detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.03.2019 11:10
Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)
Радіостанції збільшили кількість пісень і програм українською мовою – Нацрада (ІНФОГРАФІКА)
Українські радіостанції перевиконують квоти пісень і програм українською мовою та збільшили їхню частку, порівняно з минулим роком. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які презентували 20 березня голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський.

Чергова хвиля моніторингу відбувалася з листопада 2018 року по лютий 2019 року. Нацрада відстежувала ефір 15 загальнонаціональних і 175 регіональних і місцевих радіостанцій.

Чинні вимоги законодавства: не менше 35% пісень українською мовою та не менше 60% ведення програм українською мовою. Якщо в ефірі радіостанції понад 60% пісень мовами ЄС, тоді для них діє менша квота українськомовних пісень – 25%.

За даними моніторингу, середня частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 57%. Це на 6 відсоткових пунктів більше, ніж під час попередньої хвилі дослідження, і на 22 відсоткових пункти більше, ніж вимагає закон.

Найбільше пісень українською мовою Нацрада зафіксувала в ефірі радіостанцій «Країна ФМ», «Українське радіо», «Радіо НВ» (усі – 100%), «Промінь» (98%), «Культура» (89%).

Найбільший темп зростання кількості пісень українською мовою, за даними моніторингу, продемонструвало «Радіо НВ» (+44 в.п.). Також суттєво зросла кількість пісень на радіо «Культура», «Українському радіо», «Перець ФМ» і «Люкс ФМ».

За даними моніторингу, середня частка ведення програм українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 89%. Це на 3 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 29 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон.

100% програм українською мовою виходять на «Українському радіо», «Промені», «Культурі» і «Країні ФМ».

За даними Нацради, значно зросла частка української мови на «Русском радио Украина» (+22 в.п.), «Хіт ФМ» (+14 в.п.), «П’ятниці» (+12 в.п.), Kiss FM (+9 в.п.).

За даними моніторингу, в ефірі місцевих і регіональних кожна друга пісня лунає українською мовою, середній показник – 52%. Це на 4 відсоткових пункти більше, порівняно з минулим роком, і на 17 відсоткових пунктів більше, ніж вимагає закон.

У дев’яти областях частка пісень українською мовою становить понад 50%: Рівненська і Тернопільська – 79%, Сумська – 72%, Кіровоградська – 71%, Івано-Франківська – 70%, Львівська – 60%, Чернівецька – 58%, Волинська – 57%, Донецька – 50%.

Найбільшу динаміку зростання обсягу українськомовних пісень Нацрада зафіксувала в п’яти областях: Кіровоградська (+24 в.п.), Чернівецька і Закарпатська (+12 в.п.), Сумська (+11 в.п.), Полтавська (+10 в.п.).

За даними моніторингу, середній обсяг ведення передач українською мовою в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій становить 93%. Це на 1 відсотковий пункт більше, ніж минулого року, і на 33 відсоткових пункти більше норми закону.

У 10 областях українською мовою на радіо виходять понад 95% передач: Львівська, Рівненська, Хмельницька – 100%, Чернівецька – 98%, Чернігівська, Черкаська, Івано-Франківська – 97%, Харківська, Кіровоградська – 96%, Закарпатська – 95%.

Найбільшу динаміку Нацрада зафіксувала в п’яти областях: Донецька (+13 в.п.), Харківська, Полтавська, Закарпатська (+6 в.п.), Кіровоградська (+5 в.п.).

«Українська мова однаково представлена в ефірі кожної області, сьогодні немає відмінностей чи особливостей», – прокоментував результати моніторингу Сергій Костинський.

За порушення мовних квот на радіо Нацрада застосовує санкції – штрафує радіостанції на 5% ліцензійного збору. За останні чотири місяці Нацрада оштрафувала три місцеві радіостанції на загальну суму 28,5 тис. грн: «Радіо Вести» в Дніпрі та радіо «Арсі» в Арцизі за мову ведення програм, «Буковинську хвилю» в Чернівцях за пісні.

Загалом за весь час дії мовних квот на радіо з листопада 2016 року Нацрада застосувала до своїх ліцензіатів 25 штрафів на загальну суму 1 млн 750 тис. грн, з них 17 штрафів на 1 млн 600 тис. грн – за порушення пісенних квот. «Тобто проблеми у веденні передач українською мовою немає, проблема була з піснями», – зауважив Сергій Костинський.

На думку членів Нацради, зменшення кількості штрафів свідчить про те, що ця санкція є дієвою і є сенс збільшувати повноваження Нацради. «Коли парламент дає нам додаткові повноваження щодо застосування штрафів, то закон виконується. Усі мовники розуміють закон, сьогодні вже ніхто не трактує його по-своєму», – резюмував Сергій Костинський.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY