Вікторія Цомая, «Воля»: Наш серіал – це лише перший крок у виробництві власного контенту

Вікторія Цомая, «Воля»: Наш серіал – це лише перший крок у виробництві власного контенту

25 Вересня 2018
3368
25 Вересня 2018
17:30

Вікторія Цомая, «Воля»: Наш серіал – це лише перший крок у виробництві власного контенту

3368
Навіщо провайдер інтернету, телебачення та відеоконтенту «Воля» почав виробляти власний контент, чи виконує мовні квоти та чи вплинуло на кількість абонентів компанії вимкнення аналогового ефірного телебачення.
Вікторія Цомая, «Воля»: Наш серіал – це лише перший крок у виробництві власного контенту
Вікторія Цомая, «Воля»: Наш серіал – це лише перший крок у виробництві власного контенту

25 вересня компанія «Воля» презентувала міні-серіал «Волею випадку» про роботу своєї технічної служби, а саме – про комічні ситуації, що трапляються між техніками та абонентами компанії. Проект на замовлення «Волі» повністю виробила кіностудія Film.ua – від написання сценарію до постпродакшну. Над проектом працювали в тому числі студенти кіношколи Film.ua – Ukrainian Film School.

Серіал складається з шести епізодів тривалістю до 10 хвилин кожен. Його призначено для показу на платформах «Волі», а автори зазначають, що сюжет кожної серії базується на справжніх історіях, які розповіли абоненти та співробітники компанії. Деякі ролі зіграли реальні техніки «Волі».

Міні-серіал «Волею випадку» – це перший досвід провайдера у виробництві власного контенту, але представники компанії не приховують, що готові піти далі та, якщо перша спроба вийде вдалою й приверне увагу глядачів, знімати другий сезон або спін-оф до найбільш популярного епізоду.

Про подальші плани «Волі» у виробництві власного контенту й не тільки «Детектор медіа» поговорив із маркетинг-директоркою компанії Вікторією Цомаєю.

- Вікторіє, звідки виникла ідея створення серіалу про компанію?

- Ми давно задумувалися над зйомкою власних проектів. За 16 років існування компанії в нас назбиралося безліч цікавих і комічних історій взаємодії наших працівників з абонентами. Обрали формат міні-серіалу, бо, на нашу думку, зараз він є найпопулярнішим. Наш користувач хоче швидко отримувати інформацію, витрачати на серіал не більше 20 хвилин, не хоче годинами дивитися кіно (крім епічних на кшталт «Гри пристолів»). Сподіваємося, що це лише перший крок у напрямку виробництва власного контенту.

- Для яких платформ вироблено проект?

- Проект вийде на наших телеканалах «Сine+», на VOD-платформі «Воля Cinema» та на нашомуYouTube-каналі.

- Ви одразу визначилися з партнером чи були перемовини з іншими продакшнами?

- Ми одразу вирішили робити цей серіал з Film.ua. Ми маємо багато спільних проектів, під час обговорення одного з них ми жартома розповіли, що в нас багато історій, хочемо робити власний контент, вирішили робити пілотну версію. Довірили повністю зробити цей пілотний епізод групі Film.ua, він нам дуже сподобався, і потім уже виробили ще п’ять епізодів. Подивимося, як їх сприймуть, і будемо приймати рішення про подальшу роботу.

- Чому всього шість серій?

- Ми обрали найкращі стартові історії. А їх у нас багато, тож далі зможемо зробити більше. Я впевнена, що успіх у цього продукту буде. Він сучасний, легкий і водночас душевний. Ми подивимося, які історії зацікавлять наших користувачів більше, і будемо приймати рішення про спін-оф або цикл нових історій.

- Ви проводите промо-кампанію?

- Звісно. Ми робимо розсилку електронною поштою для наших абонентів, є повідомлення на порталі, практично всюди в наших точках продажу, у кол-центрі.

- Наскільки коштовний цей проект?

- Його важко оцінювати, бо короткі жанри оцінюються похвилинно. У середньому виробництво хвилини у світі коштує від 350 до 600 доларів. Вартість цього міні-серіалу – 450 доларів за хвилину. Це якісний продукт. Це необхідні вливання коштів, бо йдеться про репутацію, певний стандарт, який ми хочемо мати в кіновиробництві.

- Чи є у вас плани, мрії про повний метр, можливо, навіть про прокатне кіно в майбутньому?

- Ми не думаємо про довгий годинний або двогодинний продукт. Ми знаємо, що з ростом проникнення мобільного інтернету споживачі обирають короткі форми. Тому ми, ймовірно, будемо навпаки прискорюватися – можливо, вироблятимемо 5-хвилинні версії, які відправлятимемо нашим користувачам щодня.

Прокатне кіно – не наш формат. Ми орієнтуємся на свої платформи. Тому прокатне кіно буде лише в тому випадку, якщо виробник цього фільму хоче працювати на декількох платформах, включаючи платне телебачення.

- Минулого тижня на конференції, присвяченій платному телебаченню, йшлося про те, що фактором успіху платформ платного телебачення є ексклюзивний локальний контент, але виробляти його треба лише в колаборації. Ви можете назвати цей проект колаборацією з Film.ua, чи кіностудія просто виробила його для вас на замовлення?

- Все правильно. Ми робимо ексклюзивний контент для своєї платформи, але залучили для цього кіношколу компанії Film.ua, тобто дали можливість молодим талантам проявити себе. Це партнерство, де ми допомагаємо одне одному та кожен виграє.

- У жовтні в Україні запрацює в повну силу закон про квоти на державну мову на телебаченні. Чи достатньо українськомовного контенту на каналах «Cine+»?

- Наша компанія дотримується законодавства, це канали з українською ліцензією. Звісно, такий проект, як новий міні-серіал, допомагає нам, тому ми оцінюємо можливість виробництва інших проектів. Для нас квоти не є проблемою.

- Але ви озвучуєте контент, який є в бібліотеці каналів. Кому замовляєте озвучування?

- Ми не завжди озвучуємо самі: є продукти, що озвучують правовласники, які продають нам контент. Вони знають, що ми маємо таку вимогу – транслювати контент українською.

Для нас озвучує контент компанія «Так треба продакшн» (компанія з групи Film.ua – ДМ). Наприклад, для дитячого телеканалу навіть переспівує пісні українською.

- Як ви залучаєте колишніх абонентів аналогового ефірного телебачення? Чи відчули ви приплив користувачів після вимкнення аналогу?

- Для абонентів, у яких вимкнулося ефірне телебачення, ми підготували спеціальні пропозиції, щоб вони могли користуватися нашими послугами. Об’єктивно скажу, що вимкнення аналогу не відбулося агресивно та повноцінно, воно має певний елемент імпровізації, тому для нас великого притоку абонентів у зв’язку з цією подією немає.

Київ і раніше був для нас цифровим містом. Майже ніякого впливу – порядку 50 або 70 нових абонентів (на конференції «Ринок pay-TV в Україні» пані Цомая називала інше число – 200 нових абонентів у Києві. – ДМ). Кропивницький саме по собі невелике місто. Харків, наприклад, де ми маємо достатньо велику базу абонентів, не вимикає аналогове мовлення до весни наступного року. Оскільки ми покриваємо не ті міста, що мають населення 50 тисяч і менше (а саме ці міста, в основному, покриває ефірне телебачення), для нас приток незначний.

Компанія «Воля» надає послуги платного телебачення, з певною ціною, в Україні поки що не всі на це готові.

- У яких сервісах зараз відбувається притік абонентів, а в яких відтік?

- Збільшується кількість користувачів трьома новини послугами, які ми запустили спільно з Lifecell– мобільний інтернет, фіксований інтернет й інтерактивне телебачення. Високим попитом користується інтернет, особливо швидкісний – 200, 500 мегабіт.

Аналоговий кабельний сегмент – це той сегмент, де користувач є більш чутливим до вартості, на ринку є дуже різні альтернативи з украй низькою ціною. Я вважаю, що це нерозумно, якщо ми будуємо ринок платного телебачення. Тому нам не завжди вдається утримувати абонентів, які орієнтовані лише на вартість або на дисконт. Але ті користувачі, які розуміють, що за якістю стоїть певна вартість, залишаються з нами надовго і платять достатньо високе ARPU. З огляду на таких абонентів ми будуємо свою стратегію і своє майбутнє.

- Які найближчі плани компанії «Воля» щодо контенту? Чи чекати абонентам на нові канали, пакети, сервіси тощо?

- Обов’язково. Скоро, трохи більше ніж за тиждень, почнемо запрошувати журналістів на нові заходи.

- Як ви будете змінювати цінову політику з нового року?

- Гривня нас поки що не радує. Жоден бізнес (телеком або будь-який інший) не може не враховувати у своїх цінах інфляцію, яка цього року склала вже більше 14%. Якщо ти хочеш вести бізнес прибутково, мати можливість платити та підвищувати зарплатню співробітникам, розвиватися, інвестувати в свої послуги – маєш думати про це. Ми будемо думати.

Фото: Kyiv Media Week

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду