Детектор телерейтингів: Хто  став лідером у день виборів?

Детектор телерейтингів: Хто став лідером у день виборів?

15 Квітня 2019
3385
15 Квітня 2019
14:30

Детектор телерейтингів: Хто став лідером у день виборів?

3385
У березні рейтингові батли не оминули виборів. У топі уваги глядачів були не лише серіали, а й передвиборчі телемарафони. «Україна» зберегла своє лідерство в березні, але поступилася першим місцем у день виборів за комерційною аудиторією. Політична реклама зумовила скорочення активності з боку комерційних рекламодавців на 39%. «Детектор медіа» в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine) продовжує публікувати щомісячні огляди показників телеперегляду українського ТБ.
Детектор телерейтингів: Хто  став лідером у день виборів?
Детектор телерейтингів: Хто  став лідером у день виборів?

Для початку пропонуємо вгадати лідерів березня та найкращі трансляції:

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у лютневому огляді порівнюємо із січнем 2019 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»). Тижні січня: дев’ятий тиждень (1–3 березня), десятий тиждень (4–10 березня), одинадцятий тиждень (11–17 березня), дванадцятий тиждень (18–24 березня) та тринадцятий тиждень (25–31 березня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення топ-шістки каналів в огляді використовувалися дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті «Медіаняня».

Зростання у березні за комерційною  аудиторією «18–54, 50 тис.+» мали канали, які значну увагу приділяли суспільно-політичному напрямку: «1+1», ICTV та «Інтер», а також СТБ та ТЕТ.  Продовжують падати показники Нового каналу.

За аудиторією 18+ зростали усі канали топ-шістки, окрім Нового та СТБ.

«Україна»: телекіно й ток-шоу про питну воду

Телеканал «Україна» лишався вірним собі та серіалам і телефільмам. Середня частка упродовж місяця була стабільною. Топ найрейтинговіших програм за березень досить показовий. Канал продовжує успішно програмувати у вихідні – шість трансляцій художніх фільмів у переліку найкращих програм транслювалися саме в неділю. Також високі показники мали серіали «Серце матері» та «Сонячний листопад». Обидва серіали вийшли на каналі в березні у вечірньому праймі (слот 21:00–23:00) і підняли його показники. Інших змін у сітці прайму не відбувалося, вечір «України» досить стабільний: передпраймовий серіал «Таємниці», новини «Сегодня», ток-шоу «Говорить Україна» та серіальна лінійка. Раніше такі ж тематичні блоки в праймі мав канал «Інтер».

У топ найкращих трансляцій «України» потрапили й випуск ток-шоу «Головна тема» за 10 березня (темою ефіру була питна вода), і талант-шоу «Дивовижні люди».

А от футбол (відбірковий тур чемпіонату Європи Португалія – Україна) новини, суспільно-політичне ток-шоу, передвиборчий марафон.

«1+1»: програмування під одного кандидата

День виборів – 31 березня став тріумфом «1+1». Канал у цей день здобув першість за комерційною аудиторією («18–54, 50 тис.+»). З часткою 13,22%. Тоді як «Україна» мала лише 10,3%, а ICTV – 9,21%. Марафон у день виборів «ТСН. Вибір країни» став найрейтинговішою трансляцією місяця для каналу та випередив аналогічні проекти конкурентів. Канал «вражав» форматом – трьома виїзними студіями на свіжому повітрі, власним екзит-полом та ексклюзивним коментарем кандидата та шоумена Володимира Зеленського.

Також у березні канал був примітний трансляцією «Слуги народу», іншими проектами «Студії Квартал 95» та розслідуваннями «Українських сенсацій» щодо президента-кандидата Петра Порошенка. Усі ці програми ввійшли в топ каналу.

«Слугу народу» канал транслював із початку березня. Перші три тижні щонеділі, далі з 18 березня серіал (другий сезон «Від любові до імпічменту») вийшов у вечірньому праймі замість серіалу «Школа. Випускний». Серіал підвищив частку слоту (тоді як «Школа», що стартувала в цьому слоті після «У неділю зілля копала» знизила його). Але справжньою родзинкою став останній сезон «Слуги народу» (із символічною назвою «Вибір»), який канал поставив упритул до виборів. Остання серія пройшла у п’ятницю 29 березня, напередодні «дня тиші». Це при тому, що зазвичай у вечірньому праймі п’ятниці «1+1» має інше програмування, а серіали транслюються з понеділка по четвер. Найвищі показники мали прем’єрні серії 27 березня (20% за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+»), далі показники знизилися суттєво (28 березня – частка 15,62%, 29 березня – лише 12,09%).

Ще однією новинкою сітки став спецпроект гумористичного шоу «Квартал твоєї мрії». До речі, «Вечірній квартал» із Володимиром Зеленським 30 березня у «день тиші» канал показував удень (16:30) та у вечірньому праймі о 20:25. На сайті канал анонсував його як «Вечірній Квартал – проект студії "Кварталу 95" у форматі інтелектуального гумору». А в день виборів канал у своїй сітці міксував новини з кінопоказом («Втеча з Шоушенку», «Джентельмени удачі», «Операція "И" та інші пригоди Шуріка») і не відмовив собі в задоволені після основного блоку виборчого марафону показати «Голос країни», який також потрапив до топу найкращих програм.

ICTV: вибори, гумор і серіал про собаку

У березні ICTV був активний у суспільно-політичному напрямку. Окрім новин та телемарафонів, канал запустив окремий проект із серією інтерв’ю з кандидатами «Про головне» (виходив о 22:40 після серіальної лінійки). В ефір вийшло шість випусків. Із них найрейтинговішим був за 22 березня, коли гостем проекту став Володимир Зеленський (частка 15,06% за «18–54, 50 тис.+»), цей випуск посів перші позиції у топі. А от найнижчі рейтинги мав випуск програми за участю Анатолія Гриценка (частка майже удвічі нижча за середню 4,65%).

Загалом показники проекту не дотягнули до середніх каналу в березні. Стабільно високі показники має аналітичний тижневик із Оксаною Соколовою.

У сітці вечірнього прайму замість серіалу «Розтин покаже» зайшов «Фантом», який знизив показники слоту. Однак уже за тиждень його змінив «Пес-4», який став вдалою прем’єрою для каналу: не лише підняв показники слоту, а й увійшов у топ трансляцій місяця. Цей серіал на замовлення ICTV знімає продакшн Pro TV. Перший сезон стартував ще у 2015 році.

Ще однією прем’єрою каналу стало продовження реаліті-шоу «Богач-Бідняк». Проект  виходить щопонеділка у вертикальній лінійці о 20:20 замість програми «Прорвемось!». Але його показники в березні не дотягнули до середніх каналу (7,31% за комерційною аудиторією).

Найкращою програмою місяця каналу стало «Дизель-шоу», що свідчить про стабільний інтерес українців до гумористичних проектів. При цьому показники найпопулярнішого випуску березня майже такі, як в топового випуску «Вечірнього кварталу». Тобто проект закріпився як альтернатива шоу «Кварталу».

СТБ: серіальний реванш

СТБ продовжує демонструвати всі принади свого серіального вектора. «Кріпосна» очолила топ кращих програм каналу з часткою понад 20%. Останній тиждень показу став найбільш успішним для СТБ: «Кріпосна» мала частку 18,9%, а сам канал взяв частку 9,9% і випередив ICTV та «1+1» за комерційною аудиторією і посів другу сходинку.

Серіали, які зайшли у вечірній прайм після «Кріпосної» («Зоя» та «З вовками жити»), звісно, знизили його показники, але все одно стали успішними трансляціями для каналу. Про що свідчить і топ місяця.

Зрештою канал запустив увечері ще одну серіальну лінійку о 22:50: замість шоу («Один за всіх», «Детектор брехні» та «Слідство ведуть екстрасенси») вийшов серіал Оксани Байрак «Пізнє каяття», а згодом його змінило «Подвійне життя» Star media.

Стабільними та високими в березні були показники брендових шоу СТБ «Холостяк» та «Мастер-шеф», який у цьому сезоні виходить у вечірньому праймі суботи.

Аудиторія каналу в березні за статево-віковими показниками стала ближчою до каналу «Україна».

Також цього місяця, попри свою відстороненість від політичних проектів, канал запустив годинний спецвипуск «Вікон-новин» у неділю о 20:00, але його показники не дотягнули до середніх. І в день виборів канал поступився не лише «1+1», ICTV, а й Новому каналу.

Новий канал: успішний кінопоказ, неуспішні реаліті та шоу від «Квартал 95»

31 березня Новий канал запропонував альтернативне програмування іншим топ-мовникам, які уважно стежили за виборчим процесом, і впродовж дня транслював художні фільми та мультфільми. З 18:20 по 1:25 виходили «Боги Єгипту», «Принц Персії» (обидві стрічки у топі найкращих програм місяця), «Каблучка Намейса» і завершила вечір стрічка із показовою назвою «Без сну». Зрештою канал зібрав цього дня досить високі показники й навіть випередив ICTV за аудиторією 18–54, вибірка «Вся Україна».

А от у решту днів упродовж березня Новому не щастило. Частка каналу продовжує стабільно падати. Власне, канал один із небагатьох спробував побудувати вечірній прайм буднів на основі власних соціально-розважальних реаліті-шоу. Зрештою з вертикальної лінійки о 19:00 показники вищі за середні по каналу мало лише «Хто зверху». А от прем’єри «Подіуму» та «Ревізора магазинів» узяли в середньому лише  4,51% та 4,64% за «18-54, 50 тис.+», також до середніх не дотягнуло реаліті «Заробітчани» (в середньому 6,3% за комерційною аудиторією, високу частку понад 9% мав лише випуск за 26 березня).

Справжнім провалом стала прем’єра серіаліті «7Я Рози», яке вийшло о 22:00, знизила частку слоту вдвічі й недовго протрималася в ефірі. Вже за тиждень канал змінив серіаліті на кінопоказ.

Художні фільми наразі дають каналу найвищі показники. Про що свідчить і топ за березень.

Ще одною примітною прем’єрою каналу став гумористичний імпровізаційний проект Improv Live Show виробництва студії «Квартал 95». Особливість проекту в тому, що він не має чіткого сценарію, а побудований на імпровізації та спілкуванні з глядачами у залі, а також зірковими гостями. Він стартував 29 березня о 19:00. І за комерційною аудиторією взяв частку на рівні середніх каналу (6,82%)

За 14–49 показники проекту вищі і ймовірно Новий надалі посилить співпрацю з «Кварталом 95», який якраз уміє готувати контент для молодої аудиторії.

«Інтер»: марафон, радянсько-мексиканська класика та  душа Олега Вінника

Найкращою трансляцією  місяця на «Інтері» став виборчий марафон 31 березня – частка 7,9 за колмерційною аудиторією. Канал розпочав його замість новин о 20:00 з оголошення  результатів екзит-полів, і він тривав до 23:30. Передував марафону показ радянської класики: «За двома зайцями», «Пес Барбос і незвичний крос» і «Іван Васильович змінює професію». Остання стрічка в топі найкращих програм. Як наслідок у день виборів канал мав трохи вищу частку за середню.

Канал продовжував модифікувати вечірній прайм буднів. Нагадаємо, минулого місяця канал завершив показ 40-серійної мелодрами «Нитки долі»  і поставив гостросюжетний детектив «Захват» о 20:55 після новин. Згодом у цьому слоті проект змінив «Речдок. Особливий випадок», а у другу серіальну лінійку о 22:00 зайшов проект «Слідство вели … з Леонідом  Каневським».

Таке програмування спершу знизило частку слотів за комерційною аудиторією, але потім вирівняло й тепер показники слотів такі ж, як у часи показу мелодрами. Тобто аудиторія каналу сприйняла новий сценарій вечірнього перегляду. До цього часу «Інтер» роками сітку вечірнього прайму будував так, як це зараз робить «Україна» (передпраймовий серіал, соціальне ток-шоу, новини і дві серіальні лінійки поспіль).

Тепер «Слідство вели… з Леонідом Каневським» у березні зайняв дві позиції в топ-десятці.

У вихідні на каналі дивляться кінопоказ: від мексиканської класики («Єсенія») до сучасних телефільмів знятих на замовлення каналу («Побачити океан»). Вдалим для каналу було програмування 8 березня. Хороші показники зібрала прем’єра «Голос Ангела» Валентина Опалева і концерт: свято глядачі каналу «Інтер» провели з «душею Олега Вінника».

Інформаційні канали: «112» наввипередки із Прямим

У березні зросли показники найбільших  інформаційних каналів – «112», Прямий канал, NewsOne та «24», у решти частка майже не змінилась. У день голосування згадані канали дивилися ще активніше. При цьому показники Прямого суттєво наблизилися до «112» за аудиторією 18+, а за комерційною 18–54 Прямий навіть випередив свого найближчого конкурента.

«UA: Перший»: вибори перемагають біатлон

Показники суспільного мовника в березні зросли за аудиторією 18+ (обидві вибірки), тоді як за комерційною не змінилися. Найбільшою несподіванкою став топ каналу, адже його очолив не біатлон, а ток-шоу «Зворотній відлік» за 31 березня, який узяв частку 2%. Це вдвічі вище за середню каналу за березень. Також високі для каналу показники взяв випуск новин цього ж дня. У каналу є аудиторія, готова дивитися на ньому не лише біатлон, коли канал відповідає її запитам.

Топ-рекламодавців та заповнюваність рекламних блоків на каналах

У березні через політичну рекламу ключові  гравці в комерційних рекламних блоках скоротили свою підтримку. Як наголошує старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько, це призвело до того, що в березні активність упала на 39%. Скороченням підтримки відбулося як на каналах групи «1+1» (-34%) так і «Альянсу» (-40%).

«Серед гравців "Альянсу" найбільшим скороченням підтримки відзначився Nestle and L`Oreal (в першу чергу через скорочення активності бренду Торчин). Після тривалої перерви в підтримці та завершення партнерства з P&G, в ефір повернувся рекламодавець Teva Pharmaceutical зберігши при цьому присутність на "Альянсі". Vodafone показав найбільший приріст активності відповідного до аналогічного періоду минулого року – +135%», – зазначив Роман Жадько.

Показники групи «1+1», за його словами, складають 27% від всього розпроданого інвентарю в березні. За підсумками місяця лідером став Reckitt Benckiser & Jacobs з підтримкою брендів Jacobs, Strepsils, Vanish та інші. А найбільшим скороченням підтримки відзначилася Omega Pharma (-66%).

Політика продовжує займати другу позицію серед категорій на телебаченні. При цьому, як звертає увагу Роман Жадько, її частка серед доступного інвентарю складає від 15% до 25% як на каналах групи «1+1» так і «Альянсу»: «З інтенсифікацією передвиборчих кампаній кандидатів у президенти України відбулося скорочення комерційної реклами в ефірі, і як результат маємо заповнюваність рекламних блоків на ТБ – на рівні 80% (-3 п.п. vs лютий)».

Як свідчать підсумки голосування, прогнози читачів «Детектор медіа» на березень здебільшого виправдалися. Їм вдалося вгадати лідера березня, середню частку серіалу «Школа», найкращі новини березня. А от серіалу «Кріпосна» читачі давали меншу частку, також достатньо песемістично дивилися на шанси Нового та ICTV підвищити свою частку в березні. Адже останньому це вдалося.

Пропонуємо взяти участь у новому голосуванні:

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3385
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду