Нацрада вилучила TV 1000 East зі списку адаптованих каналів і додала туди три канали Рудольфа Кірноса (ДОПОВНЕНО)

Нацрада вилучила TV 1000 East зі списку адаптованих каналів і додала туди три канали Рудольфа Кірноса (ДОПОВНЕНО)

20 Лютого 2020
8381
20 Лютого 2020
15:36

Нацрада вилучила TV 1000 East зі списку адаптованих каналів і додала туди три канали Рудольфа Кірноса (ДОПОВНЕНО)

8381
20 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає Європейській конвенції про транскордонне телебачення та законодавству України.
Нацрада вилучила TV 1000 East зі списку адаптованих каналів і додала туди три канали Рудольфа Кірноса (ДОПОВНЕНО)
Нацрада вилучила TV 1000 East зі списку адаптованих каналів і додала туди три канали Рудольфа Кірноса (ДОПОВНЕНО)

Нацрада вилучила з переліку телеканал TV 1000 East і додала три нові канали: музичні Ru Music та Ua Music, кіноканал 4ever Cinema. При цьому рішення про вилучення каналу TV 1000 East набуває чинності через місяць, за цей час правовласник або дистрибутор може подати Нацраді новий пакет документів про «адаптацію» цього каналу та внесення його до переліку.

Телеканал TV 1000 East Нацрада включила до переліку у 2008 році на підставі шведської ліцензії, мова програм була вказана англійська та російська. За словами члена Нацради Сергія Костинського, з листування із зарубіжними регуляторами Нацрада дізналася, що шведська ліцензія на російськомовну версію каналу вже втратила чинність, а англомовна версія з британською ліцензією може поширюватися на території Естонії.

Коли Нацрада моніторила українських провайдерів, вона виявила, що вони ретранслюють російськомовний телеканал TV 1000, в ефірі якої присутні позначки, що ідентифікують канал як орієнтований на Російську Федерацію (московський час; посилання на російські соцмережі, заборонені в Україні). «Цей телеканал наразі не співпадає з каналом, який ми адаптували 12 років тому», - резюмував Сергій Костинський.

Нацрада аналізувала питання каналу TV 1000 протягом кількох місяців. У тому числі – чи карати провайдерів, які ретранслюють цей канал, але від такої ідеї відмовилася. Члени Нацради дійшли компромісного рішення: вилучити канал з переліку, але це рішення має набрати чинності через місяць. За цей час дистрибутор або правовласник каналу TV 1000 може звернутися до Нацради з усіма необхідними документами, щоб канал знову внесли до переліку.

Сергій Костинський нагадав, що в процесі тривалих переговорів Нацрада раніше спонукала корпорацію Viacom «очистити» свої телеканали для України від російських ідентифікаторів в ефірі (Paramount Channel, Nickelodeon, Nick Jr).

Член Нацради Олег Черниш наполіг, щоб Нацрада у двотижневий термін після надання документів здійснила адаптацію TV 1000. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила, що треба провести моніторинг – і тоді розглянути питання. Сергій Костинський запевнив, що «ми не будемо створювати штучних обмежень».

Представник компанії-дистрибутора «Віасат» запевнив, що «з боку компанії буде повна співпраця».

Питання долучення до переліку телеканалів 4ever Cinema, Ru Music та Ua Music Нацрада розглядала вдруге: 13 лютого його перенесли, щоб запросити на засідання Нацради власника цих каналів Рудольфа Кірноса. Адже це українські канали, які виходять з-під української юрисдикції.

Заявки на включення цих каналів до переліку подала американська компанія Рудольфа Кірноса. «Я прийняв рішення віддати ці телеканали до керування моєю донькою, вона громадянка США. Вона має досвід і відповідну освіту. Я вважаю, що вона ці канали зробить популярними», – повідомив пан Кірнос. Він додав, що сам має грінкарту (дозвіл на постійне проживання в США), що надає йому право вести бізнес на території США, і його захищає законодавство США.

Однак в американської компанії пана Кірноса немає ніяких ліцензій чи інших дозвільних документів на мовлення, оскільки американське законодавство їх не передбачає. «У США немає ліцензії на мовлення. Діяльність мовників регламентується першою поправкою до Конституції. Достатньо майбутньому мовнику заявити: Я – мовник, – і це надає йому право здійснювати будь-який вид мовлення. Конституція США та всі поправки до неї повністю відповідають європейському законодавству. Ніяких порушень прав у цьому законодавстві немає, воно просто спрощене», – пояснив пан Кірнос.

Сергій Костинський повідомив, що на підставі аналогічних документів Нацрада раніше додавала до переліку телеканал «Настоящее время» (спільний проект «Радіо Свобода» і «Голосу Америки» для російськомовної аудиторії).

ДОПОВНЕНО: Однак у каналу «Настоящее время» була реєстрація у Федеральній комісії з питань зв'язку США (FCC). А крім того канал має ліцензію в Чехії.

За словами пана Кірноса, 4ever Cinema, Ru Music та Ua Music орієнтовані на «наших емігрантів» у США та Канаді. Він не зміг назвати конкретні мережі, в яких там транслюються канали: «Це новий проект. Транслюємося в ОТТ-проектах. У Канаді декілька, у Штатах декілька».

Сумніви в доцільності «адаптації» каналів 4ever Cinema, Ru Music та Ua Music в Україні мав Олег Черниш. Він застеріг, що так може прийти будь-яка американська компанія, яка займається чим завгодно, і захотіти адаптуватися як телеканал в Україні. Він порадив Рудольфу Кірносу отримати ліцензію в якійсь європейській країні.

Рудольф Кірнос заявив, що українську ліцензію він буде отримувати тоді, коли в Нацради буде рівне ставлення до всіх ліцензіатів.

У результати члени Нацради більшістю голосів (п’ять «за») додали канали 4ever Cinema, Ru Music та Ua Music до списку адаптованих. Утрималися Олег Черниш, Ольга Герасим’юк та Юрій Зіневич.

Сергій Костинський почав доповідати ще одне питання про зміни до переліку іноземних програм – про вилучення російського телеканалу «Зоопарк» на підставі указу президента про санкції РНБО щодо російського регулятора (Роскомнагляду). Але сам же пан Костинський запропонував перенести це та інші питання про зміни до переліку іноземних програм на наступне засідання, щоб доопрацювати мотивувальну частину.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8381
Читайте також
21.05.2020 16:21
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 966
20.02.2020 18:32
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду