Шість порад iProspect Ukraine, як поєднувати digital і телевізійну рекламу

Шість порад iProspect Ukraine, як поєднувати digital і телевізійну рекламу

1 Жовтня 2018
4551
1 Жовтня 2018
18:18

Шість порад iProspect Ukraine, як поєднувати digital і телевізійну рекламу

4551
Рекламний ринок в Україні повторює ті ж тренди, які були на світовому ринку, із затримкою в кілька років. Менеджерка з розвитку бізнесу агентства iProspect Ukraine (холдинг Dentsu Aegis Network Ukraine) Євгенія Глізер розповіла «Детектору медіа», як digital-реклама займає все більше місця в Україні, та дала кілька порад того, що треба враховувати, плануючи рекламну кампанію.
Шість порад iProspect Ukraine, як поєднувати digital і телевізійну рекламу
Шість порад iProspect Ukraine, як поєднувати digital і телевізійну рекламу

Мері Мікерб партнерка венчурного фонду Kleiner Perkins Caufield & Byers, щороку публікує свій знаменитий звіт із трендами в інтернеті. У 2017 році вона прогнозувала зростання частки витрат на digital-рекламу й що бюджети на неї перевищать витрати на телерекламу. У США цей сегмент останні кілька років демонстрував приріст близько 20% щороку та здебільшого відбувався за рахунок зростання популярності мобільних гаджетів.

Як розповіла Євгенія Глізер, ІнАУ нещодавно провела перерахунок PaidSerch і цей тренд підтвердився: 35% бюджету припало на digital і 34% на ТБ: «Це вперше, коли digital випередив телебачення. Я думаю, що це пов’язано з перерозподілом бюджетів на digital та зменшенням телевізійної частки. А також за рахунок малого та середнього бізнесу, який раніше не рахувався колегами з ВРК. Побачимо, як ситуація буде розвиватися далі».

Наприклад, кілька років тому фармацевтична індустрія, з якою працює експертка, майже весь обсяг бюджету, призначеного на рекламну кампанію, витрачала на телевізійну рекламу, й лише невелика його частка припадала на digital. «Ми бачили, що в Європі в digital почали вкладати більше грошей, і розуміли, що до нас цей тренд прийде через певний час. Це стосується не лише фармацевтичної індустрії, але й нерухомості, фінансових послуг та ритейлу. Електронна комерція розвинулась в Україні до величезних масштабів. Але спершу вона “вистрілила” в Європі й лише через певний час почала заходити в Україну. Незважаючи на ріст e-commerce у нас, є такі категорії, як наприклад, товари для дому, будівельні матеріали тощо, які в нас ще не зовсім у digital, але ми знаємо, що закордоном вони вже там. Пройде 2-3 роки і цей тренд повториться на нашому ринку», — прогнозує експертка.

На прикладі власних практичних кейсів Євгенія Глізер виділила кілька порад про те, що варто враховувати, плануючи реклману кампанію:

  • Об’єднувати усі рекламні канали. Якщо кампанія розрахована й на цифровий формат, і на телевізійний, треба їх розпланувати по часу та по ефективності. Окрім того, активність в одному каналі може напряму впливати на іншу. Наприклад, після запуску телевізійної реклами зросте кількість пошукових запитів у мережі й треба бути до цього підготованими. Користувачі можуть шукати ваш бренд, не знайти його й обрати бренд конкурентів.

  • Мати чітку маркетингову стратегію. Конкуренти найчастіше відстежують ТБ-рекламу одне одного. Якщо в одного бренду є ця реклама, логічно припустити, що буде рости брендовий запит — вид пошукових запитів, пов'язаних з назвою компанії. На цій хвилі конкуренти можуть швидко активізувати своє просування в мережі. Якщо є обмеження по бюджету на кампанію й бракує ресурсів на те, аби відразу зреагувати, то в результаті за пошуковими запитами, які були підстьобнуті телерекламою, у видачі був не ваш бренд, а його конкуренти.

  • Оцінювати аудиторію, залучену через ТБ-рекламу. Відстежити ефективність ТБ-реклами доволі складно. Але після того, як люди переглянули рекламу, та частина аудиторії, яка цікавиться вашим продуктом, піде шукати інформацію в мережі, читати відгуки на форумах тощо. І це вже performance — дія від потенційного покупця. Можна виміряти, наскільки збільшилася кількість пошукових запитів, якою була поведінка користувачів на сайті, оцінити, чи була цільовою та аудиторія, яку на сайт залучила ТБ-реклама. Так можна створити «воронку», за якою оцінюється ефективність телереклами.

  • Просувати не просто конкретний продукт. Якщо приєднувати до нього пов’язані продукти, просувати загальний сайт з блогом, обговореннями чи порадами, збільшуються шанси зробити його більш видимим в органічному пошуці (навіщо це потрібно – дивіться у першому пункті).

  • Побудувати чітку комунікацію. Важливо, щоб коли рекламна кампанія запускається, вся комунікація відбувалася швидко. Ідеальна схема — коли на стороні клієнта є одна людина, яка веде роботу з усіма підрядниками й швидко реагує на нагальні проблеми. Наприклад, коли треба переглянути бюджет й ухвалити план дій, як реагувати на спроби конкурентів забрати частину уваги аудиторії собі.

  • Підбір команди. Дуже часто команда підбирається залежно від бюджету, але в першу чергу треба дивитись на попередні проекти, які вона виконувала, та як вона працювала з іншими колегами на ринку. Рекламодавець може вибудувати свою «воронку продажів», але якщо команда не знає, як її втілити, то вона не почне працювати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4551
Читайте також
27.03.2019 17:20
Оксана Касаткина
Ольга Балабан
для «Детектора медіа»
2 681
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду