Комітет свободи слова підтримав проект щодо процедури обрання членів Нацради

Комітет свободи слова підтримав проект щодо процедури обрання членів Нацради

15 Травня 2019
1560
15 Травня 2019
17:30

Комітет свободи слова підтримав проект щодо процедури обрання членів Нацради

1560
Рішення ухвалене на засіданні комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 15 травня.
Комітет свободи слова підтримав проект щодо процедури обрання членів Нацради
Комітет свободи слова підтримав проект щодо процедури обрання членів Нацради

Члени комітету з питань свободи слова та інформаційної політики підтримали проект Закону №10268 про внесення змін до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо вдосконалення конкурсної процедури, внесений народними депутатами Владиславом Севрюковим, Дмитром Стеценком, Ольгою Черваковою, Оленою Кондратюк, Григорієм Шверком.

Комітет рекомендував парламенту ухвалити цей проект за основу та в цілому.

Нагадаємо, законопроект №10268 зареєстрований в парламенті 26 квітня 2019 року, він має вдосконалити конкурсну процедуру обрання членів Нацради. Зокрема проектом закону пропонується:

1.  Частину першу статті 5 викласти у редакції: «1. Верховна Рада України призначає членів Національної ради на альтернативній основі. Припинення повноважень члена Національної ради відбувається відповідно до постанови Верховної Ради України.».

2. Частину другу статті 5 викласти у редакції: «2. Не пізніше як за три місяці до закінчення строку повноважень члена (членів) Національної ради, призначеного (призначених) Верховною Радою України або протягом трьох днів з дня дострокового припинення ним (ними) повноважень, комітет Верховної Ради України, до компетенції якого віднесені питання телерадіомовлення, оприлюднює через засоби масової інформації та направляє депутатським фракціям і групам у Верховній Раді України оголошення про відбір кандидатур на посаду члена (членів) Національної ради. Пропозиції щодо кандидатур приймаються зазначеним комітетом протягом 21 дня з дня оприлюднення оголошення. Суб’єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді України та/або громадські об’єднання у галузі діяльності засобів масової інформації.».

За словами члена Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Григорія Шверка, у законопроекті мова йде про терміни проведення конкурсу на посади членів Нацради: «За законом повноваження членів Нацради діють п’ять років. Після цього, за законом, ми маємо провести процедуру відбору нових членів Нацради від парламенту. Ця процедура триває 2-3 місяці. Це означає, що упродовж трьох місяців регулятор не може працювати. Тому законопроект спрямований на те, щоб робота Нацради була безперервною».

Втім, члени Нацради, в яких завершується термін повноважень, інколи продовжують їх виконувати до обрання нового складу. На це пан Шверк зазначив, що це не прописано в законі: «Наразі до будь-яких рішень Нацради після того, як спливає термін повноважень її членів, можуть бути претензії».

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики планував розглянути завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України 24 квітня. Однак переніс розгляд цього питання.

За парламентською квотою членами Нацради працюють перший заступник голови Ольга Герасим’юк, відповідальний секретар Олександр Ільяшенко та Олег Черниш. Усі вони призначені постановами Верховної Ради від 4 липня 2014 року. Тобто термін їх повноважень закінчується влітку.

Нагадаємо, 4 травня Петро Порошенко своїм указом звільнив Юрія Артеменка з посади члена Нацради і призначив на його місце завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка.

Перша заступниця голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, яка за відсутності голови має виконувати його обов’язки, не стала відкривати чергове засідання Нацради, призначене на 10 травня, оскільки вважає звільнення голови Нацради Юрія Артеменка неналежним чином оформленим.

Також на засіданні члени Комітету заслухали звіт правоохоронців про розслідування побиття 4 травня 2019 року у Черкасах журналіста Вадима Комарова. Як повідомив заступник начальника головного слідчого управління Нацполіції Степан Довгунь, триває розслідування, одна з версій – напад пов’язаний із журналістською діяльністю Вадима Комарова.

Нагадаємо, 4 травня о 9:30 черкаські патрульні отримали повідомлення, що в центрі міста виявлено чоловіка з травмою голови. Ним виявився місцевий журналіст і відеоблогер Вадим Комаров. Його відвезли до лікарні та прооперували, журналіст знаходиться у комі. Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження за фактом нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова зі статті «Умисне тяжке тілесне ушкодження» на статтю «Замах на умисне вбивство».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду