detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
19.03.2020 15:27
Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів
Нацрада відстрочила на два місяці вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила, що її рішення про вилучення телеканалу TV 1000 East з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України, набуде чинності не з 20 березня, а з 20 травня. Відповідні зміни до свого рішення, ухваленого 20 лютого, Нацрада внесла на засіданні 19 березня.

Проект рішення доповідав член Нацради Юрій Зіневич: «Питання, що стосується TV 1000 – ми вивчали його, але є певні не до кінця з’ясовані моменти, які потребують з’ясування. Підготовлено лист до Ofcom (британського регулятора), нам потрібно дочекатися відповіді від Ofcom, яка остаточно має прояснити ситуацію, щоб остаточно усунути будь-які невизначеності чи порушення».

Він запропонував викласти пункт 2 рішення Нацради № 236від 20 лютого викласти в новій редакції: «Це рішення (в частині вилучення каналу TV 1000 East з Переліку) набирає чинності через три місяці після його оприлюднення». У першому варіанті рішення Нацрада передбачала, що воно набирає чинності через місяць після оприлюднення. «Вочевидь, що місяць спливає, і питання до кінця не з’ясовано. Тому пропонується продовжити термін», – сказав пан Зіневич.

Нагадаємо, 20 лютого Нацрада вирішила вилучити телеканал TV 1000 East з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України. При цьому рішення про вилучення каналу TV 1000 East мало набрати чинність через місяць, а за цей час правовласник або дистрибутор міг подати Нацраді новий пакет документів про «адаптацію» цього каналу та внесення його до переліку.

Телеканал TV 1000 East Нацрада включила до переліку у 2008 році на підставі шведської ліцензії, мова програм була вказана англійська та російська. Коли Нацрада моніторила українських провайдерів, вона виявила, що вони ретранслюють російськомовний телеканал TV 1000, в ефірі якої присутні позначки, що ідентифікують канал як орієнтований на Російську Федерацію (московський час; посилання на російські соцмережі, заборонені в Україні). За словами на той момент відповідального за це питання члена Нацради Сергія Костинського, шведська ліцензія на російськомовну версію каналу вже втратила чинність, а англомовна версія з британською ліцензією, за словами може поширюватися на території Естонії. «Цей телеканал наразі не співпадає з каналом, який ми адаптували 12 років тому», – говорив пан Костинський.

Нацрада аналізувала питання каналу TV 1000 протягом кількох місяців. У тому числі – чи карати провайдерів, які ретранслюють цей канал, але від такої ідеї відмовилася. Члени Нацради дійшли компромісного рішення: вилучити канал з переліку, але це рішення мало набрати чинності через місяць. За цей час дистрибутор або правовласник каналу TV 1000 міг звернутися до Нацради з усіма необхідними документами, щоб канал знову внесли до переліку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY