«Зеонбуд» – Концерну РРТ: «Ми всі в одному човні»

«Зеонбуд» – Концерну РРТ: «Ми всі в одному човні»

6 Серпня 2018
4573
6 Серпня 2018
17:06

«Зеонбуд» – Концерну РРТ: «Ми всі в одному човні»

4573
«Концерн РРТ у форматі радянських часів приречений, питання тільки за часом», – відповідь прес-служби компанії «Зеонбуд» на інтерв’ю керівника Концерну РРТ Петра Семерея.
«Зеонбуд» – Концерну РРТ: «Ми всі в одному човні»
«Зеонбуд» – Концерну РРТ: «Ми всі в одному човні»

Приватний провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» і державний Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення співпрацюють з моменту створення «Зеонбуду» у 2010 році. Передавачі мережі «Зеонбуду» встановлені переважно на опорах Концерну (120 передавальних станцій зі 144), і їх обслуговують співробітники Концерну. Наприкінці року дія угоди про обслуговування передавачів між двома підприємствами завершується. Державний оператор планує підвищувати свої тарифи для «Зеонбуду», оскільки втрачає доходи в результаті вимкнення аналогового ефірного телебачення. Про це в інтервю «Детектору медіа» розповів гендиректор Концерну РРТ Петро Семерей.

Окрім цього Концерн РРТ не полишає намірів збудувати власну цифрову мережу, щоб скласти конкуренцію компанії, яка поки що є монополістом на цьому ринку. Відтак, пан Семерей висловив низку критичних зауважень щодо діяльності «Зеонбуду» та його мережі.

Прес-служба компанії «Зеонбуд» надіслала «Детектору медіа» свою відповідь на інтерв’ю керівника Концерну РРТ, заперечивши деякі його дані та оцінки. «Детектор медіа» публікує відповідь «Зеонбуду» в повному обсязі.

ТОВ «Зеонбуд» розуміє, що перехід на цифрове телебачення це складний процес, а для деяких компаній навіть доволі болючий. Тому ми намагаємося не реагувати, коли інколи хтось із керівників таких підприємств надає в ЗМІ не зовсім об’єктивну інформацію щодо діяльності нашого товариства. Але трапляються випадки, коли такої інформації занадто багато і ми вимушені її публічно спростовувати. Саме таким випадком ми вважаємо інтерв’ю керівника Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення. З Концерном РРТ нашу компанію пов’язує багаторічна плідна співпраця, ми завжди з великою повагою ставились до колективу державного оператора і його керівників, але це той випадок, коли «істина дорожче».

Тарифи

Керівник Концерну РРТ у своєму інтерв’ю стверджує, що телекомпанії сплачують за обслуговування передавачів Концерну майже вдвічі більше, ніж «Зеонбуд», а саме – 50% від тарифу, в той час, як «Зеонбуд» тільки 30%.

Ця інформація є недостовірною. Навпаки, оператор цифрової мережі сплачує в 2,04 рази більше, ніж інші телекомпанії за аналогічну послугу. Так, наприклад, за обслуговування передавача потужністю 1 кВт «Зеонбуд» сплачує 161,12 гривні за кожний час його роботи, в той час як інші телекомпанії – тільки 78,94 гривні.

Додаткові телевежі

Не відповідає дійсності й заява керівника державного оператора про те, що є вежі на яких не розташоване обладнання цифрової мережі, але вони: «…передають сигнал «Зеонбуду» далі. І ми змушені їх теж включати в розрахунок тарифів». Маються на увазі лінії радіорелейного зв’язку.

Але всім відомо, що «Зеонбуд» подає сигнал до кожної, без виключення, своєї передавальної станції через супутник і не використовує РРЛ. У Концерну взагалі немає договору з нашим товариством на такий вид послуг, то на якій підставі ці витрати включаються Концерном до тарифів для « Зеонбуду»?

Виміри покриття у Волинській області

Керівник Концерну РРТ стверджує, що виміри Державного центру радіочастот: «виявили, що дані з покриття (цифрової мережі) не відповідають заявленим, і замовники заборонили передавати їх далі».

Ми вже не питаємо, як можливо робити такі публічні заяви без наявності доступу до матеріалів дослідження. Ми тільки нагадаємо читачам, що замовниками були канали «Інтер» та «1+1», і поставимо риторичне запитання – чи вірить хтось у те, що «Зеонбуд» спроможний був примусити цих інформаційних гігантів не надавати розголосу інформації, яка була б вкрай їм вигідна?! Адже ці канали витратили чималі кошти на вимірювання покриття у Волинській області, аби отримати інформацію саме про його невідповідність заявленому «Зеонбудом».

Покриття цифрової мережі

Необхідно зазначити, що тема покриття цифрової мережі – це улюблена тема керівника державного оператора. Про її недоліки і проблеми він розповідає в кожному інтерв’ю. Ця інформація є недостовірною та такою, що не відповідає дійсності. Але ми не будемо розпочинати публічну дискусію з паном Семереєм на цю тему, це було б з нашого боку некоректно, адже ми знаходимося в дуже різних вагових категоріях.

Ми тільки нагадаємо, що, за всієї поваги до колективу Концерну РРТ, його технічна служба не має професійного обладнання для радіочастотного планування та професійних приладів для вимірювання сигналу цифрового телебачення у стандарті DVB-T2, у якому працює національна цифрова мережа. У Концерні взагалі немає фахівців з радіочастотного планування, оскільки специфіка підприємства зовсім інша.

У той же час технічна служба «Зеонбуду» має у своєму розпорядженні професійний спеціалізований програмний комплекс з радіочастотного планування і вимірювальні прилади більш високого професійного рівня, ніж будь-яка телекомпанія або організація в Україні.

Щодо стратегії та майбутнього Концерну РРТ

Керівник Концерну весь час говорить про одну єдину проблему – «був дохід 600 мільйонів, половина з якого давало аналогове телебачення, і тепер, після його відключення, необхідно на когось перекласти ці втрати». Пану Петру вбачається тільки одна кандидатура – «Зеонбуд», з його точки зору, це логічно.

Але є й інша точка зору і логіка. Як тільки технічний прогрес винайшов цифрове телебачення і супутниковий зв'язок, кожному фахівцю стало зрозуміло, що Концерн РРТ у форматі радянських часів приречений, питання тільки за часом. Тому, що цифровий телевізійний передавач ефективніший за свого аналогового колегу у 8 разів по кількості програм трансляції і в 4 рази по розміру зони покриття. Тобто там, де Концерн обслуговував 10 передавачів, тепер залишиться на обслуговувані тільки один передавач. Виникає питання: чому керівник Концерну РРТ вважає, що повинен і надалі отримувати платню за обслуговування неіснуючих 9 передавачів?

Поставимо питання інакше. Зараз на технічному обслуговувані у Концерну РРТ знаходиться 1500 аналогових передавачів («парових двигунів»). Для обслуговування такої кількості складних і громіздких механізмів була потреба у наявності 3,5 тисячі робітників, великої кількості приміщень та доходу у 600 мільйонів гривень. Прийшов технічний прогрес і «парові двигуни» замінили на «електричні двигуни» (цифрові передавачі). Але вони в рази ефективніші, і їх необхідна кількість зменшилась до 500. Очевидно, що для обслуговування такої кількості надійного обладнання вже не потрібна така велика інфраструктура і така велика сума доходу.

Керівник державного оператора бачить вихід у розбудові ще одного мультиплексу і таким чином у збільшені кількості передавачів на обслуговуванні. Але, з нашої точки зору, цей варіант не є реальним. І ми так вважаємо не тому, що ми боїмося конкуренції, а тому, що такої кількості фінансово спроможних загальнонаціональних каналів в Україні немає. Вже зараз їх надто багато для рекламного бюджету телевізійної галузі як основного джерела доходів телекомпаній. Так, Концерн може розраховувати на те, що йому вдасться «переманити» від «Зеонбуду» у цей мультиплекс провідні канали, але це означає, що «Зеонбуд» втратить доходи і відповідно їх втратить Концерн, адже левову частину своїх доходів «Зеонбуд» сплачує саме Концерну.

Таким чином, ми всі в одному човні – Концерн, «Зеонбуд», телекомпанії. Нікому не є вигідними фінансові або організаційні проблеми у жодної зі сторін. Тому вважаємо, що треба переходити від «дипломатії канонерок» і публічних звинувачень у ЗМІ до стратегії відкритого і взаємовигідного професійного діалогу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4573
Читайте також
21.12.2018 16:16
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 442
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алекс
2061 дн. тому
Первое, что бросилось в глаза это сравнение тарифов. Сначала разговор идет о процентах, а потом переходим к гривнам. Так что же все таки такое Тариф? И кто тут прав? Один говорит - жираф высокий, второй - нет, у него просто шея длинная...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду