Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

9 Вересня 2019
2680
9 Вересня 2019
16:21

Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

2680
Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення (РРТ) і підтримав рішення попередніх інстанцій, якими суди заборонили концерну вчиняти дії щодо припинення надання послуг цифровому оператору «Зеонбуд».
Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення
Верховний суд підтримав заборону Концерну РРТ відключати цифрове мовлення

Про це йдеться в постанові суду від 3 вересня 2019 року.

Справу за позовом «Зеонбуду» Господарський суд Києва прийняв до розгляду 18 квітня. «Зеонбуд» хотів через суд зобов'язати Концерн РРТ підписати договір у певній редакції. 23 квітня Господарський суд задовольнив заяву «Зеонбуду» про забезпечення позову і заборонив Концерну РРТ припиняти надання телекомунікаційних послуг «Зеонбуду».

«Зеонбуд» подав заяву про забезпечення позову тому, що Концерн РРТ мав наміри припинити надання йому послуг. При цьому в «Зеонбуді» зазначили, що Концерн був єдиним власником веж, на яких можливо встановити телекомунікаційне обладнання.

24 червня Північний апеляційний господарський суд підтримав рішення Господарського суду Києва. Концерн РРТ оскаржив його в касаційній інстанції.

Концерн РРТ наголошував, що суд фактично зобов’язав «державне підприємство в умовах збитковості, внаслідок недоотримання більше 35 мільйонів гривень за фактично надані позивачу послуги, із загрозою припинення власної господарської діяльності - надавати послуги "Зеонбуду"», йдеться в постанові суду.

У свою чергу «Зеонбуд», згідно з постановою суду, звертав увагу на те, що безперервна робота цифрової телемережі має значне соціальне значення та забезпечує інформаційну безпеку в країні, а відключення передавачів «Зеонбуду» «призведе до відсутності у доступі до інформації (телебачення) для мільйонів жителів України».

Верховний суд залишив у силі рішення попередніх інстанцій через те, що Концерн, на його думку, не спростував наведених висновків судів попередніх інстанцій та не довів неправильного застосування ними норм матеріального права.

«За таких обставин касаційна інстанція вважає за необхідне касаційну скаргу Концерну залишити без задоволення, а оскаржувані ухвалу та постанову судів попередніх судових інстанцій - без змін як такі, що відповідають вимогам норм матеріального та процесуального права», - йдеться у постанові суду.

Нагадаємо, Концерн РРТ та цифровий оператор «Зеонбуд» не уклали договір на 2019 рік і намагаються це зробити через суд. У березні стало відомо, що Концерн РРТ погрожує вимкнути цифрове мовлення, якщо «Зеонбуд» не сплатить до 18 березня свій борг.  Однак згодом тогочасний голова Нацради Юрій Артеменко запевнив, що відключення не відбудеться.

Спір між двома операторами зумовлений тим, що вони не можуть домовитися про тарифи. У квітні Концерн РРТ запропонував «Зеонбуду» та медіагрупам «проміжні» тарифи, які дозволять компанії не бути збитковою при мінімальних операційних витратах (заробітна плата, податки, електрична енергія). Однак їх не підтримав цифровий оператор. 

Ілюстрація: korrespondent.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2680
Читайте також
15.03.2019 16:06
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 333
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду