Стара школа. За кого вчать голосувати телеуроки

Стара школа. За кого вчать голосувати телеуроки

11 Квітня 2020
13279
11 Квітня 2020
14:00

Стара школа. За кого вчать голосувати телеуроки

13279
Поки «слуги народу» та зірки «1+1» вивчають шкільні предмети, канали Медведчука вивчають нові способи насадити дітям «русскій мір».
Стара школа. За кого вчать голосувати телеуроки
Стара школа. За кого вчать голосувати телеуроки

У звичайних українських школах не допускається розміщення політичної агітації. Але ця норма, очевидно, не поширюється на запущену цього тижня «Всеукраїнську школу онлайн». Як і новорічне звернення президента, телеуроки виявилися просто переповнені наближеними до «Кварталу 95» та «1+1» зірками й навіть політиками. А окремої гостроти дистанційній освіті додало рішення віддати одразу три онлайн-класи на поталу каналам Медведчука. Чим проросійські ЗМІ, звісно ж, скористалися з усім можливим цинізмом.

Актори телесеріалу «Школа»

У своїй передвиборній програмі Володимир Зеленський критикував «сучасних політиків», адже ті «пов’язані давніми образами, кумівством, бізнес-проектами». Що ж, «Всеукраїнська школа онлайн» стала ще одним доказом, що Зеленський — справжній сучасний політик.

Хоча переважна більшість телеуроків відбувається лише за участі вчителів, певні заняття відвідують також зіркові гості. Якщо скласти їх докупи, можна отримати повну телепрограму «1+1»: «Ліга сміху» (один, два, три, чотири, п’ять), «Танці з зірками» (один і два, три), «Жіночий квартал» (поки одна), проект «95 кварталу» Improv Live Show (один, два, три), братній проект «Мамахохотала» (поки один) та анонс Євгенія Кошового. Сподіваємося, урок за участі останнього викладуть під назвою «Хімія 10 клас. Лисого порвало». І дуже дивно, що на жодне заняття поки не завітали актори «Сватів». Добронравову не завадило б кілька уроків історії.

Крім першої черги друзів Зеленського, на телебаченні повчилися, зокрема, Наталія Могилевська, Володимир Дантес і Джеррі Хейл (двічі), Аліна Паш, Анатолій Анатоліч, Лілія Ребрик, Злата Огнєвіч, Вікторія Батуі, Світлана Тарабарова, Григорій Решетнік, Гарік Бірча і якісь блогери. Хтось із них виступав на концерті «Кварталу» та в новорічному зверненні президента, хтось працював на «1+1», хтось танцював у «Танцях із зірками», хтось одягав тренерок «Ліги сміху». Інші, можливо, жодним чином не пов’язані з головною розважальною командою країни.

Але до всіх цих людей виникає два запитання: як вони потрапили в «онлайн-школу» й навіщо? Якщо клич кинули всім зіркам, то чому тут так мало облич з інших розважальних каналів? Якщо організатори школи телефонували конкретним людям, за якими критеріями вони їх відбирали? Хто цей геній кастингової думки, в якого виникла асоціація між фізикою та Потапом? Дуже не хочеться вірити, що українська влада використала адміністративний ресурс, щоби прорекламувати своїх друзів на уроках під час пандемії. У якому ж відчаї має бути Дантес.

Ще важче відповісти на запитання «навіщо»? Чому одна історія України для 11 класу проходить без селебритіз, а в іншому занятті, про Перебудову, бере участь актор «Мамахохотала»? Який народився вже після 1991 року. Більшості цих уроків зірки просто не потрібні. В онлайн-школі природно мало занять, які розраховані на взаємодію з аудиторією. Тож у більшості випадків різноманітні коміки та співаки лише коментують свої враження від математики для 5 класу та згадують шкільні роки. Так наче це реаліті-шоу про повернення відомих людей за парту. До речі, щодо популярності. Автори проекту ж розуміють, що в максимально контркультурному підлітковому віці жодна дитина не стане дивитися уроки з Наталею Могилевською? І що не всім школярам можуть подобатися коміки рівня «Ліги сміху» чи попсові співаки?

Коротше кажучи, найбільш значущий внесок усіх цих зірок звівся до «ефекту присутності»: за їхніми головами гірше видно викладача, прямо як у школі із задніх парт.

Типовий 11 клас

А от інших гостей онлайн-школи не можна виправдати нічим. На перший же урок англійської для семикласників у перший день навчання прийшов народний депутат від «Слуги народу» Жан Беленюк, титрований як «борець». Олександра Скічка партія не соромилася й на уроці хімії титрувала як «народного депутата». Англійську в 11 класі вивчав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Українську мову для п’ятикласників повторювала Олена Зеленська. Одразу варто зазначити, що ніхто з них не говорив про політику. І повірте, після цих відео Беленюк та Скічко точно не здадуться виборцям розумнішими.

Але навіщо політичні діячі взагалі прийшли на уроки?! Ми нарешті почали перемагати заполітизовані шкільні лінійки, щоби влада натомість транслювала своїх народних депутатів школярам? Присутність політиків на уроках — це кричуще порушення етичних норм. По-перше, будь-яка публічність грає на руку обранцям, і заплановано це чи ні (Боже, сподіваємося, що ні), впливає на політичні вподобання дітей та батьків. По-друге, ця ситуація викликає запитання до використання адміністративного ресурсу. Адже членів інших політичних сил в ефірі немає: ні тобі релігієзнавства з Петром Порошенком, ані інформатики з Юлією Тимошенко, ні патріотичного виховання з Медведчуком. Нехай «Всеукраїнська школа онлайн» не поважає ваших музичних смаків, але чому всі українські школярі змушені дивитися на одну партію? І це вже не кажучи про дрібніші запитання.

Чому Олена Зеленська та Дмитро Кулеба були на уроках самостійно, коли майже всі інші «зірки» навчалися в парах? Навіщо пані Зеленську взагалі запросили на українську мову, якщо два попередніх заняття ця ж викладачка провела для цього класу в порожній аудиторії? Чому Олександр Скічко думає, що кисень стає рідким за вуличної температури? Запросити політиків на заняття — це жахливе рішення, яке в результаті призвело до цілої купи ще гірших ситуацій. Наприклад, як і всі інші уроки для п’ятикласників, відео за участі Олени Зеленської вийшло на «112». Чому канали проросійських олігархів так притягують перших леді?

Від людини, яка стала президентом після телевізійної школи, можна було б очікувати кращої організації

Роботи Медведчука

В Україні вже давно намагаються обмежити продаж алкоголю та тютюну поблизу шкіл. Адже, хоч ніхто й не торгує спиртним прямо на уроках, близькість подібних закладів усе одно впливає на учнів. Попри це «Всеукраїнську школу онлайн» влада спокійно запустила на всіх трьох телеканалах Медведчука. Що, за аналогією, нагадує ідею орендувати класну кімнату прямо посеред російського борделю.

Учні трьох наймолодших (!) класів вчаться на тих самих каналах, де дії російських «ЛДНР» називають самообороною. Де рекламують переваги життя під російською окупацією. Де розповідають, що Україна сама розв’язала війну проти себе. Де кричать «Слава Беркуту», а Революцію гідності виставляють захопленням влади. Де пропонують помиритися з Росією та забути про Крим. Де українців зображають прихильниками нацизму. Де заперечують, що українці — це окремий народ. Де пропагують колабораціонізм та «мир» на умовах агресора. Де закликають наслідувати Путіна. Де пишаються приналежністю до «русского міра».

Навіть у перервах між масажуванням Путіна ці канали все одно лишаються помийкою. Тут стверджують, що це «гомосексуалісти» напоумили жінок боротися за рівність із чоловіками. Проводять марафон «Тхне Соросом», де чотири рази буквально називають американського мільярдера «дияволом». Рекламують екстрасенсів. Заперечують загрозу коронавірусу. Ідеальне місце для навчання п’ятикласників!

«112» транслює, як його власники поїхали в Росію на чергову підзарядку «русскім міром»

Немов самого подібного сусідства замало, канали Медведчука вирішили також напряму використати «Всеукраїнську школу онлайн». У першому випуску своїх телевізійних уроків канал ZIK залишив рухомий рядок новин. Уже наступного дня його під тиском прибрали, натомість вдосконалили видачу повідомлень до та після школи. Тепер один з останніх записів перед уроками та один із перших після них завжди розповідає про Віктора Медведчука. Тож школярі і їхні батьки мають змогу дізнатися про благодійність кума Путіна, його думки щодо УПЦ МП, дій влади або ринку землі.

Деякі з цих новин ідуть буквально останніми перед онлайн-школою та першими після неї

Інше «оточення» онлайн-школи теж викликає запитання. За сорок хвилин до уроків на NewsOne досі істерить Ілля Кива та лунає цитування Портнова. «112» між уроками показує короткі новинні блоки, де у стрічці фігурує Медведчук. ZIK за півгодини до початку навчання ще спілкується з народними депутатами «ОПЗЖ».

Ставлення каналу ZIK до дітей узагалі викликає неприємні асоціації. Спочатку тут вигадали ідею з роботами: учні рахують їх під час уроків, а потім, коли чують команду під час вечірнього токшоу в п’ятницю, можуть надіслати точну кількість показаних іграшок і виграти iPhone. Дешевий та ефективний спосіб змусити глядачів дивитися свою головну пропагандистську програму. Під тиском громадськості роботів прибрали з уроків, але сам розіграш лишили. Тепер його рекламують за 13 хвилин до початку першого заняття.

Коли канал і за формою, і за змістом нагадує піратський сайт

Наступне, до чого додумалися на ZIK, — просити дітей (разом із батьками в кадрі) зачитувати вірші, щоб виграти навушники. Для цього треба дивитися ZIK до початку онлайн-школи: з дев’ятої до десятої ранку. Якраз тоді, коли тут показують новини, рекламують «благодійність» Медведчука та спілкуються з народними депутатами від «ОПЗЖ».

Розказуючи вірш на каналі ZIK, ви ризикуєте стати рекламним обличчям Медведчука. Пікселізація наша

Ще один конкурс від ZIK — це заклик до дітей фотографуватися на фоні каналу й публікувати ці фото в мережі. Три знімки щодня показуватимуть в ефірі, а переможців конкурсу запросять на канал кума Путіна. Вам не здається, що є щось хворе в тому, коли дорослі люди просять дітей присилати їм свої фотографії, потім обговорюють ці знімки в ефірі і запрошують найкращих на зустріч. 9 квітня під час обговорення спортивної форми якоїсь дитини ведучий також запропонував своїй колезі «спільну руханку».

А чого ви очікували, коли довіряли школу «ОПЗЖ»? Пікселізація наша

У вересні минулого року Володимир Зеленський сказав, що на партію та канали Медведчука чекає «дуже гучна історія, яка дуже погано закінчиться». Що ж, усе справді закінчилося погано, але для українців: на поталу «ОПЗЖ» віддали три паралелі дітей, сотні тисяч батьків-виборців та рекламні рейтинги. І тепер, поки народні депутати та громадські організації закликають припинити трансляцію «Всеукраїнської школи онлайн» на каналах кума Путіна, а окремі школи вже забороняють ними користуватися, влада намагається просто «домовитися». Щось це нагадує.

***

«Всеукраїнська школа онлайн» пропрацювала всього тиждень, але вже встигла запросити в ефір трьох членів «Слуги народу» та половину продакшену «1+1». На каналах Медведчука дітей уже мотивувати присилати свої фотографії, дивитися п’ятничне політичну токшоу та ранкові новини з елементами піару «ОПЗЖ». На фоні такого стрімкого розвитку подій страшно навіть уявити, що буде далі.

«Страна.ua» знайшла у школі руку Сороса та недостатньо російську історію. Тож, можливо, далі канали Медведчука транслюватимуть поверх уроків «справжні факти»? Телешкола анонсувала урок за участі Євгенія Кошового. Тож, можливо, далі хороший смак у дітей почне розвивати Ірина Білик, «королева української попмузики»? Можливо, після Беленюка та Скічка на урок історії запросять Макса Бужанського?

А можливо, «Всеукраїнську школа онлайн» просто приберуть з ефіру колабораціоністських ЗМІ, а з самих занять зникнуть політики та учасники «Кварталу». Адже онлайн-школа — це дуже важливий, корисний та якісний проект. Викладачі якого справді добре працюють, якщо найбільші претензії до них — це обмовки. Тож хочеться сподіватися, що на другому тижні вже нічого не відволікатиме дітей від навчання. Але ми б все-таки поставили на Ірину Білик.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13279
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Elder Matteo
1360 дн. тому
ВІТАЙТЕ ДО ВЕЛИКОГО БРАТА. Ви хочете бути членом ілюмінатів як братства це зробить вас заможним, відомим та впливовим у світі та матимете влада контролювати людей, які займають найвищі місця у всьому світі . Ви діловий чоловік чи жінка, художник, політичний, музикант, студент, ти хочеш бути багатим, відомим, могутнім в житті, приєднуйся до культу братства ілюмінатів сьогодні і отримуй миттєва багата сума. 2 мільйони доларів за тиждень, і безкоштовно home.any де ви вирішили жити в цьому світі, а також отримувати 10 000 000 доларів США щомісяця ПЕРЕВАГИ НАДАЮТЬСЯ НОВИМ ЧЛЕНАМИ, ЯКІ ПРИЄДНАЮТЬсь до ІЛЛУМІНАТІ. 1. Грошова винагорода в розмірі 500 000 доларів США 2. Новий гладкий автомобіль мрії на суму 300 000 доларів США 3. Будинок мрії, куплений у країні за власним вибором 4. Одномісячний відпочинок (повністю оплачений) туристові мрії пункт призначення. 5. Один рік пакету членства в гольф 6.А Лікування V.I.P у всіх аеропортах світу 7.Повна зміна способу життя 8.Доступ до богемного гаю 9. Щомісячний внесок у ваш банк в розмірі 1 000 000 доларів США рахувати щомісяця як член 10.Один місяць забронював зустріч у Топ-5 світу Лідери та топ-5 знаменитостей світу. Якщо ви зацікавлені приєднатися до нас у великому братстві ілюмінатів, зв’яжіться з нами WhatsApp: +46701947339 або електронною поштою: iluminatitempleworldwide01@gmail.com
Думко Михалич, с. Стара Кам"янка, Черкащина
1473 дн. тому
йопти, як кажуть мокши, не Ярмольнік, а ЯГОЛЬНІК, звиняюся рясно:))) все інше -- чиста правда! :)))це як треба ненавидіти ілюмінатів, щоб спеціально видивлятися 5 канал, щоб потім вчепитися в якусь фігню з начебто рекламою ЕС? ідіот клінічний, назло ілюмінатам пішов і проголосував за ЗЕ, а тепер не всидить на сраці:)))
Думко Михалич, с. Стара Кам"янка, Черкащина
1473 дн. тому
Ота бездарна кобила Наталка Могила вже давно входить до зеленського пулу блюдолизів, нехай подякує ЗЕ, що він її витяг на телеуроки, хоч таким чином нагадає про себе російськомовним слухачам її прицюцькуватих пісеньок. Оранжевій фонарь, тьфу, оце останнє що вона співала ще у 90х, більше пісень нема, як кинув її нанизувати Ярмольник.І перше місце їй НЕзаслужено на танцях з зірками віддали, там явно перше місце було у Наді Дорофєєвої, тьфу, нехай горить бездарна кобила Могила в огні, гидота.За неї може вболівати тільки тупий Юрій, який настільки ненавидить рептілоїда Вальца,що голосував за ЗЕ, але стидається у цьому зізнатися навіть собі!!!
Helga
1474 дн. тому
Занадто вже істерично-прискіпливий у вас допис вийшов.
Юрій
1475 дн. тому
Без сумніву, те, що було вчора на ZIKу - це великий треш. Дітей змушували дивитися істерики Киви та млухати маразм Герман, яка заявляла, що "пішла назавжди з політики". Схоже, що брехала. Цю гидоту мусили дивитися школярі... Але чому ніхто не згадує, як у перший день онлайн-уроків після їхньої трансляції, "5 канал" вирішив показати піар-ролик про те, як "Рошен" допомагає в боротьбі з covid-19. Ти ба, які благодійники! Ну а наїзд автор на Могилевську та зірок "1+1", то, певне, наслідок маніакального стану дописувача. "И тебя вылечат, и меня вылечат!"????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду