Нацрада перевірить «Еспресо» через трансляцію програм «Радіо Свобода» і BBC

Нацрада перевірить «Еспресо» через трансляцію програм «Радіо Свобода» і BBC

21 Травня 2020
5600
21 Травня 2020
18:39

Нацрада перевірить «Еспресо» через трансляцію програм «Радіо Свобода» і BBC

5600
Нацрада не розглянула заяви «Еспресо» про переоформлення ліцензії, натомість призначила перевірку. Канал вважає це політичним переслідуванням.
Нацрада перевірить «Еспресо» через трансляцію програм «Радіо Свобода» і BBC
Нацрада перевірить «Еспресо» через трансляцію програм «Радіо Свобода» і BBC

21 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Еспресо» (ТОВ «Голдберрі»).

Питання вніс на розгляд як невідкладне відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

Він розповів про результати моніторингу за 11 травня, які зафіксували трансляцію програм іноземного виробництва («Радіо Свобода» та «BBC News Україна») обсягом 1 година 11 хвилин. Це, за словами пана Зіневича, є порушенням умов ліцензії каналу «Еспресо» і норм закону, які вимагають дотримуватися умов ліцензії, програмної концепції та частки національного продукту (за ліцензією «Еспресо» частка національного продукту – 100%).

Однак канал «Еспресо» раніше звернувся до Нацради із заявою про переоформлення ліцензії. Він якраз просив збільшити частку програм іноземного виробництва і зменшити частку національного продукту в ефірі.

Нацрада розглядала цю заяву каналу на засіданні 7 травня. Але тоді голова Нацради Ольга Герасим’юк запропонувала відкласти розгляд, щоб дослідити питання і заслухати пояснення представників каналу. Щоправда, під час карантину Нацрада проводить засідання дистанційно в режимі онлайн-конференції та без участі представників ліцензіатів.

На засіданні 21 травня заяву каналу «Еспресо» про переоформлення ліцензії вже не розглядали. Натомість порушили питання про призначення позапланової перевірки.

Ольга Герасим’юк пояснила, що канал «Еспресо» самовільно змінив програмну концепцію, не дочекавшись рішення Нацради. «Дивно, чому компанія так вчинила, адже вона законослухняна. І треба це дослідити. Лист, який вони нам надіслали, що вони щось змінять після досягнення домовленостей із зарубіжними компаніями, маніпулятивний, бо вони вже змінили концепцію», – додала вона.

Свої застереження щодо перевірки висловив член Нацради Олександр Ільяшенко, який на попереднє засідання готував проєкт рішення про переоформлення ліцензії «Еспресо». «Я дуже стурбований тим, що ми звертаємося до індустрії: ми розуміємо, який наразі важкий час, ми не можемо кожного тижня проводити засідання, ви не можете приїхати на засідання, інформуйте нас про зміни у вашій концепції – а ми будемо потім розбиратися. І тут я бачу, що нас поінформували, була заява компанії, яку ми так і не розглянули, минуло вже більше місяця. Зате ми проводимо перевірку».

Ольга Герасим’юк на це відповіла, що канал «Еспресо» не звертався до Нацради про труднощі у зв’язку з карантином, а подав заяву про зміну концепції. «Ми її розглядали згідно з процедурою, не порушивши термінів. В особистому спілкуванні вони визнають, що поспішили зі зміною концепції, не дочекавшись рішення Нацради», – сказала вона.

У результаті за призначення перевірки проголосували шестеро членів Нацради (у тому числі новопризначена членкиня Тетяна Руденко, яка вперше брала участь у засіданні). Утрималися – Олександр Ільяшенко і Максим Онопрієнко.

Канал «Еспресо» відреагував на рішення регулятора заявою про політичне переслідування. Мовник висловив свої заперечення щодо рішення Нацради:

  • Програми «Радіо Свобода» знімаються в Україні і не є програмами іноземного виробництва. «Еспресо» їх транслює з 2014 року і ніколи не мав зауважень щодо цього від Нацради.
  • «Еспресо» 16 березня подав заяву про зміни до ліцензії, пов’язані з показами програм іноземного виробництва, у тому числі BBC. Зволікання з розглядом цієї заяви «Еспресо» вважає «тиском на телеканал з метою перешкоджання його розвитку».
  • «Еспресо» нагадує про стандарти Європейського суду з прав людини, згідно з якими держава не може притягати до відповідальності за порушення, допущені самою державою. «Якби заява була розглянута вчасно, як того вимагає закон, очевидно, що ніякого "порушення", про яке згадує Нацрада, не було», - йдеться в заяві.
  • Канал вважає, що перевірка є лише формальністю, щоб «юридично закріпити бажання окремих членів Нацради розпочати політичне переслідування інформаційного телеканалу».

«Еспресо» закликав Нацраду «припинити незаконний тиск, спрямований на протидію поширення в українському інформаційному просторі демократичних цивілізаційних цінностей».

Нагадаємо, наприкінці березня Нацрада попросила мовників повідомляти, якщо в умовах карантину вони не можуть виконувати свої програмні концепції, та мала наміри враховувати такі обставини. Також про домовленість членів Нацради не карати мовників за відхилення від програмної концепції розповів в інтерв’ю «Детектору медіа» член Нацради Максим Онопрієнко.

Телеканал «Еспресо» через карантин змінив сітку мовлення та припинив виробництво низки проєктів. З 15 квітня на «Еспресо» по буднях почали виходити випуски новин «BBC News Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5600
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду