«Радіо НВ» презентувалося в Нацраді: сітка мовлення, команда, редакційні стандарти

«Радіо НВ» презентувалося в Нацраді: сітка мовлення, команда, редакційні стандарти

22 Лютого 2018
9345
22 Лютого 2018
16:35

«Радіо НВ» презентувалося в Нацраді: сітка мовлення, команда, редакційні стандарти

9345
22 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила переформатування «Радіо Ера» на «Радіо НВ» і внесла відповідні зміни до ліцензій ТОВ «ТРК “Радіо-Ера”». Радіостанція замінила позивний «Радіо Ера» на «Радіо НВ», оновила програмну концепцію, склад редакційної ради, адресу та структуру власності. Радіостанцію в Нацраді представляли головний редактор «Радіо НВ» Валерій Калниш і головний редактор журналу «Новое время» Віталій Сич. «Детектор медіа» занотував ліцензійні зміни та деталі з усної презентації.
«Радіо НВ» презентувалося в Нацраді: сітка мовлення, команда, редакційні стандарти
«Радіо НВ» презентувалося в Нацраді: сітка мовлення, команда, редакційні стандарти

Власність

Нацрада зафіксувала в ліцензії нову структуру власності ТОВ «ТРК “Радіо-Ера”». Власниками радіокомпанії стали ТОВ «НВ медіа» (99%) і ТОВ «Видавничий дім Медіа-ДК» (1%), який є видавцем журналу «Новое время». Попередніми власниками були ТОВ «Центр впровадження інформаційних технологій» (50%) і ПП «Фонд розвитку інформаційного простору» (50%). Кінцевий бенефіціарний власник радіостанції – громадянин Чехії Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital. Серед пов’язаних осіб радіокомпанії – директорка Олена Вітер, Томаш Фіала та п’ятеро членів його родини, а також 93 компанії, пов’язані з Dragon Capital.

Це вже друга зміна структура власності радіостанції з вересня 2017 року, коли інвестиційна компанія Dragon Capital оголосила про придбання ТРК «Радіо-Ера», яку пов’язували з народним депутатом Андрієм Деркачем, але де-юре його в структурі власності не було, а кінцевим бенефіціаром був вказаний Антон Сімоненко.

Восени 2017 року «Детектор медіа» дослідив структуру власності ТРК «Радіо-Ера» та з’ясував, що зміни власників відбулися на вищих рівнях ланцюга власності. Зокрема, компанії пана Фіали стали власниками ТОВ «Центр впровадження інформаційних технологій» і кіпрської Scotway Associates Ltd. Окрім цього структура власності ТРК «Радіо-Ера» була частково закільцьована: ПП «Фонд розвитку інформаційного простору» і ТОВ «Інформаційний центр залучення інвестицій» належали одна одній. Тоді ж кінцевим бенефіціаром радіостанції став Томаш Фіала, а директором – Олена Вітер замість Віталія Дикого.

Нині крім власників у радіокомпанії змінилася юридична адреса: вона переїхала з Повітрофлотського проспекту, 54 на вулицю Кирилівську, 86 в Києві. Зауважимо, що фактичний офіс «Радіо Ера» розташовувався на бульварі Верховної Ради. Офіс «Радіо НВ», наскільки відомо, збігатиметься з юридичною адресою компанії.

Команда

До ліцензії радіокомпанії записано новий склад редакційної ради, куди увійшли Віталій Сич, Валерій Калниш, Олександр Пасховер, Ірина Сінченко, Ольга Куришко, Юрій Пустовіт. Для порівняння, до редакційної ради «Радіо Ера» входили Віталій Дикий, Сергій Коротаєвський, Володимир Лукін, Лариса Троїцька, Оксана Терехова, Орест Сохар.

Судячи зі складу редакційної ради, до команди «Радіо НВ» приєдналися соратники Валерія Калниша по «Радио Вести» – програмна директорка Ірина Сінченко та редакторка новин Ольга Куришко.

На «Радіо НВ» працюватиме 46-47 співробітників, повідомив Віталій Сич. Серед них – багато нових людей і нових ведучих. Валерій Калниш назвав імена деяких ведучих: Михайло Шаманов, Дмитро Тузов, Тетяна Даниленко, Артем Франков, Олександр Положинський, Павло Шеремета, Павло Шилько, Марина Фіалко. На сайті «Радіо НВ» перелічено ще кілька імен: Ілона Довгань, Сергій Рахманін, Олексій Тарасов, Євгеній Кисельов, Іван Яковин.

Структура ефіру

Команда «Радіо НВ» має на меті створити якісний інформаційний і дискусійний продукт, що базуватиметься на стандартах журналістики та не допускатиме прихованої реклами. «Принципи редакційної політики незмінні – такі, як у журналу та сайту Новое время. У нас повне розмежування редакції та рекламного відділу. Ми не підтримуємо жодної партії», – наголосив Віталій Сич.

Згідно з ліцензійною програмною концепцією, формат «Радіо НВ» – інформаційно-просвітницький. В ефірі буде 19 годин 16 хвилин на добу національного продукту (у тому числі 18 годин 54 хвилин – власного виробництва) та 4 години 44 хвилини на добу іноземного продукту. У програмному наповненні переважають інформаційно-аналітичні та публіцистичні програми (11 годин 54 хвилини на добу), також будуть культурно-мистецькі (2 години 12 хвилин) і науково-просвітницькі (1 година 30 хвилин).

«Радіо НВ» випускатиме 15 годин на добу прямоефірного мовлення (решта часу – повтори). Програмна сітка буде поділена за слотами. Від ранку до вечора кожні 20 хвилин виходитимуть випуски новин. «Новини – це святе. Крім того, ми будемо дискусійним майданчиком», – розповів Валерій Калниш. Протягом дня передбачені два розширені годинні випуски новин – о 12:00 та о 19:00.

З 20:00 до 22:00 щодня – лінійка авторських програм. «Ми хочемо, щоб ведучими були фахівці своєї справи. Наприклад, економічну програму вестиме економіст, колишній міністр економіки Павло Шеремета, а програму про футбол – один з найкращих фахівців у цій темі Артем Франков», – розповів пан Калниш. На запитання Ольги Герасимюк про сумнівний добір експертів, яких залучають медіа, він додав: «У нас є розуміння, що є експерти, а є фахівці. Слово експерти зараз дійсно дискредитоване. Тому ми йдемо наступним шляхом: якщо це історія, то про неї не говоритимуть політики, а говоритимуть історики. Якщо економіка – роль політиків теж буде умовною».

В ефірі «Радіо НВ» виходитимуть і музичні програми від Павла Шилька, відомого як DJ Паша (у минулому керував «Гала-радіо»), і музичний хіт-парад у вихідні дні. «Це не буде головним сегментом мовлення (головний – новини і розмови), але музику в стороні не залишимо», – пообіцяв головред. Також у сітці мовлення знайдеться місце для програм про культуру, кіно, літературу. «Дві такі програми робитиме Марина Фіалко, яка перейде з Радіо Ера в наш ефір», – повідомив пан Калниш.

«Радіо НВ» обіцяє дотримуватися всіх передбачених законом музичних і мовних квот. «Української мови в нас не буде 100%. Але всі новини будуть українською. А російська мова зявлятиметься в авторських програмах», – пояснив пан Калниш.


Плани розвитку

Віталій Сич розповів, що для нової радіостанції придбано нове технічне обладнання і програмне забезпечення. Цього року радіокомпанія також хоче оновити парк своїх передавачів.

Мережа радіокомпанії охоплює 46 міст, у тому числі 6 – в окупованих Криму, Донецьку та Луганську, де мовлення відсутнє. Цього року «Радіо НВ» хоче почати мовлення на окуповані території Донбасу, повідомив пан Сич, не деталізуючи, як саме.

Віталій Сич не виключає майбутнього розвитку мережі на інші міста: «Я дивився карту покриття, найпривабливіший для нас пункт, де нас немає, – Біла Церква. Думаю, до цього питання ми прийдемо з часом, але спочатку піднімемо те, що є».

Днями в інтернеті розпочав роботу сайт «Радіо НВ» та сторінка на Facebook.

На запитання, чи не стане «Радіо НВ» другим «Радио Вести», Віталій Сич сказав: «Це теж буде розмовне радіо, як і Вести. Головною проблемою Радио Вестибув токсичний власник. Наш власник – чех Томаш Фіала і Dragon Capital. Наш формат контакту з ним – це щоквартальні зустрічі інвестора з редакцією, де ми обговорюємо виключно бізнесові питання».

Труднощі перехідного періоду

Голова Нацради Юрій Артеменко запитав, як проходить перехідний процес зміни команди і переформатування, коли компанія має двох власників. Валерій Калниш відповів, що власник у компанії вже один. «Стосунки рівні. Ми на етапі передачі повноважень. На мій погляд, він проходить досить коректно, є робочі питання. Ми переходимо в режим технічного мовлення: зараз в ефірі йдуть записані архівні програми Радіо Ера, а опівночі 1 березня ми запускаємо технічне мовлення – наше промо, анонси, звукове оформлення. Цей перехідний період технічного мовлення не буде тривалим, на початку березня ми плануємо розпочати повноцінне мовлення».

Член Нацради Сергій Костинський згадав про заяву компанії «Ера медіа», телеканалів ZIK, NewsOne, «112 Україна» про тиск з боку Національної ради, яку зі сторони «Ера медіа» підписали Тетяна Гончарова і Віталій Дикий. «Ви з осені маєте стосунок до “Ери”. Чи стикалися ви з випадками тиску на Еру?», – запитав член Нацради.

Валерій Калниш відповів, що йому про тиск невідомо: «Практично через день, як відбулася угода з купівлі радіокомпанії, ми були представлені творчому колективу. До 19 січня я територіально знаходився на Радіо Ера. Якогось тиску з боку влади, у тому числі й Національної ради, особисто я не відчував. І про якісь дзвінки чи вимоги мені нічого невідомо. Думаю, це є якимось наслідком перехідного періоду. Я би все-таки розділяв ТРК Ера і Радіо Ера – це різні юридичні особи».

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк запросила Валерія Калниша (а він є членом Комісії з журналістської етики) до робочої групи при Нацраді, щоб розробляти Кодекс мовлення та саморегуляторні правила галузі.

Пані Герасимюк згадала і про «джинсу», що траплялася в ефірі «Радіо Ера» («перекоси в бік певних політиків»). Віталій Сич у відповідь знову наголосив на розмежуванні редакції та рекламного відділу. Він розповів про досвід журналу та сайту «Новое время» зі створення спецпроектів під рекламодавців. Наприклад, бренд віскі хоче асоціюватися з історією та традицією – журнал робить спецпроект про 100 видатних особистостей в історії України, який спонсорується цим рекламодавцем. «У нас нульова толерантність до корупції, до немаркованої реклами. На джинсі та заказусі можна заробити десятки тисяч доларів, а на суворому дотриманні правил – репутацію. Ми хочемо заробити репутацію», – сказав пан Сич.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9345
Читайте також
20.02.2018 10:28
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
32 331
10.10.2017 18:31
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 482
03.10.2017 09:39
«Детектор медіа»
5 030
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ілля
2226 дн. тому
А ранкові ретрансляції брудного телеканалу NewsOne велись із згоди главреда? Чи це взірець журналістських стандартів? НВ буде продовжувати концепцію NewsOne?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду