Нацрада визначила переможців масштабного конкурсу на місцеве радіо

Нацрада визначила переможців масштабного конкурсу на місцеве радіо

15 Листопада 2019
3526
15 Листопада 2019
19:15

Нацрада визначила переможців масштабного конкурсу на місцеве радіо

3526
14 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на 70 частот для розвитку місцевого мовлення, оголошеного 21 серпня.
Нацрада визначила переможців масштабного конкурсу на місцеве радіо
Нацрада визначила переможців масштабного конкурсу на місцеве радіо

На конкурс було виставлено 67 ФМ-частот і 3 УКХ-частоти у 22 областях, у тому числі ФМ-частоти в Луцьку, Запоріжжі (2 частоти), Тернополі, Херсоні, Чернігові.

У результаті конкурсу Нацрада розподілила 37 ФМ-частот. Конкурс на ФМ-частоту в Херсоні перенесли на 5 грудня, а решта 32 частоти залишаються в резерві Нацради (серед них – ФМ-частота в Запоріжжі), бо на них не знайшлося охочих.

Переможцями конкурсу стали 24 радіокомпанії, зокрема 16 приватних і 8 комунальних. Серед переможців 13 компаній уже мають ФМ-частоти в інших містах, шість компаній – стартапи в радіоефірі, чотири компанії переходять з проводового радіо в ФМ, одна – з УКХ-діапазону в ФМ.

Частоту в Чернігові, а також п’ять частот у Бобриці, Гончарівському, Носівці, Парафіївці та Срібному Чернігівської області здобула нова радіостанція One FM з Чернігова (ТОВ «Студія 1.ФМ»), яка була єдиною претенденткою на них. Компанію створено на базі платформи чернігівської інтернет-радіостанції «Свобода ФМ», яка на весняному конкурсі виграла дві частоти, обидві компанії мають угоду про спільне виробництво. Власники радіостанції – чернігівський бізнесмен Сергій Овсяник, директор радіостанції Денис Пєняєв і ще один мешканець Чернігова Олександр Литвиненко.

Частота в Луцьку, а також дві частоти в Цумані та Шацьку Волинської області дісталися новій радіостанції «Аверс» із Луцька (ДП «ТРК “Аверс”» ВАТ «Корпорація “Аверс”»). Компанія багато років працює в телевізійному ефірі і вирішила запустити радіостанцію. Брала участь у конкурсі в Ковелі, але програла суспільному радіо «Промінь». Замовила прорахунок частот у Волинській області. Компанію пов’язують з Ігорем Палицею, соратником Ігоря Коломойського. «Аверс» претендував на ще четверту частоту на Волині (у Горохові), але програв. На трьох виграних частотах «Аверс» був єдиним претендентом. При цьому, в Луцьку та Шацьку з ним мала конкурувати ще одна волинська телекомпанія, яка захотіла запустити радіостанцію – ТОВ «Слово Волині» (12 канал), але в день проведення конкурсу компанія раптово відкликала свої заявки.

Одна частота в Запоріжжі дісталася регіональній радіостанції «Формат» (ТОВ «Меді мережа», Київ), яка мовить у кількох містах Запорізької області. Вона була єдиним претендентом. У минулому компанію очолював Максим Онопрієнко – нині член Нацради. Кінцевий бенефіціарний власник радіостанції – Руслан Божко, депутат Запорізької міської ради від «Опозиційного блоку», радник мера Запоріжжя та колишній фінансовий директор «Запоріжсталі» (холдинг «Менінвест» Ріната Ахметова).

Частоту в Тернополі, за яку змагалися чотири компанії, виграло радіо «Такт» (ТОВ «Тернопільська ТРК “Такт”», Тернопіль). Це місцева проводова радіостанція, яка й замовляла прорахунок частоти. Власник – медіабізнесмен Юрій Фартушняк, співвласник радістанції «УХ-радіо» («Українська хвиля»). Радіо «Такт» перемогло в конкурсі «Львівську хвилю», хмельницьку радіостанцію «Окей» і проект радіо ІНТБ від однойменного тернопільського телеканалу.

Переможцями конкурсу на менш комерційно привабливі частоти стали:

«Львівська хвиля» (ТОВ «ТРК “Львівська хвиля”», Львів) – дві частоти в Олиці Волинської області та Олевську Житомирської області. Радіостанція вже мовить у шести областях Західної України. На цей конкурс подала вісім заявок на Тернопіль, Волинську, Житомирську, Івано-Франківську області. Компанія належить родині львівського бізнесмена, колишнього податківця та політика з СДПУ(о) Мирослава Хом’яка, нині члена Громадської ради при Нацраді.

ПТРК (КП «Павлоградська телерадіокомпанія» Павлоградської міської ради) – дві частоти в Павлограді та Миколаївці Дніпропетровської області. ПТРК працює багато років як телеканал, хоче запустити радіостанцію.

«Радіо УНА» (ТОВ «УНА 1») – дві частоти в Бердичеві Житомирської області та Старому Самборі Львівської області. Раніше цього року компанія виграла свою першу частоту в Радехові Львівської області, хоче розбудовувати мережу. За словами керівника, радіостанція має інвестиційну підтримку німецько-українського агрохолдингу. На цей конкурс компанія подала шість заявок на Житомирську, Івано-Франківську та Львівську області.

«Гуцульське радіо» (ТОВ «Парбат») – дві частоти у Верховині та Яблуниці Івано-Франківської області. Це проект, ініційований народним депутатом Миколою Княжицьким. Радіостанція бере участь у всіх останніх конкурсах Нацради, на яких виграла частоти в Хусті, Міжгір’ї Закарпатської області та Червонограді Львівської області. Хоче розбудувати регіональну західноукраїнську мережу. На цей конкурс компанія подала п’ять заявок на всі частоти на Івано-Франківщині.

«Радіо Вежа» (Івано-франківське міське КП «ТРК “Вежа”») – дві частоти в Бурштині та Малій Тур’ї Івано-Франківської області. Комунальна ТРК працює 20 років, має телеканал, радіостанцію, інтернет-портал. На конкурс подала п’ять заявок на всі частоти в Івано-Франківській області, але виграла тільки дві найменш привабливі (у туристичних місцях – програла).

Радіо «Лада» (ПП «ТРК “Подільські комунікації”», Ладижин) – дві частоти в Липовці та Ободівці Вінницької обл. Радіо «Лада» мовить у кількох районах Вінницької області. На цей конкурс компанія подала три заявки.

«Подільське радіо» (ТОВ «Медіа інвест про») – одна частота в Ладижині Вінницької обл. Нова компанія, але вже брала участь у конкурсі на цю частоту, тоді Нацрада нікому не віддала перемогу. Компанію підтримав міський голова Ладижина.

«Говорить Бар» (Редакція Барського районного радіомовлення, Бар) – одна частота в Мальчівцях Вінницької обл. Радіостанція працює на УКХ-частоті, хоче перейти в ФМ.

«Золочів ФМ» (ТОВ «ТРК “Золочів”») – одна частота в Горохові Волинської обл. Радіостанція раніше цього року виграла частоту в Червоному Львівської області. На цей конкурс компанія подала дві заявки.

«Рекорд ФМ Коростень» (ДП «ТРК “Рекорд Коростень”» ТОВ «Коростень Рекорд ФМ») – одна частота в Малині Житомирської області. Місцевий мовник з Коростеня, претендував загалом на дві частоти на Житомирщині.

«Закарпаття ФМ» (ТОВ «Культурно-мистецький центр “Барви”») – одна частота в Ясінях Закарпатської області. Закарпатська радіостанція мовить у Хусті та Міжгір’ї. Брала участь в останніх конкурсах на Закарпатті, але програвала. На частоту в Ясінях змагалася з двома іншими закарпатськими мовниками. Усі три закарпатські компанії мають спільного власника.

ТРК «Надвірна» (КП «ТРК “Надвірна”») – одна частота в Микуличині Івано-Франківської області. Комунальна радіостанція рік тому отримала ФМ-частоту в Надвірній, до того мовила в дротовій мережі.

«Стояночка ФМ» (ТОВ «ТРК “Стояночка”», Тетіїв) – одна частота у Володарці Київської області. Нова компанія була єдиною претенденткою на частоту.

«Бліц ФМ» (ТОВ «Рекламно-інформаційне агентство “Бліц”», Біла Церква) – одна частота у Фастові Київської області. Радіостанція мовить у Білій Церкві, а у Фастові її власники випускають газету «Наш городок». Хочуть на прикладі Фастова подивитися, як перевести трансляцію з одного міста в мережу, якщо це вдасться – будуть готові рухатися далі й будувати мережу в області.

«Говорить Кремінна» (КП «Регіональна телекомпанія “КТВ-плюс”») – одна частота в Кремінній Луганської області. Комунальна радіостанція мовить у дротовій мережі, хоче перейти в ФМ.

«В ефірі Трускавець» (КП «Редакція міського радіомовлення», Трускавець) – одна частота в Трускавці Львівської області. Ще одна комунальна радіостанція, яка хоче з проводової мережі перейти в ФМ.

Радіо «Миргород» (Міська телестудія «Миргород») – одна частота в Миргороді Полтавської області. Ця комунальна телестудія працює як кабельний телеканал. Інша комунальна компанія мала ліцензію на проводове радіо. Нещодавно обидві комунальні компанії злилися в одну, яка й подалася на конкурс. Має не лише бюджетне фінансування, а й грант від міжнародного проекту.

Радіо «Акцент» (КП «ТРК “Акцент”») – одна частота в Шостці Сумської області. Комунальна телекомпанія має кабельний телеканал, вирішила запустити ФМ-радіостанцію.

«Слобожанське ФМ» (ТОВ «ТРК “Слобожанське ФМ”») – одна частота в Близнюках Харківської обл. Регіональна радіомережа має низку частот у Харківській області.

«Радіо 10» (ТОВ «ТРК “Станція”», Чернівці) – одна частота в Сторожинці Чернівецької області. Радіостанція мовить у Чернівцях і Вижниці й саме вона замовляла прорахунок частоти в Сторожинці. Співвласником цієї радіостанції до переходу на державну службу був колишній член Нацради, а згодом народний депутат Владислав Севрюков.

Без частот залишилися 10 радіокомпаній:

«Ладижин новини» (ТОВ «Медіа Дністер», Чичельник) – компанія, що має одного власника з радіо «Лада» (ТРК «Подільські комунікації») та претендувала на Ладижин.

«Город ФМ» (ТОВ «ТРК “Медіа система”», Кривий Ріг) – радіостанція з Кривого Рогу, яка претендувала на Павлоград.

«Нове радіо» (ТОВ «ТРК “Світло-2018”», Павлоград) – новий мовник, що повторно претендував на Павлоград. Брав участь у конкурсі у 2018 році, програв радіостанції «Прямий ФМ», яка досі не запустилася.

«Світ ФМ» (ТОВ «Радіомовна компанія “Громадське мовлення”», Ужгород) – закарпатська радіостанція, що мовить в Ужгороді та Мукачевому і претендувала на Ясіня.

«Версія ФМ» (МПП «Версія плюс») – ще одна ужгородська радіостанція, що претендувала на Ясіня. Усі три закарпатські компанії мають спільного власника.

Радіо «Сяйво» (ПП «Радіостудія “Сяйво”», Коломия) – коломийська радіостанція, що має три частоти Івано-Франківській області. Претендувала на Микуличин і Яблуницю.

«Окей» (ТОВ «ТРК “Всім радіо”», Хмельницький) – радіостанція медіадому RIA (співвласник – Олександр Човган), яка мовить у Хмельницькому та Козятині, хотіла розширити мовлення на Тернопіль.

ІНТБ (ПП «ТРК “Смайл”», Тернопіль) – тернопільська компанія, що розвиває цифровий ефірний і кабельний телеканал ІНТБ, вирішила запустити радіостанцію, претендувала на Тернопіль. За повідомленнями місцевих ЗМІ, телеканал ІНТБ контролюють мер Тернополя Сергій Надал і колишній мер Роман Заставний.

ТВА ФМ (ТОВ «ТРК ТВА», Чернівці) – чернівецька телекомпанія ТВА, що хоче запустити радіостанцію, цього року отримала ФМ-частоту в Новодністровську і в цьому конкурсі претендувала на Сторожинець.

«Радіоточка» (ТОВ «Медія-клуб», Сторожинець) – нова компанія, що претендувала на Сторожинець.

Крім того, Нацрада не допустила до конкурсу чотири радіокомпанії через несплату конкурсної гарантії: ТОВ «ТРК “Тризуб ФМ”», Запоріжжя (88,3 МГц у Запоріжжі), ТОВ «ТРК “Можливість”», Слов’янськ Донецької області (89,9 МГц у Запоріжжі), ТОВ «Авіс-Макарів», Макарів Київської області (92,6 МГц у смт Макарові Київської області), ТОВ «ТРК “Никвести”», Миколаїв (107,4 МГц у м. Первомайську Миколаївської області).

Також Нацрада планувала не допустити до конкурсу радіо «Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”», частота 91,3 МГц у Херсоні) через несвоєчасну сплату конкурсної гарантії. Але Сергій Костинський і представник компанії повідомили, що компанія сплатила гарантійний внесок 21 жовтня, у фінальний день прийому документів, а гроші надійшли на рахунок через три банківських дні – 24 жовтня. Члени Нацради після короткої перерви вирішили перенести питання конкурсу на херсонську частоту на 5 грудня. «Атлант-СВ», який виявився єдиним претендентом на цю частоту, має до цього часу надати Нацраді документи з банку, які підтвердять, що списання коштів відбулося до 21 жовтня.

На 29 ФМ-частот і 3 УКХ-частоти не надійшло жодної заявки, тому Нацрада припинила на них конкурс. Це частоти в таких населених пунктах: Погребище, Тростянець Вінницької області, Запоріжжя, Богуслав, Згурівка, Макарів, Переяслав, Яготин Київської області, Андріївка, Новоукраїнка, Світловодськ Кіровоградської області, Новоайдар Луганської області, Бітля, Бориня, Лімна Львівської області, Первомайськ, Підгородна Миколаївської області, Березівка, Маяки, Петровірівка, Рені, Любашівка (УКХ), Миколаївка (УКХ), Саврань (УКХ) Одеської області, Лубни Полтавської області, Дубровиця, Копань Рівненської області, Гороховатка, Красноград, Куп’янськ Харківської області, Сміла Черкаської області, Линовиця Чернігівської області.

Нагадаємо, Нацрада вирішила оголосити цей конкурс на засіданні 11 липня. Конкурсні умови передбачали не менше 15% інформаційних передач місцевої тематики в загальному обсязі власного мовлення; 100% ведення передач українською мовою; можлива ретрансляція виключно програм Суспільного мовлення та програм Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України («Армія ФМ»).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3526
Читайте також
13.12.2019 20:13
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 073
17.10.2019 12:51
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 549
10.10.2019 16:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
0
10.10.2019 15:53
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
0
10.10.2019 13:04
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 439
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду