Кіберполіція за заявою «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» і «Волі» відкрила провадження проти піратського ОТТ-сервісу

Кіберполіція за заявою «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» і «Волі» відкрила провадження проти піратського ОТТ-сервісу

5 Лютого 2018
9777
5 Лютого 2018
16:18

Кіберполіція за заявою «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» і «Волі» відкрила провадження проти піратського ОТТ-сервісу

9777
Медіагрупа «1+1 медіа» звернулася до Департаменту кіберполіції Нацполіції України із заявою про незаконну ретрансляцію каналів групи онлайн-ресурсом tvoetv.in.ua. Свої збитки група оцінила в 1 млн 148 тис. грн. Кіберполіція відкрила провадження за ст.176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав).
Кіберполіція за заявою «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» і «Волі» відкрила провадження проти піратського ОТТ-сервісу
Кіберполіція за заявою «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» і «Волі» відкрила провадження проти піратського ОТТ-сервісу

Керівник відділу дистрибуції «1+1 медіа» Іван Примаков повідомив «Детектору медіа», що в травні 2017 року медіагрупі стало відомо про онлайн-ресурс tvoetv.in.ua (працює за технологією ОТТ), який без згоди медіагрупи транслював телеканали: «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «Бігуді», УНІАН ТБ, «Квартал ТВ», Nickelodeon, Nickelodeon HD, NickJr, MTV, MTV Dance, MTV Hit, MTV Rocks, MTV Live HD, VH1 European, VH1 Classic.

«За перегляд програм користувачі мали здійснити оплату власникам сайту. Ми відправили запит на припинення трансляції або укладання договору на легальний показ програм, але ситуація не змінилась», – розказав він.

За словами пана Примакова, медіагрупі завдано шкоду в розмірі 1 млн 148 тис. грн і «1+1 медіа» звернулась із заявою про вчинене кримінальне порушення до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Начальник Київського управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Кропива повідомив «Детектору медіа», що у Святошинському районному управлінні поліції Києва було відкрито кримінальне провадження за ст. 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права та суміжних прав). За його словами, з відповідними заявами щодо роботи tvoetv.in.ua до Кіберпліції також зверталися компанія «Воля» та «Медіа Група Україна».

«На даний час нами встановлено дві особи, які здійснюють свою діяльність на території міста Києва та Львівської області. Нашими спеціалістами спільно з представниками слідства проведено санкціоновані обшуки за місцями  мешкання осіб та була вилучена техніка, яка використовувалася для вчинення даних протиправних дій. Вона знаходиться на експертизі. За результатними надходження експертизи, яку ми очікуємо отримати цього місяця, працівниками слідчого органу та органами прокуратури буде розглядатися питання щодо оголошення даним особам повідомлення про підозру. На даний час слідство триває», – повідомив він.

За словами пана Кропиви, tvoetv.in.ua – лише один із сайтів, який займається піратством. Наразі діяльність цих ресурсів продовжується з-за кордону.

«Головна задача цих ресурсів – розповсюдження контенту, права на використання якого вони не мали», – зазначив співробітник поліції.

Адвокат Smartsolutions Law Group, яка захищає інтереси «1+1 медіа», Олександр Папуця повідомив «Детектору медіа», що медіагрупа намагалася домовитися з представниками ОТТ-сервісу про припинення піратства. «Ми направляли поштою пропозиції щодо припинення трансляції та про укладення ліцензійного договору щодо трансляції каналу. Адекватної реакції не було. Вони просто зникли. Користуються анонімними поштовими скриньками», – розказав він.

На сайті tvoetv.in.ua для правовласників є інформація, у якій зазначено, що «сервіс "Твоє ТВ" не зберігає та не ретранслює», а «представлений контент проксується з контенту, який знаходиться в інтернеті у відкритому доступі».

«Детектору медіа» вдалося зв'язатися з представником ресурсу tvoetv.in.ua за номером телефону, зазначеним на сайті. Співрозмовник повідомив, що сайт працює чотири місяці, його послугами користуються приблизно 100 осіб, абонентська плата за місяць користування ресурсом складає 35 грн і це, зі слів представника сайту, «винагорода за те, що ми потрудилися, знайшли плейлист в інтернеті та опрацювали його».

«Ми не зареєстровані, просто працюємо. Беремо все з відкритого інтернету і не несемо відповідальності, звідки воно є. Ми на сайті вказали, що це не ретрансляція, а вони просто працюють через наш сайт», – сказав він.

Представник ресурсу також повідомив, шо tvoetv.in.ua «біль-менш має угоди з правовласниками», але не зміг повідомити, з ким саме підписано угоди.

«З "1+1 медіа" підтримуємо зв’язок і в найближчий час будемо укладати договір. Поки що транслюються канали групи, бо абоненти просять. Претензій від "1+1 медіа" не було, щоб ми їх відключили. Мені ніякої інформації не надходило. Ми завжди для правовласників відкриті. Якщо правовласник звернеться з проханням, щоб ми їх (контент) прибрали, ми їх заберемо», – повідомив він.

Співрозмовник також повідомив, що про відкрите кримінальне провадження щодо порушення авторського права нічого не знає.

Нагадаємо, 15 листопада 2016 року Департамент кіберполіції Національної поліції України припинив роботу одного з найбільших піратських онлайн-кінотеатрів Fs.to.

Наступного дня про припинення роботи заявив онлайн-кінотеатр Ex.ua.

Причиною припинення роботи ресурсу, за інформацією в офіційному повідомленні, став новий закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», зокрема його частина, що стосується боротьби з піратством.

Утім, 17 листопада Президент України ветував закон і повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями щодо його покращення. 

У грудні Київською місцевою прокуратурою №3 спільно з працівниками Департаменту кіберполіції Національної поліції України припинено діяльність піратського веб-сайту Baltazar.org.ua, власники якого упродовж тривалого часу порушували авторські права відомих у світі компаній – членів Motion Picture Association.

В кінці лютого 2017 року працівниками Київського управління кіберполіції викрито на Чернігівщині організатора регіонального інтернет-ресурсу sosnica.io.ua, який займався розповсюдженням та трансляцією піратського контенту. Збитки правовласників оцінюються на суму більше 1 млн грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9777
Читайте також
06.03.2018 12:00
Галина Петренко
«Детектор медіа»
5 742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду