За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль

За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль

4 Грудня 2018
1368
4 Грудня 2018
19:26

За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль

1368
З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою.
За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль
За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль

Про збільшення частки україномовниї пісень у радіоефірі свідчать результати моніторингу 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій, повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль, передає «Укрінформ».

«Реально ми маємо сьогодні по Україні середній показник у 51%», - сказав він.

За словами Валентина Коваля, у порівнянні з першим роком дії мовних квот (листопад 2016 - жовтень 2017 року) частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти. У другий рік впровадження мовних квот на радіо відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою - не менше ніж 55%.

Коваль зазначив, що на 5 радіостанціях частка україномовних пісень перевищила середнє значення: «Країна ФМ» - 100%; «UA: Радіо Промінь» - 98%; «UA: Українське радіо» - 91%; «UA: Радіо Культура» - 73%; «Радіо НВ» - 56%.

Найбільше зростання україномовних пісень відбулося в ефірі 7 радіостанцій: «Радіо НВ» – 13 відсоткових пунктів; «Наше радіо» – 9 в. п.; «UA: Українське радіо» – 8 в.п.; «Русское радио –Україна» та «Перець ФМ» – 6 в. п.; «Ретро» та «Люкс ФМ» – 5 в. п.

У середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 2 відсоткові пункти. Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31 в. п.

У 7 радіостанцій обсяг ведення передач українською мовою перевищив середній показник: «Країна ФМ» – 100%; «UA: Радіо Промінь» – 100%; «UA: Радіо Культура» – 99%; «UA: Українське радіо» – 98%; «Ретро» – 91%; «Радіо НВ» – 90%; «Kiss FM» – 88%.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018 року кілька радіостанцій значно збільшили власні обсяги ведення передач державною мовою порівняно з минулим роком: «Наше радіо» – на 16 в. п.; «НіtFM» – на 10 в. п.; «Перець ФМ» – на 8 в. п.; «Русское радио – Україна» – на 7 в. п.; «Мелодія» – на 6 в. п.

Нагадаємо, мовні квоти на радіо впроваджувались у три етапи. Такі домовленості було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів. Перехідний період набуття остаточних вимог до обсягу україномовних пісень і ведення програм державною мовою на вітчизняному радіо завершився.

У червні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингу 26 загальнонаціональних телеканалів дійшла висновків, що всі вони перевиконують квоту передач європейського та українського виробництва, а російський продукт перестав домінувати в ефірі українського ТБ.

З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою. Також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1368
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду