Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)

Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)

20 Березня 2019
5414
20 Березня 2019
11:10

Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)

5414
Українські радіостанції перевиконують квоти пісень і програм українською мовою та збільшили їхню частку, порівняно з минулим роком. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які презентували 20 березня голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський.
Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)
Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)

Чергова хвиля моніторингу відбувалася з листопада 2018 року по лютий 2019 року. Нацрада відстежувала ефір 15 загальнонаціональних і 175 регіональних і місцевих радіостанцій.

Чинні вимоги законодавства: не менше 35% пісень українською мовою та не менше 60% ведення програм українською мовою. Якщо в ефірі радіостанції понад 60% пісень мовами ЄС, тоді для них діє менша квота українськомовних пісень – 25%.

За даними моніторингу, середня частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 57%. Це на 6 відсоткових пунктів більше, ніж під час попередньої хвилі дослідження, і на 22 відсоткових пункти більше, ніж вимагає закон.

Найбільше пісень українською мовою Нацрада зафіксувала в ефірі радіостанцій «Країна ФМ», «Українське радіо», «Радіо НВ» (усі – 100%), «Промінь» (98%), «Культура» (89%).

Найбільший темп зростання кількості пісень українською мовою, за даними моніторингу, продемонструвало «Радіо НВ» (+44 в.п.). Також суттєво зросла кількість пісень на радіо «Культура», «Українському радіо», «Перець ФМ» і «Люкс ФМ».

За даними моніторингу, середня частка ведення програм українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 89%. Це на 3 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 29 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон.

100% програм українською мовою виходять на «Українському радіо», «Промені», «Культурі» і «Країні ФМ».

За даними Нацради, значно зросла частка української мови на «Русском радио Украина» (+22 в.п.), «Хіт ФМ» (+14 в.п.), «П’ятниці» (+12 в.п.), Kiss FM (+9 в.п.).

За даними моніторингу, в ефірі місцевих і регіональних кожна друга пісня лунає українською мовою, середній показник – 52%. Це на 4 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 17 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон.

У дев’яти областях частка пісень українською мовою становить понад 50%: Рівненська і Тернопільська – 79%, Сумська – 72%, Кіровоградська – 71%, Івано-Франківська – 70%, Львівська – 60%, Чернівецька – 58%, Волинська – 57%, Донецька – 50%.

Найбільшу динаміку зростання обсягу українськомовних пісень Нацрада зафіксувала в п’яти областях: Кіровоградська (+24 в.п.), Чернівецька і Закарпатська (+12 в.п.), Сумська (+11 в.п.), Полтавська (+10 в.п.).

За даними моніторингу, середній обсяг ведення передач українською мовою в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій становить 93%. Це на 1 відсотковий пункт більше, ніж минулого року, і на 33 відсоткових пункти більше норми закону.

У 10 областях українською мовою на радіо виходять понад 95% передач: Львівська, Рівненська, Хмельницька – 100%, Чернівецька – 98%, Чернігівська, Черкаська, Івано-Франківська – 97%, Харківська, Кіровоградська – 96%, Закарпатська – 95%.

Найбільшу динаміку Нацрада зафіксувала в п’яти областях: Донецька (+13 в.п.), Харківська, Полтавська, Закарпатська (+6 в.п.), Кіровоградська (+5 в.п.).

«Українська мова однаково представлена в ефірі кожної області, сьогодні немає відмінностей чи особливостей», – прокоментував результати моніторингу Сергій Костинський.

За порушення мовних квот на радіо Нацрада застосовує санкції – штрафує радіостанції на 5% ліцензійного збору. За останні чотири місяці Нацрада оштрафувала три місцеві радіостанції на загальну суму 28,5 тис. грн: «Радіо Вести» в Дніпрі та радіо «Арсі» в Арцизі за мову ведення програм, «Буковинську хвилю» в Чернівцях за пісні.

Загалом за весь час дії мовних квот на радіо з листопада 2016 року Нацрада застосувала до своїх ліцензіатів 25 штрафів на загальну суму 1 млн 750 тис. грн, з них 17 штрафів на 1 млн 600 тис. грн – за порушення пісенних квот. «Тобто проблеми у веденні передач українською мовою немає, проблема була з піснями», – зауважив Сергій Костинський.

На думку членів Нацради, зменшення кількості штрафів свідчить про те, що ця санкція є дієвою і є сенс збільшувати повноваження Нацради. «Коли парламент дає нам додаткові повноваження щодо застосування штрафів, то закон виконується. Усі мовники розуміють закон, сьогодні вже ніхто не трактує його по-своєму», – резюмував Сергій Костинський.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5414
Читайте також
21.02.2019 15:58
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 375
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду