Оголошено проведення нового пітчингу Держкіно

Оголошено проведення нового пітчингу Держкіно

12 Квітня 2019
5782
12 Квітня 2019
14:35

Оголошено проведення нового пітчингу Держкіно

Олеся Анастасьєва
журналістка
5782
До 24 травня Державне агентство України з питань кіно прийматиме заявки від претендентів на участь в пітчингу кінопроектів.
Оголошено проведення нового пітчингу Держкіно
Оголошено проведення нового пітчингу Держкіно

Відповідне рішення ухвалили члени Ради з державної підтримки кінематографії на своєму першому засіданні 11 квітня.

На новий конкурс можуть подаватися такі проекти:

  • ігрові повнометражні фільми національні та спільного виробництва (копродукція) для широкої глядацької аудиторії;
  • ігрові повнометражні фільми національні та спільного виробництва (копродукція) авторські;
  • ігрові повнометражні фільми для дітей;
  • ігрові повнометражні фільми для широкої глядацької аудиторії у тематичній секції: «про героїв, які брали участь в захисті України»;
  • ігрові повнометражні та короткометражні дебюти, які мають право просити до 100% державного фінансування, яке не може перевищувати 12 млн. грн.  – для повного метру і 1,5 млн грн. – для фільму хронометражем 20 хвилин.

Як і в попередні роки умовою для отримання державного фінансування на дебют є українське громадянство режисера та наявність у нього диплома «режисера». Сам пітчинг планують провести в липні. Аби не навантажувати членів Ради оцінюванням великої кількості проектів у короткі строки, конкурс на виробництво документальних фільмів та анімації, а також серіалів планують провести у серпні місяці та восени цього року, відповідно.

На першому засіданні Ради також було обрано її голову, ним став режисер Андрій Дончик, який очолював різноманітні експертні комісії в попередні роки, як в Держкіно, так і комісії Мінкульту. Його заступником обрано директора кінотеатрів Boomer і «Магнат» Сергія Зленка.

На засіданні виступив голова Держкіно Пилип Іллєнко, який повідомив про розподіл державного фінансування за напрямками на цей рік:

  • 119,5 млн грн планують спрямувати на виробництво стрічок, які можуть відповідно до Закону претендувати на 100% державне фінансування - документальні, просвітницькі, анімаційні, фільми для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільми художньої та культурної значущості (авторські фільми) та фільми-дебюти.
  • 315, 4 млн грн – на створення ігрових, анімаційних та інших фільмів, яким надається до 80% від  загальної кошторисної вартості виробництва фільму.
  • 20 млн грн на виробництво серіалів, на які держава може дати до половини виробничого бюджету.
  • 45 млн грн – на промо фільмів.

Варто зазначити, що відомство має зобов’язання на суму 112 млн 912 тис. грн перед переможцями попередніх пітчингів Держкіно. 166 млн. 212 тис. грн. – це сума, яка потрібна на виробництво фільмів, які також включені до програми виробництва, але контракти по ним не укладені, і не факт, що будуть укладені цього року чи взагалі, тому, попередньо, майбутні конкурсанти можуть на них розраховувати, ще 116 млн. грн., із передбачених держбюджетом на цей рік, є наразі вільними.

У зв’язку з тим, що Держіно раніше не проводило конкурси на підтримку виробництва серіалів, відомство ініціює проведення круглого столу за участі членів Ради та виробників серіального контенту та телеканалів аби з’ясувати, які саме серіали потребують державної підтримки.

Пан Іллєнко також наголосив, що через те, що Верховною Радою ще не ухвалено законопроект №3240, інші види державної підтримки, зокрема, cash rebates, підтримка кінотеатрів, наразі надаватися не можуть, але у разі схвалення цього документу, суми виділені на підтримку кожного з напрямків можуть бути переглянуті, також поки не буде схвалено зміни до бюджетного кодексу, члени Ради не зможуть отримати стипендії за свою роботу.

Члени Ради також зможуть розподіляти кошти спеціального фонду Держкіно, який формується за рахунок надходжень від виробників фільмів, після їх дистриб’юції, за цей рік відомство отримало від продюсерів вже більше 12 млн. грн.

На своєму засіданні члени Ради також одноголосно погодили продовження термінів виробництва таких фільмів: документального повнометражного «Сіль from Bonneville», ігрового повнометражного «Сторонній», ігрового повнометражного фільму для дітей «Фокстер і Макс» (прем’єра запланована на 19 вересня 2019 року, дистриб’ютор MMD), документального повнометражного «Ельфова вежа». До 30 листопада продовжено термін виробництва ігрової повнометражної стрічки «Червоний. Без лінії фронту». Це пріквел «Червоного». За словами продюсера Володимира Філіппова, затримка виникла через те, що один із співінвесторів не виконав свої зобов’язання. На зимовому кіноринку пан Філіппов заявляв, шо планує випустити в прокат «Червоний. Без лінії фронту» восени 2019 року.

Члени Ради також погодили продовжити термін виробництва стрічки «Заборонений». На засіданні продюсер фільму Артем Денисов повідомив, що: сцена з судом у фільмі буде, головного героя зватимуть - Василь Стус, його син – дав дозвіл на використання у стрічці творів батька. Реліз заплановано на 5 вересня 2019 року. Дистриб’ютор B&H.  

Члени Ради погодили продовжити термін виробництва фільму Egregor, а також заміну режисера на цьому проекті: замість Любомира Левицького картину фільмуватиме Станіслав Капралов, для якого стрічка має стати дебютом в ігровому повному метрі. Новий режисер повідомив, що дивився епізоди, які вже встиг зняти його попередник і планує частково використати їх у своїй роботі. Представниця продакшену «Солар Медіа Інтертейнмент» повідомила, що Любомир Левицький відмовився від подальшої роботи над фільмом «через сімейні обставини», також членам Ради було надано листа від нього. Нагадаємо, Egregor став переможцем 9-го пітчингу Держкіно, Загальна вартість виробництва фільму – 66 млн 268,7 тис. грн., розмір державної фінансової підтримки - 22 млн грн.

Як писав «Детектор медіа», членів Ради було обрано в 2018 році, розпорядження із затвердженим списком Кабінет Міністрів опублікував 1 квітня 2019 року. У затвердженому Урядом переліку членів Ради не виявилося Дмитра Гузія. Міністерство економічного розвитку і торгівлі аргументувало це тим, що Асоціація кіноіндустрії України, яка висувала цього кандидата, не змогла підтвердити, що працює у сфері кінематографії не менше трьох років, як того вимагали умови конкурсу. Водночас, до складу Ради увійшов Віталій Докаленко, якого висунула ГО «Європейська кінофундація» керівником і одним із засновників якої є Артем Денисов, сама організація, згідно ЄДР, зареєстрована 25.05.2016, тобто менше трьох років, про що було відомо і на самому конкурсі з добору членів Ради. Ми надіслали ще один запит до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням прокоментувати, чому вони затвердили Віталія Докаленка. Прямої і конкретної відповіді на питання ми не отримали, у Міністерстві зазначили: «Міністерство культури України в самостійному порядку здійснювало доопрацювання проекту розпорядження. За результатом доопрацьованого проекту розпорядження Мінекономрозвитку погодило його».

Про те, як відбуватимуться конкурси за новими правилами, читайте в нашому інтерв’ю з головою Держкіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5782
Читайте також
22.03.2019 21:35
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
1 003
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир Зеленський
1802 дн. тому
Ну нарешті. Чекаємо, що хоч зараз фільм за коміксом "Воля" отримає кошти. Бо ну нема нормального кіна розважального і патріотичного.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду