Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів

Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів

19 Березня 2020
1572
19 Березня 2020
15:27

Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів

1572
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила, що її рішення про вилучення телеканалу TV 1000 East з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України, набуде чинності не з 20 березня, а з 20 травня. Відповідні зміни до свого рішення, ухваленого 20 лютого, Нацрада внесла на засіданні 19 березня.
Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів
Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів

Проект рішення доповідав член Нацради Юрій Зіневич: «Питання, що стосується TV 1000 – ми вивчали його, але є певні не до кінця з’ясовані моменти, які потребують з’ясування. Підготовлено лист до Ofcom (британського регулятора), нам потрібно дочекатися відповіді від Ofcom, яка остаточно має прояснити ситуацію, щоб остаточно усунути будь-які невизначеності чи порушення».

Він запропонував викласти пункт 2 рішення Нацради № 236від 20 лютого викласти в новій редакції: «Це рішення (в частині вилучення каналу TV 1000 East з Переліку) набирає чинності через три місяці після його оприлюднення». У першому варіанті рішення Нацрада передбачала, що воно набирає чинності через місяць після оприлюднення. «Вочевидь, що місяць спливає, і питання до кінця не з’ясовано. Тому пропонується продовжити термін», – сказав пан Зіневич.

Нагадаємо, 20 лютого Нацрада вирішила вилучити телеканал TV 1000 East з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України. При цьому рішення про вилучення каналу TV 1000 East мало набрати чинність через місяць, а за цей час правовласник або дистрибутор міг подати Нацраді новий пакет документів про «адаптацію» цього каналу та внесення його до переліку.

Телеканал TV 1000 East Нацрада включила до переліку у 2008 році на підставі шведської ліцензії, мова програм була вказана англійська та російська. Коли Нацрада моніторила українських провайдерів, вона виявила, що вони ретранслюють російськомовний телеканал TV 1000, в ефірі якої присутні позначки, що ідентифікують канал як орієнтований на Російську Федерацію (московський час; посилання на російські соцмережі, заборонені в Україні). За словами на той момент відповідального за це питання члена Нацради Сергія Костинського, шведська ліцензія на російськомовну версію каналу вже втратила чинність, а англомовна версія з британською ліцензією, за словами може поширюватися на території Естонії. «Цей телеканал наразі не співпадає з каналом, який ми адаптували 12 років тому», – говорив пан Костинський.

Нацрада аналізувала питання каналу TV 1000 протягом кількох місяців. У тому числі – чи карати провайдерів, які ретранслюють цей канал, але від такої ідеї відмовилася. Члени Нацради дійшли компромісного рішення: вилучити канал з переліку, але це рішення мало набрати чинності через місяць. За цей час дистрибутор або правовласник каналу TV 1000 міг звернутися до Нацради з усіма необхідними документами, щоб канал знову внесли до переліку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
21.05.2020 16:21
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 995
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду