Як радіостанції перевиконують мовні квоти

Як радіостанції перевиконують мовні квоти

5 Грудня 2018
4450
5 Грудня 2018
10:30

Як радіостанції перевиконують мовні квоти

4450
Нацрада вважає, що це є заслугою жорсткого регулювання: за два роки були призначені штрафи на суму 1 млн 724 тис. гривень.
Як радіостанції перевиконують мовні квоти
Як радіостанції перевиконують мовні квоти

Українські радіостанції перевиконують норми законодавства про мовні квоти. Про це повідомили члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення під час прес-конференції 4 грудня.

Загальнонаціональні радіостанції

Відповідно до моніторингу Нацради, в середньому в ефірі загальнонаціональних радіостанцій України частка україномовних пісень становила 51 %. Тимчасом як за законом вона має бути не нижчою за 35 %. «Тобто радіостанції більш ніж на половину перевиконали квоти», — наголосив член Нацради Валентин Коваль.

Лідерами за кількістю україномовних пісень серед загальнонаціональних радіостанцій стали «Країна ФМ» (100 %), «Промінь» (98 %), «Культура» (73 %), «Русское радио — Украина» (40 %) та «Наше радіо (39 %).

При цьому найбільше зростання частки україномовних пісень за останній рік спостерігається на розмовних радіостанціях «Радіо НВ» (+13 відсоткових пунктів), «Українське радіо» (+8 в. п.). На музичних також позитивна динаміка: «Наше радіо» (+9 в. п.), «Русское радио — Украина» (+6 в. п.) і «Перець ФМ» (+6 в. п.).

Окрім квоти на україномовні пісні, існує квота на ведення програм українською мовою — 55 %. За даними Нацради, загальнонаціональні радіостанції теж її перевищили: середній показник становить 86 %. «Країна ФМ», «Промінь», «Культура» мають 100 %. Також пан Коваль відзначив досить високий показник і на Кіss FM — 88 %.

«Ці цифри свідчать про те, що обидва напрямки стали для багатьох загальнонаціональних радіостанцій нескладними», — зазначив пан Коваль. Перевищення квоти, на його думку, також свідчить про те, що українці ідентифікують себе здебільшого за мовою.

Водночас квоти є проблемними для форматних радіостанцій, зауважив пан Коваль: «Чим вужчий формат музичної радіостанції, тим більша проблема з україномовним пісенним матеріалом».

Місцеві та регіональні радіостанції

Радіостанції, які мовлять у містах із населенням менше 50 тисяч, теж перевиконують квоти: середній показник пісень українською мовою становить 48 %.

«Шість областей демонструють показники вищі, ніж у середньому по країні: Рівненська (70 %), Тернопільська (78 %), Івано-Франківська (66 %), Сумська (61 %), Волинська (58 %) та Львівська (52 %) області», — повідомив член Нацради Сергій Костинський.

Лідером за зростанням частки україномовних пісень за рік стала Луганська область (+15 відсоткових пунктів), за нею йдуть Закарпатська область (+12 в. п.), Волинська та Донецька (+9 в. п.), Сумська, Кіровоградська та Херсонська області (+8 в. п.).

Середня частка ведення програм українською мовою на регіональних і місцевих радіостанціях ще вища, ніж на загальнонаціональних, — 92 %. 100 % української мови в ефірі демонструють радіостанції Волинської, Рівненської, Хмельницької та Чернівецької областей.

«Закон вимагає набагато менше, ніж це дають місцеві радіостанції», — наголосив пан Костинський. За його словами, обсяги україномовного контенту зростають в усіх регіонах країни: як на сході та заході, так і на півночі та півдні.

Штрафи

Сергій Костинський вважає, що забезпечити виконання норм закону вдалося завдяки жорстким діям регулятора, який штрафував радіостанції, навіть якщо в їхньому ефірі не вистачало однієї пісні. Наприклад, саме така ситуація була з «Радіо НВ», коли компанія отримала штраф на суму 349 тис. 449 грн і «Радіо П’ятниця» — штраф на суму 327 тис. 842 грн. А «Радіо Ера» (попередня назва «Радіо НВ») торік мала штраф 317 тис. 438 грн.

«Закон починає виконуватись тоді, коли ти не йдеш на компроміси й застосовуєш санкцію за будь-яке порушення. Тоді виходить, що радіостанціям вигідно перевиконувати квоти», — підсумовує член Нацради.

За два роки з початку введення квот регулятор призначив 22 штрафи на суму 1 мільйон 724 тисячі гривень. Зокрема, протягом 2018 року Нацрада застосувала штрафні санкції до п’яти радіокомпаній на суму 722 тисячі гривень. Минулого року порушниками закону про квоти були 17 радіостанцій, які отримали санкцій на суму понад 1 млн грн.

«За два роки дії мовних квот Національна рада призначила три найбільші штрафи, які разом становлять майже мільйон гривень за недотримання квот пісень. Це свідчить про те, що ми не ганяємось за місцевими регіональними радіостанціями і попускаємо порушення великих мережевих радіостанцій. Ми нікому не робимо компромісів та знижок. Порушив — буде штраф. Для нас надзвичайно принциповим є виконання закону», — запевняє Сергій Костинський.

На його думку, високий показник україномовного контенту є наслідком не саморегулювання галузі, а саме державної політики.

Що ж до прогнозів, то пан Костинський бачить наступним трендом після екстенсивного розвитку української музики — епоху зростання якості українських пісень, гуртів та виконавців: «Наступного року ми чекаємо на те, що хітів, шлягерів, вічних пісень стане набагато більше».

Фото: скріншоти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4450
Читайте також
01.06.2016 18:45
Микола Гриценко
для «Детектора медіа»
2 727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду