Нацрада дозволила ретрансляцію TV 1000 East в Україні

Нацрада дозволила ретрансляцію TV 1000 East в Україні

21 Травня 2020
3993
21 Травня 2020
16:21

Нацрада дозволила ретрансляцію TV 1000 East в Україні

3993
За даними Нацради, в Україні ретранслюватиметься не російська версія каналу.
Нацрада дозволила ретрансляцію TV 1000 East в Україні
Нацрада дозволила ретрансляцію TV 1000 East в Україні

21 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повернула телеканал TV 1000 East до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України.

Напередодні, 20 травня, набуло чинності попереднє рішення Нацради про вилучення цього каналу з переліку мовників, які дозволені для ретрансляції на території України.

Питання про повернення TV 1000 East до так званого «списку адаптованих каналів» вніс із голосу як невідкладне відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич.

За його словами, Нацрада отримала листи від привласника каналу, компанії Viasat World Limited. Вона надала Нацраді лист від британського регулятора Офком і копію британської ліцензії TV 1000 East, відповідно до якої канал мовить російською та англійською мовами на території України, Естонії, Латвії, Литви та Молдови. Канал не ретранслюється на тимчасово окупованих територіях України на Донбасі та в Криму. Контент каналу складають фільми. Дубляж українською мовою відсутній. Сигнал доставляється через українську супутникову платформу Viasat, що належить групі «1+1 медіа».

Він додав, що в ефірі каналу немає «проблемних елементів», до яких Нацрада мала зауваження: посилань на російські соцмережі, на дозвільні документи Роскомнагляду, на російські часові пояси, російської соціальна реклама. Ці «елементи» були в ефірі російської версії TV 1000 East, яка ретранслювалася в Україні.

Члени Нацради одноголосно підтримали внесення TV 1000 East до списку адаптованих каналів.

Нагадаємо, 20 лютого Нацрада вирішила вилучити телеканал TV 1000 East з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України. Це рішення мало набрати чинність через місяць, а за цей час правовласник або дистрибутор міг подати Нацраді новий пакет документів про «адаптацію» цього каналу та внесення його до переліку. 19 березня Нацрада відстрочила вилучення TV 1000 East зі списку адаптованих каналів ще на два місяці – до 20 травня.

Телеканал TV 1000 East Нацрада включила до переліку у 2008 році на підставі шведської ліцензії, мова програм була вказана англійська та російська. Коли Нацрада моніторила українських провайдерів, вона виявила, що вони ретранслюють російськомовний телеканал TV 1000, в ефірі якого присутні позначки, що ідентифікують канал як орієнтований на Російську Федерацію (московський час; посилання на російські соцмережі, заборонені в Україні). За словами на той момент відповідального за це питання члена Нацради Сергія Костинського, шведська ліцензія на російськомовну версію каналу вже втратила чинність, а англомовна версія з британською ліцензією могла поширюватися на території Естонії. «Цей телеканал наразі не співпадає з каналом, який ми адаптували 12 років тому», – говорив пан Костинський.

Нацрада аналізувала питання каналу TV 1000 протягом кількох місяців. У тому числі – чи карати провайдерів, які ретранслюють цей канал, але від такої ідеї відмовилася. Члени Нацради дійшли компромісного рішення: вилучити канал з переліку, але це рішення мало набрати чинності не одразу. За цей час дистрибутор або правовласник каналу TV 1000 міг звернутися до Нацради з усіма необхідними документами, щоб канал знову внесли до переліку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3993
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
er
1427 дн. тому
надо заставыть етот канал хотяби 1 фыльм в сутки должен бути с украъской озвучкой
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду