Соратники Дмитра Добродомова запускають ще один інформаційний канал

Соратники Дмитра Добродомова запускають ще один інформаційний канал

13 Грудня 2018
7218
13 Грудня 2018
18:54

Соратники Дмитра Добродомова запускають ще один інформаційний канал

7218
13 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила видати ліцензію на супутникове мовлення новому інформаційному телеканалу Ukrlive (ТОВ «Телепростір»).
Соратники Дмитра Добродомова запускають ще один інформаційний канал
Соратники Дмитра Добродомова запускають ще один інформаційний канал

ТОВ «Телепростір» – нова компанія, зареєстрована в жовтні 2018 року. Її власниками є члени політради партії «Народний контроль» Андрій Кісера та Андрій Мисик, які також є власниками інформаційного 4-го каналу (ТОВ «ТРК “Інтеррадіо”») і львівської телекомпанії НТА. Керівник каналу – член політради «Народного контролю», директор 4-го каналу Ярослав Задорожний. Партію «Народний контроль» очолює народний депутат Дмитро Добродомов. У минулому Андрій Кісера працював разом із Дмитром Добродомовим у топ-менеджменті телеканалу ZIK.

Телеканал Ukrlive у Нацраді представляли генеральний продюсер Олег Василевський і юрист Тарас Боровський – голова київської обласної організації «Народного контролю». Олег Василевський раніше працював шеф-редактором програми журналістських розслідувань «Більше ніж правда» на каналі ICTV, яку на замовлення каналу виробляв продакшн ТОВ «Українська майстерня телебачення», яким керує Андрій Кісера.

Олег Василевський підтвердив, що канал Ukrlive афілійований з 4-м каналом. «Але 4 канал орієнтований лише на Київ і навколишні міста. Тобто він буде більше регіональним», – пояснив він відмінність між мовниками.

Ukrlive, зі слів генпродюсера, планує зайти в інформаційно-соціальну нішу: «Є на телеканалах так звані нерейтингові теми – соціальні питання, ті, які стосуються освіту,бізнесу, інновацій, проблем екології, прав людини. На них ми плануємо сфокусуватися». В ефірі обіцяють «розмови, сюжети, програми», хочуть «робити акцент на достовірності».

За словами пана Василевського, на Ukrlive і 4-му каналі працюватимуть різні команди, але між ними буде співпраця. На початку Ukrlive планує використовувати технічний і студійний ресурс 4-го каналу, доки розбудовує власну студію.

Ukrlive хоче орієнтуватися на аудиторію молодше 45 років, на відміну від аудиторії інформаційних телеканалів 55+. «Кожного дня приблизно 4 млн українців дивляться новини лише в Ютубі. Молодшим людям так само цікаво дізнаватися, що відбувається в Україні та світі. Ми плануємо працювати за форматом Ютубу, соцмереж – бути ближчими до людей, до спілкування з ними. І це не потребує великих грошей», – сказав генпродюсер.

Член Нацради Сергій Костинський зауважив, що ніша інформаційних каналів в Україні дуже конкурентна, у ній працюють уже більше 12 мовників, які ділять між собою порівняно невелику аудиторію. Він запитав, чи продовжить телеканал своє існування після завершення виборів.

«З домовленостей з інвестором – про продаж ніхто не говорив. Уже зараз вкладаються гроші. Нерозумно було б їх вкласти і продати або просто відмовитися», – відповів пан Василевський.

Сергій Костинський сказав, що йому «не хочеться допомагати створювати певний інструмент політичної боротьби на вибори, який потім не буде існувати, тому що немає комерційної цінності».

Олег Василевський повідомив, що мета Ukrlive – вийти на самоокупність: «Ми не будемо будувати дуже дорогі студії й мати відносно малу аудиторію. Ми будемо вкладати в контент». На запитання, як канал зароблятиме, він відповів: «Ми опрацьовуємо модель, щоб займатися не продажем реклами, а маркетингом. Ми кажемо рекламодавцям: ми розуміємо, що як майданчик не дуже цікаві, але ми можемо зняти ролик за доступні гроші, потім даємо кількість ефірного часу за мінімальні гроші».

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук сказала, що до інформаційних каналів ставиться дуже обережно, тому що «це просто рупори окремих політичних сил, щоб просунути себе на ринку».

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасимюк звернула увагу на те, що її колеги на ставили настільки багато запитань іншому новому інформаційному телеканалу «Останній бастіон», питання якого розглядали перед Ukrlive і якому вирішили видати супутникову ліцензію.

Голова Нацради Юрій Артеменко запропонував запросити власників Ukrlive на засідання і запитати в них ті питання, які ставилися генпродюсеру.

«А чому в попередньому випадку ми так не зацікавилися цим питанням?», – запитала Ольга Герасим’юк. «У попередньому випадку не йшлося про те, що за ними стоять політики», – відповів Юрій Артеменко. «Одні завуалювали, а інші – відкрито сказали», – зауважила Ольга Герасим’юк.

Врешті-решт, члени Нацради одноголосно проголосували за видачу супутникової ліцензії Ukrlive.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року члени політради партії «Народний контроль» Андрій Кісера та Андрій Мисик стали співвласниками супутникового телеканалу RTI та львівської телекомпанії НТА. Навесні 2018 року телеканал RTI переформатувався на 4 канал.

Телеканал RTI отримав ліцензію на супутникове мовлення на свою юридичну особу ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» в березні 2015 року. З квітня 2014 року RTI мовив як інтернет-радіостанція у форматі radiovision (радіо в телевізійному ефірі). Колишній власник ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» Володимир Денисенко заявляв, що особисто фінансував проект.

У квітні 2015 року Володимир Денисенко і київський бізнесмен Сергій Федак стали кінцевими власниками львівського телеканалу НТА. З літа 2015 року НТА почав ретранслювати інтернет-телеканал RTI. За даними Zaxid.net, з 2015 року НТА вважався підконтрольним львівському бізнесмену та екс-нардепу від партії «Свобода» Ігорю Кривецькому. У минулому НТА вважався підконтрольним спершу «Львівській залізниці», потім – екс-голові правління НАК «Нафтогаз України» Олексію Івченку. У 2014 році телеканал НТА переформатувався на 2 канал і переїхав до Києва, але ненадовго.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7218
Читайте також
23.04.2019 18:47
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 912
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду