Андрій Партика, Ocean Media: Ми пропонуватимемо StarLightMedia обслуговувати й інші сегменти, які група продає інхаус

Андрій Партика, Ocean Media: Ми пропонуватимемо StarLightMedia обслуговувати й інші сегменти, які група продає інхаус

3 Липня 2019
6363
3 Липня 2019
12:00

Андрій Партика, Ocean Media: Ми пропонуватимемо StarLightMedia обслуговувати й інші сегменти, які група продає інхаус

6363
Гендиректор сейлз-хаусу Ocean Media — про вплив двох виборчих кампаній на продаж реклами комерційних брендів, міру незалежності селера від StarLightMedia, короткий контракт із медіагрупою, можливості для розширення діяльності в умовах невеликої кількості незалежних телеканалів, продажі за 62 аудиторіями і якість телевізійної реклами.
Андрій Партика, Ocean Media: Ми пропонуватимемо StarLightMedia обслуговувати й інші сегменти, які група продає інхаус
Андрій Партика, Ocean Media: Ми пропонуватимемо StarLightMedia обслуговувати й інші сегменти, які група продає інхаус

Перше півріччя на рекламному ринку пройшло під знаком виборчої кампанії. Як вона вплинула на продаж реклами комерційних брендів та як вплине на неї літня парламентська кампанія, ми поговорили з гендиректором сейлз-хаусу Ocean Media Андрієм Партикою. Це його перше інтерв’ю після того, як StarLightMedia виділила свій сейлз-хаус прямої реклами в незалежну структуру, тож ми розпитали його також про міру цієї незалежності, короткий контракт, можливості для розширення діяльності в умовах невеликої кількості незалежних телеканалів, продажі за 62 аудиторіями і якість телевізійної реклами.

Андрію, сезон був незвичний, тому що збігся із виборчою кампанією. Розкажіть, будь ласка, як він минув.

– Ми дуже задоволені всім, що змогли зробити. Звісно, ринок вніс корективи, бо було дуже розпіарено, що в березні очікується такий високий попит на політичну рекламу, що для комерційної зовсім не залишиться місця і їй треба кудись тікати. Чесно кажучи, мене дивує, чому комерційні бренди з такою обережністю ставляться до політичної кампанії і вважають, що вона сильно впливає на їхній бізнес. Усі потроху знизили кількість куплених GRP; можливо, якісь бренди не вийшли в березні. Тому в нас був суперуспішний січень і, можна сказати, неуспішний березень. Ми йдемо на кілька відсотків нижче, ніж планували раніше. Але ринок зростає, й це позитивно. Остаточні підсумки можна буде підбити в кінці року, проте, думаю, він зросте в гривні на 23–25 %.

За ці п’ять місяців ми запровадили таку величезну кількість змін, що не всі ефекти навіть можемо відстежити. Ви знаєте, що ми змінили сезонні націнки для фарми, загальної категорії FMCG, напоїв. Ми почали продавати за 62 цільовими аудиторіями, а також перейшли від ручного розміщення баєрами на території агентств до автоматизованого розміщення нашим програмним забезпеченням. І тому наші цьогорічні сезонні збори дуже відрізняються від минулорічних на рівні помісячної динаміки: у квітні-травні — велике зростання, в березні — плюс кілька відсотків.

Зараз ми чекаємо на стабілізацію політичної ситуації, щоб можна було сказати, що побудовані нами економічні прогнози справдяться. Ми бачимо, що бізнес клієнтів зростає в різних категоріях та брендів по-різному. І фарма, і FMCG в цілому почуваються нормально. Не дуже добре виглядає алкоголь. Можливо, ми бачимо певне оздоровлення суспільства, а може, впливають зовнішні фактори — наприклад, ринок перетиснули акцизами й він пішов у тінь: чорний ринок не рекламується, але, тим не менше, конкурує за гаманці споживачів.

А політика в цей час стала категорією номер два?

– За перші три місяці року — можливо, так. Але ми політику не рахуємо. Політика — це доходи телеканалів, ми як сейлз-хаус її не продаємо. Це слабко прогнозований ринок. І ми не можемо якісно її оцінити.

Ви й раніше не продавали політичну рекламу?

– Закон говорить про те, що політична реклама в період агітаційної кампанії має бути куплена напряму в телеканалу. Тому офіційна частина завжди йшла через телеканали. StarLight Sales міг продавати якусь незначну частину, яка входила в рекламну квоту 9 чи 12 хвилин до старту періоду агітації, встановленого Законом України.

Для вас як для людини, котра продає рекламу комерційним брендам, і для ваших рекламодавців несподіваний достроковий старт парламентської кампанії — це хороший фактор чи поганий?

– Ми дуже залежні від макроекономіки. Тому стабілізація політичної ситуації в країні, під якою я маю на увазі утворення нової парламентської більшості, призначення прем’єра, впливатиме позитивно. Перенесення парламентських виборів на літо зблизило дистанцію між обранням президента і парламенту. Піврічний розрив, який існував досі, був не дуже зручним для країни.

З точки зору впливу на макроекономіку — так, завершення виборчого процесу означає надію на політичну стабілізацію. Проте чи не почали рекламодавці говорити, що знову політична кампанія і вони хочуть відтермінувати свої активності?

– Зазвичай, якщо ви програли сезон у торгівлі, то його не можна наздогнати. Подібні коливання — невеликі, вони притаманні не системним гравцям, а групі нерішучих, котрих небагато на рекламному ринку. Тому я не думаю, що це матиме суттєвий вплив. Суттєвий вплив матимуть наслідки цієї передвиборної кампанії. Раніше в нас запитували: «Частину комерційного ресурсу восени викуплять політичні кампанії. Чи буде у вас достатньо інвентарю, щоб продати його нам?» Тепер ми маємо на це відповідь: «Так, у нас його буде достатньо. Восени ефір буде очищений від політичної кампанії. Тому ласкаво просимо».

Але за угодами в нас і так уже планується досить висока розпроданість на осінь. Із 2014 року ми спостерігаємо, що клієнти значну частину комунікацій переносять на другу половину року. Я собі не можу цього пояснити — принаймні, динамікою їхньої виручки. Можливо, впливає фактор неможливості прогнозування української економіки, тому протягом року всі чекають якогось моменту, щоби зрозуміти, як буде з їхнім бізнесом. Цього року це теж спостерігається. Так що відсутність восени політичної кампанії — це хороші умови для нас.

Ви сказали, що під час політичної кампанії можуть призупиняти свою рекламу невеликі несистемні гравці. А як щодо GlaxoSmithKline? Це великий системний гравець, який скоротив свої обсяги реклами навесні, як кажуть аналітики, через політичну рекламу.

– Я по GlaxoSmithKline не знаю такої проблеми: вони рекламуються і їхній бізнес зростає шаленими темпами, плюс 40 % у грошах. У нас не виходить «Берлін-Хемі». Якесь комерційне рішення завжди можна пояснити політичною кампанією. Але я не думаю, що це випадок «Берлін-Хемі». Ця компанія в багатьох категоріях розвивається повільніше за фармацевтичний ринок. І така проблема виникає з нею не вперше. Вона якимось чином пов’язана зі сприйняттям ситуації їхнім центральним офісом у Німеччині. Кореляція з політичною кампанією тут нульова. Як може бути пов’язано вживання «Мезиму» і політичної кампанії? Хіба що потрібно більше «Мезиму» через стрес. (Сміється.)

До речі, я чула цікавий відгук на те, що ви почали продавати за 62 аудиторіями: це дуже приваблює клієнтів, тому що вони прагнуть максимально таргетовано досягати своєї аудиторії, але ви встановили такі коефіцієнти, що фактично заробляєте стільки ж, як якщо би продавали за класичною аудиторією.

– Ocean Media — молода компанія, змін відбулося дуже багато. І ми змогли запустити не всі сервіси, які потрібні клієнтам. Дуже часто клієнти не можуть сказати, що їм потрібно, і треба це передбачити, випередити їхні очікування. Справді, в нас є система різних коефіцієнтів. Це була перехідна модель. У майбутньому ми хочемо її спростити і звести все до дуже простого аукціону: якщо на цьому тижні зайшов якийсь великий рекламодавець, то всім доведеться або заплатити трошки більше, або вийти менше.

Ми хочемо розпочати відкрите обговорення якості розміщення на телебаченні і створити групу ініціативних людей, які знають, чого хочуть рекламодавці. Це буде публічний стрим підвищення якості.

Які проблеми є тепер із цією якістю?

– З моєї точки зору, проблем немає. Просто, розумієте, відбулася така кількість змін, що люди якийсь час звикали до них. А перша реакція на зміни — досить часто консервативна. Ми навіть якийсь час не міряли рівень задоволеності тими змінами, які самі запропонували, тому що було певне зрозуміле тертя: через організаційну перебудову не все в нас працювало ідеально, не було готове програмне забезпечення, десь щось було недообраховано. Зараз я вважаю, що всі ці організаційні моменти вже налагоджені. Коли протягом якогось часу люди відчуватимуть стабільність, можна буде й поміряти, як вони до всього ставляться. Я думаю, що за результатами півріччя ми вже проведемо такі експертні зустрічі.

Зараз ми почали коло інтерв’ю із крупними рекламними групами: що вони бачать у майбутньому, як ставляться до телевізора. Їхні відповіді містять багато інформації на користь телебачення. І в них є очікування: наприклад, що фіксована позиція повинна розміщуватися безпосередньо близько до тіла програми, не відмежовуватися від нього анонсами, й тільки тоді за неї варто платити надбавку.

Також за останні десять років клієнти не коригували свою методологію використання телебачення, тоді як за цей час багато що змінилося. Інформаційний потік на споживачів виріс у рази — від SMS та месенджерів і до фотографій, які вони роблять. Я зараз говорю не тільки про використання соціальних мереж; інформації в принципі стало набагато більше. Тому, на мою думку, треба робити зміни в системі планування, розрахунку об’ємів, кількості контактів. У людини не дві голови — одна для перегляду телебачення, друга для іншої інформації. Весь інформаційний потік спрямований в одну точку. Тому, якщо хтось хоче, щоби споживачі реагували так само, як десять років тому, йому потрібно, напевно, збільшувати ваги. А зараз є тенденція до скорочення хронометражів. І виходить так, що за звітами в рекламодавця нібито все класно: контакти є, частоти є, охоплення є. Але він скоротив кількість секунд, протягом яких споживачі контактували з рекламою. Скорочення тривалості роликів знижує їхній вплив на споживачів. Ніби зоптимізував бюджет, але мені здається, що це все одно як сім шапок із однієї шкурки.

Візьмемо коло питань, які ви щойно перелічили. Припустимо, ви дійшли висновку, що в них потрібно щось змінювати. Чи все це у вашій владі на етапі медіапланування? Чи потрібно буде переконувати телеканали теж якось змінюватися?

– Насправді, я зараз звертаюся до клієнтів. Якщо вони хочуть, щоби споживач їх помітив, треба зрозуміти, що формально він зараз бачить ту саму рекламу, але для того, щоб він міг зреагувати на неї емоційніше, потрібна більша частка голосу всередині телевізійної реклами, в загальному інформаційному потоці. І тому, хай як банально це звучить, потрібно в цілому збільшувати об’єми.

Крім політичної кампанії, цей рік також незвичайний і особисто для вас, для вашої компанії. Ви вийшли зі складу StarLightMedia. Думаю, ви знаєте, що злі язики подейкують, ніби це був не до кінця справжній відхід від StarLightMedia, а маневр проти претензій із боку Антимонопольного комітету. І що такі самі маневри зробили «Медіа Група Україна» та Inter Media Group, але публічно цього не підсвічували. Прокоментуйте це, будь ласка.

– Нещодавно ми обговорювали побудову інноваційних процесів у різних компаніях. І один із коучів сказав, що українці більше схильні до критики, європейці — менше, а американці завжди починають із того, що спочатку похвалять, підтримають. Я розумію, що вам легше будувати рейтинг на таких темах. Ми розвиваємо нову сучасну компанію Ocean Media, яка незалежна від StarLightMedia, є її партнером та дуже хоче й далі співпрацювати з цією медіагрупою. Я думаю, що ми залишимося лідером ринку і, чесно кажучи, зацікавлені в тому, щоб у StarLightMedia і не було своїх сейлів. Ми будемо пропонувати обслуговувати й інші сегменти, які зараз StarLightMedia продає інхаус.

Я запитую не для того, щоби покритикувати, і не для рейтингу, хоча він нам, звісно, потрібен. Просто хочу розпитати вас про створення Ocean Media і намагаюся позначити відправну точку. Що змінилося особисто для вас зі створенням Ocean Media?

– Я вже 19-й рік у телевізійній індустрії і за цей час змінив багато позицій — від маркетинг-директора телеканалу ICTV до маркетинг-директора холдингу, а потім — до створення компаній StarLight Brand Content і StarLight Sales, які стали лідерами ринку. І мені потрібен внутрішній перезапуск. По суті, ми створили очищену компанію, яку хочемо зробити ідеальною з точки зору її бізнесової позиції та яка була би зручною для клієнтів — покупців реклами. І в даному випадку я маю більше можливостей реалізовуватися як менеджер. У нас трошки інші швидкості, ніж у StarLightMedia, оскільки наша компанія не така велика, усього сто людей. У мене завжди багато ідей, і тут я можу реалізовувати їх із більшим рівнем свободи. Я дякую StarLightMedia за угоду, яка створює можливість усе це робити.

Всі бачили фільм «День бабака», коли щодня відбувається те саме, — це нудно. Тому всі ці зміни цінових політик та команди мені цікаві й надихають. Хай як банально це звучить, але ми маємо виклик із боку діджитал-гігантів, які претендують на частину рекламного ринку (Facebook, Google). Телебаченню і продажам телевізійної реклами треба змінюватися. І я готовий ці зміни запропонувати. Це, власне, те, що ми почали у 2019 році в Ocean Media.

У складі StarLightMedia були StarLight Sales і StarLight Brand Content. Та частина персоналу, яка входила в StarLight Sales, перейшла в Ocean Media цілком і це і є ті сто людей, про яких ви сказали? Чи відбувся перерозподіл персоналу?

– У нас досить багато нових людей. Вони з різних компаній. У нас не дуже висока ротація, але в Ocean Media прийшло менше половини людей зі StarLight Sales.

StarLight Brand Content очолює Андрій Тюлєнєв — наскільки мені відомо, цей внутрішній сейлз-хаус продовжує продавати ті самі послуги, які продавав, коли ним керував я. За нашою угодою з медіагрупою, Ocean Media купує часову рекламну квоту, яка розповсюджується тільки на продажі прямої реклами. Всією рештою за межами цієї квоти — 92 % часу — телеканали можуть розпоряджатися самі, звісно, з урахуванням обмежень на рекламному ринку. Раніше телеканали делегували частину своєї квоти StarLight Brand Content. Наскільки мені відомо, зараз відбувається те саме.

І ви продаєте рекламу на СТБ, Новому каналі, ICTV, М1, М2, «Оце»?

– Так.

Я уточнюю, бо як людина, яка із самого початку відстежує процес трансформації StarLightMedia, можу сказати, що це непросте завдання. М1 та М2 не увійшли до процесу трансформації. У мене є дуже юридичний коментар від StarLightMedia із цього приводу: «Телеканали М1 та М2 не входять до периметру прямого управління медіагрупою. Управління ними здійснюється іншими партнерами, тому й до проекту “Трансформація” вони не входять».

– Тоді ви все знаєте.

Ви стали директором Ocean Media в середині жовтня. А прес-реліз про те, що ви підписали контракт на продаж реклами на телеканалах StarLightMedia, був у грудні. Протягом цих півтора місяця хтось продавав рекламу на каналах групи?

– Все одно велися перемовини. Ви ж розумієте, що договір не з’являється в момент релізу. Я не збирався й надалі не збираюся йти з цього ринку. Просто в Україні немає такого кола незалежних телеканалів. Але ми постійно дивимося, з ким іще можна працювати.

Контракт між Ocean Media і StarLightMedia підписаний на рік. Чому так і чи комфортно це для вас, ураховуючи, що це єдиний інвентар, який ви продаєте?

– Ми сподіваємося, що цього року підпишемо продовження. Я б із задоволенням підписав і на п’ять років, але для цього потрібна воля двох сторін. Я думаю, що група має бути задоволена нашою роботою.

Група не найняла комерційного директора? Вона збирається це зробити?

– Наскільки мені відомо — ні.

Група переживає колосальну трансформацію. Це величезне зусилля і зміна команд як на середньому рівні, так і на верхньому. Я думаю, що це комфортна ситуація — мати стабільного партнера, як Ocean Media, який закриває ціле коло питань. Тому що якщо ще й продажі трансформувати радикально, то тоді вже неясно, які там острови стабільності.

Насправді медіагрупа проходить через дуже велику трансформацію, дуже значні зміни. Вони в міру ризиковані, але водночас і безальтернативні. Я вважаю, що глибина трансформації має бути ще більшою. Напевно, так і буде. Тому що крім таких викликів, як економіка телеканалів, є ще виклики майбутнього.

Я думаю, що і трансформація в StarLightMedia, і політична кампанія трохи вибиває ресурс менеджменту медіагрупи. Тому що якби була політична воля, можна було би досить швидко вирішити питання піратства (починаючи з 2015 року, «Чисте небо» активно вживає антипіратських заходів — лобіює законодавство, співпрацює з поліцією, — проте піратство лишається дуже масовим явищем. — Авт.). Україна — досі один із найбільших піратів у світі. В управління країною прийшли менеджери, які це дуже добре розуміють. Можливо, вони швидко закриють це питання. Зараз їм треба сформувати позицію у владі. Тому вибори — перший пріоритет. Коаліція — другий. Прем’єр — третій. А тоді, можливо, й до піратства дійде час.

Загалом у країні все добре, бізнес розвивається, і дуже сподіваємося, що зміни — на краще. У людей є гроші. Вони нарешті у валюті заробляють так, як у 2014 році. Нещодавно я прочитав статтю Ярослава Грицака і для мене було відкриттям, що революції зараз відбуваються не тоді, коли люди живуть погано, а коли вони живуть добре й коли середній клас має час подумати, що не так і де ж його свобода. Мені здається, що ця зміна в нашій країні відбувається в такий момент.

Мені було цікаво почути від вас, що ви думаєте про можливість перебрати на себе частину того, що зараз StarLightMedia продає інхаус. У них є спонсорство й інтернет. На що з цього ви поглядаєте?

– Якщо чесно, поки що рано про це говорити. На те ще треба добра воля StarLightMedia.

Насправді, навіть якби ви цього не сказали, в мене було би таке припущення. Тому що я знаю вас як людину, яка завжди не тільки працює над поточними завданнями, але й дивиться за периметр. Колись давно у вас була ідея створити газетний сейлз-хаус...

– Це було більше десяти років тому. Потім ми порахували обсяг цього ринку, альтернативний до оцінки Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК), який у рази нижче по факту, і нам одразу стало нецікаво.

І я знаю, що колись ще у складі StarLightMedia ви думали над тим, щоби зосередити у StarLight Sales і продажі інтернет-реклами медіагрупи. Було таке?

– Ми ж починали ці продажі. Світлана Могилевська, яку я запрошував на роботу, досі ключова людина в StarLight Digital Sales (COO. — Авт.). Просто на той момент у StarLightMedia не було ані стратегії розвитку в інтернеті, ані жодної підтримки, й мікробюджет на команду продавців. Будь-яка спроба впровадити нові послуги на ресурсах телеканалів перетворювалася на пекло. Ми з Іваном Кучеренком, який працював у нас на той момент (діджитал-продюсером у StarLight Sales і StarLight Brand Content. — Авт.), намалювали стратегію на 30 слайдів, що треба змінити в самій StarLightMedia, але це взагалі було не в пріоритеті. Тоді цей напрямок вирішили будувати окремо від нас. Я думаю, що у StarLightMedia все ще великий потенціал в інтернеті.

Чи маєте ви наміри розширювати свою діяльність на інтернет-інвентар за межами групи?

– На початку року ми провели опитування клієнтів і побачили, що в частині якості вони хочуть мати спільну угоду «телебачення + інтернет». Від частини клієнтів у нас є запит надати оцінку, чи ефективно для них купують інтернет. Іншими словами, ми поки що в цьому напрямі не рухалися, але ринок так змінюється, що клієнти очікують від нас подібного сервісу. Це більше стосується Star Up Agency, тобто прямих клієнтів. Зараз ми думаємо над тим, чи варто — і, скоріше за все, що варто — цій агенції будувати ще й діджитал-сервіс. Зараз вивчаємо собівартість заходу на цей ринок — наскільки там сформувалися гравці.

Інтернет-ринок — доволі специфічний. Як кажуть діджитал-агенції, їхнім конкурентом може бути хлопчик, який сидить у Польщі й за невеличку зарплатню вирішує для клієнтів серйозні питання. Рекламодавці довіряють нам у тому сенсі, що тут не зникають гроші і за них їм завжди будуть надані послуги. Також потрібно працювати із запитом клієнтів на компліментарність розміщення в інтернеті й на телебаченні. Я прочитав у Harvard Business Review про таке поняття, як безшовне обслуговування клієнта: чи він зайшов до магазину, чи на сайт, чи й туди, й туди в один і той самий день — у нього має бути дуже легка комунікація з усіма каналами до того моменту, коли він здійснить фінальну покупку.

У наших клієнтів є запит на безшовну комунікацію з їхніми споживачами. Якщо раніше маркетологи писали окремі інтернет-стратегії, то тепер багато хто з них ставить під сумнів їхню доцільність: стратегія може бути тільки одна — комунікаційна. А реалізувати її можна за допомогою різних каналів комунікації: телебачення, інтернету, листівок, оголошень на вході в під’їзд чи ще чогось.

До речі, ми отримуємо багато цікавої для нас експертної інформації — зокрема, про те, що задеклароване інтернетівське охоплення при нормальному таргетингу зменшується до 12–15 % на тиждень. Тобто агенції кажуть, що про половину споживачів, які зараховуються в охоплення, вони нічого не знають: ані віку, ані статі, ані доходів і так далі.

Індустріальний телевізійний комітет (ІТК) розповів, що в 2021 році хоче почати вимірювати телеперегляд нетелевізійними домогосподарствами. Я бачу два аспекти цієї історії. По-перше, збільшується кількість таких домогосподарств, які при цьому, вочевидь, дивляться телевізійний контент і їх не хочеться втрачати. По-друге, це може стати моментом, коли рекламодавці отримають можливість зіставляти перегляд телебачення та інтернету, і в цей момент може стати доцільним продавати їх разом. Ви думаєте про це?

– Я не знаю всіх внутрішніх процесів в ІТК. Звісно, я давно на ринку, з усіма спілкуюся, знаю фази, які були, є й можуть бути. Наскільки мені відомо, це досить дороге задоволення — вимірювати, що споживають вдома через роутер. Потрібні десятки мільйонів гривень. І індустрія поки що не може на це наважитися. Це рішення реалізовано тільки в деяких країнах світу, зовсім не в багатьох. І немає факту такого спільного продажу. Чисто утопічно, таке дослідження знімає питання, як не платити двічі за одну й ту саму аудиторію. Зараз це дублювання визначається виключно експертно на базі математичних моделей. І в кожного ця модель своя. Тобто, по-перше, вона нелегітимізована для ринку, а по-друге — вона забезпечує сумнівну точність.

Росія — доволі специфічна країна. Але, наскільки мені відомо, в Москві є таке вимірювання. І воно непублічне для ринку. Ми через експертів не змогли добути його дані. Попередні розмови були очевидними: молодіжні програми мають більше переглядів в інтернеті, а орієнтовані на старшу аудиторію — менше. Але з того, що нам відомо, в онлайні взагалі не так багато дивляться відео, як про це заведено думати. Є інформація від представників одного великого мобільного оператора, що 70 % їхнього трафіку не за часом перегляду, а саме за обсягом скачування — це відео. Але відео самі по собі — важкі файли, отже час перегляду суттєво менший.

Ми плануємо працювати з мобільними операторами, спробувати зібрати, що в них є. Можливо, якась синергія наших і їхніх даних має перспективи для нових сервісів для клієнтів.

І дякую, що нагадали. У той момент, коли Світлана Калініна (керуюча партнерка Kwendi Media Audit. — Авт.) порушила питання про кількість людей, які не мають телебачення, я попросив, щоби в установчому дослідженні показали, хто ж ці люди. Частина з них не має грошей, щоби купити телевізор. Частина не може його дивитися з релігійних міркувань. Тільки половина з цих 6 % чи 7 % — люди, які дивляться телевізійний контент в інших джерелах.

У Києві їх майже 10 %. Просто в Києві більше незабезпечених людей без телевізорів? Це я зараз продовжую вашу думку. (Сміється.)

– Серед них є частина людей, які споживають контент на інших платформах, а є ті, хто зовсім не може дозволити собі купити телевізор. Це не моя точка зору. Це результати установчого дослідження, яке проводить ІТК у 4406 домогосподарствах, вибірка репрезентативна для всіх теледомогосподарств України).

Є інша проблема. Коли я дізналася, що мільйон переглядів на ютубі українською аудиторією — це $600 паблішеру доходів із реклами, я трошки засумувала. Тобто потрібна стратегія монетизації. Ми бачимо, що робить «1+1 медіа»: створила свою платформу «1+1 video», забирає контент із ютуба, намагається його продавати, виставляє геотаргетування, коли навіть «Світ навиворіт» можна подивитися тільки в Україні…

– Я думаю, що це правильний шлях. Напевно, що StarLightMedia теж піде таким шляхом — тим більше, що в неї вже є «Телепортал». Ютуб — досить складний технологічний конкурент. Спробувати створити сервіс, не гірший за нього, — це завдання. Але я не вважаю, що воно неможливе. Є країни, де професійний локальний контент у ютубі відсутній. І я думаю, що такий підхід був би чудовим захистом українського ринку. Але найкращий сценарій — якщо місцеві гравці об’єднаються і зроблять спільну платформу з локальним контентом. І бажано, щоб вона була технологічно зручною. Українські правовласники час від часу говорять про те, що така платформа потрібна, але наразі кожен створює щось своє. А споживачі в цей час не чекають, а якось споживають цей контент.

Пам’ятаєте, ми з вами зустрічалися восени й говорили про конфлікт довкола підрахунку ВРК обсягів ринку інтернет-реклами? Закінчилося все тим, що я би назвала компромісом: ВРК розділила потічок інтернет-грошей на два, тобто не визнала, що вона щось неправильно рахувала, але зменшила оцінку обсягів медійної інтернет-реклами. Чи задоволені ви цим результатом?

– Знаєте, я ще жодного разу не бачив, щоби ВРК визнала, що вона щось робила неправильно. Зазвичай, якщо було виявлено помилку, вони планово й органічно виправляють її з року в рік. Здатність визнавати помилки — це, можливо, та риса, якої треба знову набути ВРК. Ми ж бачимо, що, наприклад, економічні прогнози великих європейських компаній змінюються, причому досить сміливо.

Прогнозувати обсяги інтернет-реклами не так уже й складно, хоча й складніше, ніж телевізійної — тому що немає моніторингу всіх послуг і ніхто насправді не знає, були вони чи ні. Найближчим часом ми почнемо надавати прогнози ринку від нашого нового аналітичного центру Ocean Media Research. За нашими даними, інтернет-ринок у поточній оцінці ВРК вдвічі перевищує реальний — якщо враховувати пошук, медійну рекламу і все на світі.

Найбільша проблема прогнозів ВРК в тому, що похибка є по всіх ринках — не тільки інтернет-ринок, але й телевізійний, і радіоринок гіперболізовані, вони трошки більші, ніж є насправді. Але кожен із них різною мірою завищений і подвоєння ринку інтернет є рекордним завищенням. Це просто перестало було статистикою, якій можна довіряти.

Розкажіть, будь ласка, про Ocean Media Research. Це буде аналітична компанія, яка надаватиме послуги ринку назовні, чи це буде виключно ваша внутрішня структура?

– Фактично Ocean Media Research — це аналітика, яка в нас уже є. Оцінка ринку, рекламодавців, медіа. Просто ми будемо ділитися з ринком частиною інформації, яку збираємо для себе. У нас є сервіси для клієнтів, більшою мірою ними опікується Star Up Agency. Свою аналітику ми робимо й на макро-, й на мікрорівні: аналізуємо й економіку у країні, й використовуємо наші знання про телевізійний бюджет, купуємо моніторинги медіа, вивчаємо продажі рекламодавців, а також додаємо менш офіційні джерела. Тобто наша оцінка ринку — завжди аналітично-розрахункова, це не просто інтерв’ю з топ-менеджером, як справи в його компанії. Ми зацікавлені в тому, щоб були додаткові джерела оцінки ринку, і якщо раніше ми цю інформацію надавали тільки ВРК, то тепер викладатимемо її напряму для користувачів.

Не продаватимете, а просто викладатимете, щоб ринок був прозорішим?

– Так. Сподіваюся, що з часом ми зможемо об’єднати й інших учасників ринку, які теж мають альтернативну точку зору на його розвиток.

Фото: Олексій Чумаченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6363
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду