевірить «Зеонбуд»

2034
Перевірку призначили після невдалого тестування системи попередження населення про надзвичайні ситуації.
Нацрада перевірить «Зеонбуд»
Нацрада перевірить «Зеонбуд»

21 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку провайдера цифрового ефірного телебачення ТОВ «Зеонбуд». Регулятор перевірить виконання компанією ліцензійних умов, які зобов’язували провайдера придбати і встановити систему попередження населення про надзвичайні ситуації.

Питання виніс на розгляд як невідкладне відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Він розповів, що 7 травня Нацрада отримала лист від Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) про заплановане на 12 травня проведення тестового випробовування системи попередження населення про надзвичайні ситуації з використанням обладнання «Зеонбуду». У ніч на 12 травня планувалося поширення в мережі «Зеонбуду» текстового повідомлення у формі рухомого рядка та статичної заставки «Зупинимо Covid-19 разом. ДСНС України просить залишатися вдома».

За його словами, тестування цієї системи відбувалося за дорученням Ради національної безпеки та оборони України. РНБО просила ДСНС і Нацраду організувати до 7 травня розміщення «Зеонбудом» текстових повідомлень в ефірі телеканалів через систему оповіщення. І Нацрада мала оцінити виконання цього завдання.

Однак Нацрада, за результатами свого моніторингу, виявила, що в ефірі жодного з телеканалів, які мовлять у цифровій ефірній мережі «Зеонбуду», у ніч на 12 травня не було ніяких текстових сповіщень.

За словами пана Зіневича, у цьому є ознаки порушення «Зеонбудом» ліцензійних умов. У ліцензіях записано, що «Зеонбуд» зобов’язаний придбати і встановити систему попередження населення про надзвичайні ситуації. Пан Зіневич нагадав, що «Зеонбуд» у 2012 році інформував Нацраду про виконання цих зобов’язань, а у 2014 році під час перевірки надав Нацраді схему роботи системи та інструкцію для персоналу.

Член Нацради Олександр Ільяшенко заперечував і проти внесення цього питання до порядку денного як невідкладного (пропонував запланувати його на наступне засідання, щоб він міг підготувати альтернативний проєкт), і проти запропонового проєкту рішення.

Він послався на лист компанії «Зеонбуд», яка пояснила Нацраді, чому тестування системи оповіщення не відбулося та які «Зеонбуд» має пропозиції для поліпшення співпраці з ДСНС.

Пан Ільяшенко вважає, що в цьому випадку йдеться не про виконання умов ліцензії, а про виконання постанови уряду, і це Нацрада не може контролювати.

«Я не зовсім зрозумів, які саме ліцензійні вимоги компанія “Зеонбуд” не виконує. Єдина ліцензійна вимога – зобов’язати “Зеонбуд” придбати і встановити систему попередження населення про надзвичайні ситуації. Цей пункт компанія виконала. А те, що не виконала, – це постанова 733 Кабінету Міністрів про затвердження положення про організацію оповіщення. Отут можуть бути недопрацювання в компанії. Але я не розумію, яким боком ми до цієї постанови», – сказав він.

Юрій Зіневич відповів, що Нацрада не може делегувати свої повноваження іншим особам і лише вона може перевірити, чи виконав «Зеонбуд» узяті на себе зобов’язання.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль зауважив, що зараз чи не вперше виникла необхідність перевірити функціонал цієї системи. «Мене не стільки санкції хвилюють. Два контрагенти не можуть домовитися, як провести іспити цієї системи. Ми маємо пересвідчитися, що вона працює. … Нам потрібне ефективне спілкування із “Зеонбудом” – чи то у формі перевірки, чи в інших формах», – сказав він.

Юрій Зіневич додав, що Нацрада перевірить, чи були сповіщення, чи їх не було та з яких підстав. «Під час перевірки можна з’ясувати всі обставини – чи є там станом на сьогодні це обладнання. З 2014 року, можливо, обладнання вийшло з ладу, було демонтовано, було переконфігуровано», – пояснив він.

Олександр Ільяшенко пропонував замість перевірки виконання ліцензійних зобов’язань призначити перевірку з метою з’ясування працездатності системи оповіщення. Юрій Зіневич відповів, що саме це й перевірить Нацрада.

Заступник голови Нацради Олег Черниш згадав, як у 2014 році під час перевірки один з топ-менеджерів «Зеонбуду» зауважив: «Патріотизм у ліцензії не прописано». «Я підтримую Юрія Зіневича – ми повинні дослідити виконання умов ліцензії нашим ліцензіатом», – резюмував він.

У результаті за призначення перевірки проголосували шестеро членів Нацради, утрималися – Олександр Ільяшенко та Максим Онопрієнко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Читайте також
25.09.2020 14:08
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 009
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду