Детектор телерейтингів: які канали увірвались у топ-10 після кодування?

Детектор телерейтингів: які канали увірвались у топ-10 після кодування?

18 Березня 2020
16987
18 Березня 2020
16:00

Детектор телерейтингів: які канали увірвались у топ-10 після кодування?

16987
Після кодування каналів медіагруп на супутнику один з нішевих розважальних каналів уперше потрапив до десятки найрейтинговіших.
Детектор телерейтингів: які канали увірвались у топ-10 після кодування?
Детектор телерейтингів: які канали увірвались у топ-10 після кодування?

Лютий для українських каналів став відправною точною, адже це перший місяць мовлення після кодування каналів медіагруп на супутнику. До того ж саме в лютому традиційно стартував новий весняний сезон. В ефірі почали виходити прем’єрні серіали та програми. Також лютий відзначився національним відбором на «Євробачення». А от значної активності рекламодавців старт сезону не викликав. Усі деталі читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

Але спершу за традицією пропонуємо вгадати лідерів і найкращі трансляції місяця:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у лютневому огляді порівнюємо із січнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні лютого: 5-й тиждень (1-2 лютого), 6-й тиждень (3-9 лютого), 7-й тиждень (10-16 лютого), 8-й тиждень (17-23 лютого), 9-й тиждень (24-29 лютого). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Перший місяць після кодування призвів до падіння показників лідерів телеефіру. Жоден з них за комерційною аудиторією не дотягнувся до частки 10%. Найбільше позиції втрачали в маленьких містах з населенням менше 50 тисяч осіб. Відповідно, за вибіркою «Вся Україна» зниження частки лідерів становило 15-22%. Більш рівна ситуація за комерційною аудиторією, яка розрахована за вибіркою у великих містах («18-54, 50 тис.+»): тут зниження частки за місяць – 3-7%, лише в «1+1» – 12%. А «Інтеру» та СТБ навіть вдалося дещо наростити показники за цією аудиторією. Останньому щастило з трансляцією нацвідбору «Євробачення».

Але найбільшою сенсацією лютого став прорив до десятки найрейтинговіших каналів телеканалу «Сонце». За вибіркою «Вся Україна» його частка за місяць зросла на 201%. Це навіть перевершило темпи зростання каналу «Плюсплюс» у січні, після початку мовлення в цифровому ефірі Т2.

Що ж це за «Сонце», у якому знаходять альтернативу каналам медіагруп користувачі відкритого супутника? Канал «Сонце» отримав супутникову ліцензію у 2014 році. Його запуском займалася «Студія Пілот» (ліцензіат – ТОВ «Солар медіа»), програми якої канал і показує разом із закупним контентом. Особливістю каналу є відсутність політики та соціальних тем. В ефір виходять такі проєкти «Студії Пілот», як «Круті розводи» (зйомки з прихованої камери) або «Гарячі новини», а також іноземні кулінарні шоу Джеймі Олівера та серіали (наприклад, «4исла» або «CSI: Нью-Йорк»).

Лідером лютого як за аудиторією «18-54», так і за «18+» став канал «Україна». Найменше втрат у цьому місяці за «18+» зазнали «Інтер» і СТБ. До речі, «Інтер» за цією аудиторією випередив ICTV і став третім каналом. А «Сонце» свій показник серед цієї аудиторії підтягнуло на 175%.

Відчутних змін у статево-віковому профайлі аудиторій каналів у лютому не відбулося.

Топ найкращих трансляцій місяця очолив серіал «України» «Встигнути все виправити» із часткою понад 20%. Також до топу крім новин «ТСН. Тиждень» і ТСН увійшли «Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» та «Факти тижня. 100 хвилин». Утім, як і раніше, серед найрейтинговіших кількісно переважають трансляції «Плюсів».

«Україна»: серіал місяця

Найбільш вдалим днем для каналу «Україна» за весь місяць стала неділя 2 лютого. Трансляції цього дня очолили три перші позиції в топі. Традиційно канал має хороший перегляд у вихідні, коли в ефір виходять переважно повтори серіалів тижня та художні фільми. На цей раз рекордсмен і найкраща трансляція місяця – «Встигнути все виправити». Це прем’єра чотирисерійного фільму. За сюжетом, бізнесмен у день свого сорокаліття дізнається, що смертельно хворий і жити йому залишилося кілька місяців. Тому він їде в рідне провінційне містечко, де в нього живуть мати, сестра і племінник, з якими він не бачився багато років.

У топі каналу – усі трансляції вихідних, окрім двох: 17 лютого «Говорить Україна» (випуск про подружню зраду «Я аж у Греції знаю, як у друга жінка гуляє») та серіал «Жіночий лікар – 4».

Серед основних змін у праймі буднів – вихід детективного серіалу з елементами екшену «Сліди, що зникають», який змінив «Жіночого лікаря – 4» і дещо знизив частку слоту 21:00-23:00.

Тепер «Україна» планує розвивати лінійку комедійних серіалів і багатосерійних стрічок про професійну діяльність. На каналі крім великої кількості серіалів про лікарів («Жіночий лікар», «Лікар Ковальчук» тощо) торік виходила «Пошта» про співробітників поштового відділення. А в плані комедій «Україна» орієнтується на «романтичний» продукт, якого на ринку, за словами директорки Вікторії Корогод, зараз небагато.

ICTV та «чесний поліцейський»

У топі каналу – «Дизель-шоу», новини, кінопоказ і новий серіал. Прем’єра детективу «Дільничний з ДВРЗ» виробництва Mamas Film Production вийшла в слоті 21:15 на початку місяця і за час трансляції нарощувала показники. За сюжетом, опера столичного відділення після скандалу на службі відправляють працювати дільничним у район ДВРЗ, де вирують пристрасті з кримінальними бандами, які «кришує» місцева поліція, але «чесний поліцейський вирішує боротися з криміналом».

Позитивна динаміка слоту може зберегтись і після завершення «Дільничного з ДВРЗ», адже на березень канал поставив прем’єру четвертого сезону серіалу «Нюхач».

Структура сітки ICTV залишилася незмінною: після блоків новин – вертикальна лінійка, новини та серіал.

Серед власних проєктів вертикальної лінійки ICTV показував реаліті «Багач-бідняк», публіцистичні програми «Громадянська оборона», «Секретний фронт» та «Антизомбі». Лінійка впродовж місяця зростала.

Як бачимо з графіку, прайм ICTV упродовж лютого демонстрував найбільш позитивну динаміку зростання з-поміж конкурентів.

Також до топу каналу вже традиційно потрапило звернення президента Володимира Зеленського. На цей раз його спіч стосувався подій у Нових Санжарах.

«1+1» та його «Найгірша подруга»

Упродовж лютого показники каналу знижувалися. «Плюси» запустили у вечірньому праймі сезон мелодрам. Натомість комедійний контент відклали до осені. Двогодинний серіальний слот вийшов під слоганом «Твої щирі серіали».

Менеджмент розраховував на частку як мінімум 12-14%. Її наразі зміг взяти лише серіал «Найгірша подруга», натомість «Не відпускай» і «Подаруй мені щастя», які вийшли в серіальному слоті слідом, знизили його показники.

Відповідно, «Найгірша подруга» виробництва компанії Art Forms потрапила до топу каналу. Це історія про Вікторію, яка працює на колишню шкільну подругу та мріє швидко розбагатіти, позбутися боргів і займатися улюбленою справою — кондитерським мистецтвом.

Також канал у лютому запустив новий сезон талантшоу «Голос країни», який із часткою 18,79% потрапив до топу. Але очолюють топ не розважальні проєкти каналу, а новини «ТСН. Тиждень» за 9 лютого.

Також до топу потрапило звернення Зеленського, втім, на ICTV воно мало вищі показники.

Новий канал і його «пацанки»

Новий канал упродовж місяця зберігав позитивну динаміку і добряче потіснив СТБ, зайнявши місце другого каналу в групі StarLightMedia. Примітно, що на цей раз у топі не лише кінопоказ, а й власні проєкти каналу.

Прем’єра четвертого сезону реаліті «Від пацанки до панянки» увійшла у вертикальну лінійку о 19:00 і взяла частку, вищу за середню. Нагадаємо, у цьому сезоні директоркою школи леді стала політтехнологиня, журналістка й колишня членкиня Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Тетяна Мокріді. А завучами школи стали телеведуча і мистецтвознавець Катерина Виноградова та місіс «Україна-Всесвіт» Ірина Зайцева.

З лінійки о 19:00 у топі також ігрове шоу «Хто зверху?».

Тож у лютому Новий канал вирішив не гратись у серіальні лінійки, а натомість поєднав популярні жанри. А прайм побудував таким чином: 19:00-21:00 – власні проєкти (понеділок – «Від пацанки до панянки», вівторок – «Хто проти блондинок?», середа – «Суперінтуїція», четвер – «Хто зверху?»), а після 21:00 поставив кінопоказ. Відповідно, показники обох слотів упродовж місяця зростали.

СТБ знову «проти течії»

Показники СТБ хоча й не впали у лютому, але демонстрували динаміку до зниження.

Прем’єрний продукт канал запустив ближче до кінця місяця, а спершу в праймі транслював повтори серіалів «Зоя», «Швабра», «З вовками жити» тощо. Більшість із них не дотягнула навіть до середньої частки каналу. Це ще раз засвідчило те, що повтори серіалів у праймі на СТБ не дивляться. Торік гарним прикладом була «Кріпосна», прем’єра якої взяла рекордну частку, а влітку повтор першого сезону не зайшов аудиторії.

Дещо пішла на зростання динаміка в праймі з виходом нового серіалу «Проти течії». За сюжетом, головна героїня попри панічний страх води влаштовується на посаду прессекретаря в модний яхт-клуб.

Також у передпрайм зайшов новий серіал «Сліпа». Головна героїня проєкту – сліпа баба Люба, яку автори програми називають провидицею. Проєкт зайшов у слот 18:00-19:00 замість токшоу «Один за всіх» і втримав його показники на рівні з попередньою трансляцією. А токшоу змістилося на годину пізніше. Тож «Один за всіх» уже не перетинається в часі з соціальними токшоу інших каналів. Адже «Стосується кожного» на «Інтері» виходить о 18:00, а «Говорить Україна» на «Україні» – о 20:00.

Таким чином, вечірній прайм буднів СТБ побудований так: 18:00 – серіал, 19:00 – соціальне ток-шоу, 20:00 – серіал, 22:00 – новини, а о 22:50 – вертикальна лінійка власних проєктів. Примітно, що в ефірі більше немає екстрасенсів, якщо не зважати на серіал «Сліпа».

Окрім цього, у лютому на СТБ, як і торік, вийшли трансляції національного відбору на «Євробачення-2020». Відповідно, у топі каналу – фінал і два півфінали. Музичний конкурс на СТБ дивились у рази краще, ніж на Суспільному.

«Захоплення» «Інтера»

Показники «Інтера» в лютому за комерційною теж не впали. Після завершення серіалу «Не солодка пропозиція» канал вирішив залишити прайм безсеріальним. Кожен може позаздрити стабільності сітки «Інтера». У праймі після соціального токшоу «Стосується кожного» та новин о 21:00 виходить докудрама «Речдок», а о 22:05 – «Слідство вели». До речі «Речдок» також виходить у двох денних слотах – 14:40 і 15:40.

Але в топі каналу за лютий не лише ці два проєкти. Туди потрапили тревелшоу «Орел і решка», кіно та серіал «Захоплення». Його створила студія «07 Продакшн», а продюсером стала очільниця каналу Ганна Безлюдна. Стрічка розповідає про роботу загону спецпризначення. До речі, в українській Вікепедії йдеться, що прем'єра цього серіалу в Росії очікується у 2020 році.

Інформаційні канали

Кодування каналів медіагруп зумовило також зростання показників інформаційних каналів, які залишаються у відкритому доступі на супутнику. Особливо зросла частка в маленьких містах. Прямий продовжує утримувати першу позицію, «112 Україна» – другу, ZIK майже зрівняв показники з NewsOne за вибіркою «Вся Україна». Щодо решти – також наростили частку «Еспресо», УНІАН і 24 канал.

Суспільний мовник

Продовжують зростати показники «UA: Першого» за всіма аудиторіями. Адже до трансляцій Чемпіонату світу з біатлону в лютому додався ще й показ нацвідбору «Євробачення». Трансляція фіналу нацвідбору очолила топ. Хоча її показники в рази менші за показ на СТБ, хоча канали мають однакове ефірне та кабельне покриття, а «UA: Перший» присутній ще й на відкритому супутнику.

Окрім біатлону та «Євробачення» у топі каналу – «#@)₴?$0 з Майклом Щуром» і новини.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У лютому 2020 року активність рекламодавців на телебачення зросла на 2%. Старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько звертає увагу, що це стосується виключно активності на каналах умовного «Альянсу» груп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер» (+3% проти лютого 2019). Тоді як активність рекламодавців групи «1+1» скоротилася на 1%.

74% розпроданого в лютому рекламного інвентарю припадало на канали «Альянсу», 26% – на канали групи «1+1».

За даними Vizeum Ukraine, серед топ-рекламодавців «Альянсу» скороченням активності відзначилися лише Vodafone та Unilever: насамперед через скорочення активності брендів «Dove» (-56%), «Оксамитові ручки» (-91%), «Чиста лінія» (-62%) та призупинивши підтримку брендів «Axe» і «Domestos»).

А от найбільше зростання відповідно до аналогічного періоду минулого року показали Nestle та L’Oreal (за рахунок росту активності Felix (+79%), Garnier (+138%), Nestle (більш ніж у 10 разів) та активізації неактивних у 2019 році Friskies, Nescafe, Purina Pro Plan та Yves Saint Laurent), а також Danone (за рахунок активізації брендів Actimel (+361%), «Активіа» (+418%), «Нутрілон» (+369%) і відновлення активності «Даніссімо» та «Простоквашино»).

За словами пана Жадька, серед рекламодавців групи «1+1» жоден з гравців не відзначився приростом активності, однак до топу ввійшли семеро «новачків» які не були активними у 2019 році. А найбільшим падінням активності відзначилася Omega Pharma (скоротивши підтримку брендів «Гентос» (-42%) та «Делуфен» (-49%).

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

В інтерактивах використано картини українського художника Івана Марчука

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16987
Читайте також
10.04.2020 10:30
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
8 141
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
1470 дн. тому
Місяць без гавнопередач на супутниковому, родина щаслива))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду